Statele Unite au plantat explozibilii care au distrus Nord Stream, susține Seymour Hersh
Dimensiune font:
Seymour Hersh, jurnalist de investigație și laureat al premiului Pulitzer, relatează că Statele Unite au fost în spatele exploziilor care au distrus Nord Stream. Un cont care poartă numele celebrului jurnalist de investigații american Seymour Hersh, laureat al premiului Pulitzer, a declarat că scafandri ai marinei americane au plantat explozibili pentru a distruge gazoductele Nord Stream anul trecut.
„În iunie anul trecut, scafandrii Marinei Militare, care operau sub acoperirea unui exercițiu NATO de la mijlocul verii, cunoscut sub numele de BALTOPS 22, care a fost larg mediatizat, au plantat explozibilii declanșați de la distanță care, trei luni mai târziu, au distrus trei dintre cele patru conducte Nord Stream, potrivit unei surse cu cunoștințe directe despre planificarea operațională”, a scris Hersh în buletinul său informativ Substack.
Casa Albă a răspuns și a respins afirmațiile ca fiind „false și complet fictive”. Ulterior, Hersh a confirmat pentru agenția rusă de știri Sputnik că este autorul raportului de investigație în cauză.
„Bineînțeles”, a declarat Hersh pentru Sputnik când a fost întrebat dacă este autorul articolului publicat pe un cont Substack creat cu puțin timp înainte de publicarea acestuia.
Datele Flightradar24 au arătat la sfârșitul lunii septembrie că elicopterele militare americane au circulat în mod obișnuit și în numeroase ocazii timp de ore deasupra locului incidentului cu gazoductul Nord Stream, în apropiere de insula Bornholm.
Un elicopter Sikorsky MH-60R Seahawk al marinei americane a zăbovit mai multe zile la rând, în special în zilele de 1, 2 și 3 septembrie, deasupra conductelor de gaze naturale avariate în Marea Baltică, în apropiere de Bornholm.
„În iunie anul trecut, scafandrii Marinei, care operau sub acoperirea unui exercițiu NATO de la mijlocul verii, cunoscut sub numele de BALTOPS 22, care a fost larg mediatizat, au plantat explozibilii declanșați de la distanță care, trei luni mai târziu, au distrus trei dintre cele patru conducte Nord Stream, potrivit unei surse cu informații directe despre planificarea operațională”, se arată în raport.
Dezvăluirea raportului a determinat Moscova să ceară Statelor Unite să comenteze, afirmând că acestea au declarat în repetate rânduri că Statele Unite și statele membre NATO au fost implicate în exploziile de la Nord Stream, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.
„Am afirmat în repetate rânduri poziția Rusiei cu privire la implicarea Statelor Unite și a NATO, menționând că acestea nu au ascuns-o, lăudându-se în fața întregii lumi cu intenția lor de a distruge infrastructura civilă prin care Europa primea resursele energetice rusești”, a declarat Zakharova.
„De asemenea, am subliniat în mod regulat reticența Danemarcei, Germaniei și Suediei de a efectua o anchetă deschisă și opoziția față de participarea Rusiei la aceasta. Și asta în ciuda faptului că țara noastră a suferit costuri uriașe. Acum, Casa Albă ar trebui să comenteze toate aceste fapte”, a adăugat ea.
Exploziile au avut loc la 26 septembrie
Exploziile au avut loc la 26 septembrie la trei din cele patru șiruri de conducte submarine Nord Stream 1 și 2, care sunt proiectate să transporte în total 110 miliarde de metri cubi de gaz rusesc către Europa în fiecare an. Investigații separate au fost lansate de Germania, Danemarca și Suedia cu privire la suspiciunea de sabotaj, iar presa germană a relatat probleme de încredere între cele trei națiuni ale UE. Procuratura rusă a anunțat o anchetă privind un posibil terorism internațional.
Cu toate acestea, Danemarca și Suedia au interzis Rusiei să investigheze atacul. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că această excludere a evidențiat standardele duble ale Occidentului. În plus, anchetatorii germani care investighează exploziile care au lovit conductele rusești Nord Stream nu au la îndemână nicio dovadă care să demonstreze că Rusia se află în spatele exploziilor catastrofale care au avut loc în Marea Baltică în septembrie 2022, a declarat sâmbătă procurorul general german Peter Frank, potrivit Die Welt.
Frank a dezvăluit că două nave de cercetare au prelevat probe de apă și de sol, precum și mostre din rămășițele conductelor, precizând că întregul incident a fost „documentat în mod cuprinzător”. „În prezent, evaluăm toate acestea din punct de vedere criminalistic”.
Ambasadorul Rusiei în Danemarca, Vladimir Barbin, a declarat că Danemarca nu oferă nicio informație privind progresul și rezultatele investigației privind exploziile de la gazoductele Nord Stream, ceea ce ridică îngrijorări. Barbin a declarat că, în prezent, partea daneză nu furnizează nicio informație cu privire la progresul și rezultatele investigației privind sabotajul conductelor de gaz.
În apropierea aniversării războiului din Ucraina, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost întrebat despre planurile Rusiei de a marca această dată. Ministrul de externe a precizat că sunt multe lucruri care trebuie amintite și demonstrate, care ar descrie modul în care SUA își stabilesc hegemonia.
„Pregătim un fel de raport cu ceea ce s-a întâmplat în acest an, ceea ce am reușit să descoperim, și nu este vorba doar de programele biologice militare americane, de care încearcă să se dezică, mint, ca întotdeauna, și nu doar de participarea directă a Statelor Unite la exploziile de la Nord Stream”, a spus Lavrov.
Lavrov a declarat că declarațiile făcute de Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, cu privire la exploziile gazoductului Nord Stream arată că Washingtonul a fost complice la acest incident. Nuland a mai declarat că „administrația [americană] este foarte mulțumită să știe că Nord Stream 2” nu va mai fi operațional.
Președintele rus Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru această situație. „Este clar pentru toată lumea cine beneficiază de acest lucru. Iar cel care beneficiază de pe urma acestui lucru este cel care a făcut-o”, a subliniat Putin la acea vreme.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau