Turcia, între sărăcie şi Pandemie. Preţurile au luat-o razna, oamenii reuşesc cu greu să-şi achite chiria şi să mănânce

turcia_lovitura_75873300

Dimensiune font:

| 16-01-2021 10:53

Prinsă de Pandemie deja în criză economică, Turcia se confruntă cu o creştere alarmantă a preţurilor şi o adâncire a sărăciei în rândurile populaţiei. Şomajul face ravagii, turcii abia dacă mai pot să-şi achite chiria, ratele la banici si să-şi procure hrana zilnică. La aceasta se adaugă cheltuielile pe fronturile unde a angajat preşedintele Erdogan armata.

Părinţii au trecut la reducerea biscuiţilor pentru bebeluşi, costul ouălor s-a dublat aproape într-un an, iar o fotografie trucată circulă pe Twitter în care un bărbat în genunchi oferă unei femei o cutie de ulei de gătit în loc de un inel de logodnă. „Cumpărăm doar cele absolut necesare şi cele mai ieftine mărci. Toate preţurile la alimente sunt în creştere, dar mai ales formulele pentru bebeluşi ”, a declarat Huseyin Duran, 43 de ani, tată a trei copii din Istanbul şi agent de securitate care primeşte salariu parţial de stat pentru că-şia pierdut slujba. „Îmi fac griji pentru copiii mei”, spune el. „Ne putem permite doar chiria, produsele alimentare şi ratele la banci.” Într-o lume puternic afectată economic de criza provocată de pandemie, Turcia iese în evidenţă printr-o creştere a preţurilor anuale de consum de 15%, cea mai mare din OECD.

 

Nu doar seceta şi creşterea preţurilor la petrol şi îngrăşăminte ar fi responsabile pentru situaţia critică în care se află Turcia. Economiştii arată cu degetul spre deciziile politice guvernamentale care au prăbuşit lira. Un politician a declarat pentru Reuters că guvernul se aşteaptă ca inflaţia să fie dificilă în 2021 şi că este nevoie să fie ţinută sub control. Preşedintele turc Tayyip Erdogan a acceptat cu reticenţă majorări accentuate ale ratei dobânzii, care vor încetini o revenire economică, exact în momentul în care a început vaccinarea anti-COVID-19. Turcia este „cufundată într-o stagflare dureroasă”, chiar şi pe fondul stingerii coronavirusului şi a costurilor ridicate ale împrumuturilor, a spus Yesenn El-Radhi, analist suveran senior la Capital Intelligence Ratings. "Presiunile inflaţioniste continuă să fie ridicate din cauza creşterii recente a preţurilor la mărfuri la nivel mondial şi a unui efect întârziat al deprecierii puternice a lirei", a spus el. "Presiunile inflaţioniste continuă să fie ridicate din cauza creşterii recente a preţurilor la mărfuri la nivel mondial şi a unui efect întârziat al deprecierii puternice a lirei", a spus Yesenn El-Radhi, analist suveran senior la Capital Intelligence Ratings. Un sondaj realizat luna trecută arată că mai mult de jumătate dintre respondenţii din Istanbul s-au bazat pe alimentele distribuite de municipalitate pentru a supravieţui. Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie al Republicii Populare, a declarat că situaţia se înrăutăţeşte. "Nu mai existase foamea în Turcia.

Dar foamea este realitatea acum. " Ministrul de Finanţe turc, Lutfi Elvan, a declarat că se vor lua măsuri pentru a se combate inflaţia, care ar putea să continue creşterea până în aprilie. Turcia va adopta reforme structurale pentru a învinge "triunghiul răului": ratele dobânzilor, inflaţia şi cursul valutar, a afirmat sâmbătă preşedintele Tayyip Erdogan, adăugând că autorităţile de la Ankara sunt decise să formeze un sistem bazat pe producţie şi forţa de muncă, transmite Reuters. Erdogan a promis luna trecută o serie de reforme economice şi judiciare, sporind aşteptările privind eliberarea din închisoare a unor politicieni şi avocaţi pentru drepturile omului.

Dar recentele declaraţii ale preşedintelui Turciei privind deciziile judecătoreşti şi criticile cu care se confruntă Guvernul de la Ankara au alimentat scepticismul privind angajamentele sale. Turcia implementează reforme democratice nu pentru că ar fi fost "forţată" să dacă asta ci pentru că "poporul le merită", a afirmat Erdogan, adăugând că sunt accelerate eforturile pentru prezentarea reformelor în Parlament. "Sperăm să depăşim problemele provocate de atacurile economice şi de măsurile adoptate pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19) cât mai curând posibil.

Prin accelerarea reformelor structurale sunt decişi să formăm un sistem bazat pe producţie şi forţa de muncă, şi să învingem "triunghiul răului": ratele dobânzilor, inflaţia şi cursul valutar", a declarat şeful statului turc. El a numit ratele dobânzilor "mama tuturor relelor" şi a susţinut că ratele ridicate ale dobânzilor favorizează inflaţia - opusul teoriei monetare. El a caracterizat deseori problemele economice ale Turciei ca fiind rezultatul atacurilor externe asupra economiei. Banca Centrală a Turciei a majorat, pentru a doua lună consecutiv, dobânda de politică monetară, o decizie care va fi probabil salutată de investitorii străini, după ce în ultimele luni lira turcească s-a depreciat semnificativ. Comitetul de politică monetară condus de guvernatorul Naci Agbal a majorat dobânda de bază de la 15% până la 17%, cel mai ridicat nivel de mai mult de un an. Economiştii se aşteptau la o creştere cu 1,5 puncte procentuale. Într-un comunicat, oficialii de la Banca Centrală a Turciei au anunţat că au decis implementarea "unei înăspriri semnificative a politicii monetare" pentru a scădea rata inflaţiei "cât mai curând posibil". Salariul minim pe economie în Turcia a crescut începând din 1 ianuarie cu aproape 22%, o măsură care va complica eforturile destinate reducerii inflaţiei şi în acelaşi timp nemulţumeşte sindicatele, care au apreciat că este vorba de o majorare insuficientă pentru a răspunde la dificultăţile economice provocate de coronavirus, transmite Bloomberg.

Începând de la 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie va fi majorat cu 21,56% până la 2.826 de lire (377 de dolari), a anunţat luni ministrul Muncii, Zehra Zumrut Selcuk. Acesta a adăugat că este vorba de o creştere mult superioară ratei anuale a inflaţiei, care în luna noiembrie a fost de 14% în timp ce media pe ultimele 12 luni a fost de 12,04%. Aproximativ jumătate dintre muncitorii din Turcia câştigă un salariu minim pe economie, arată un studiu realizat de confederaţia sindicală DISK. "Având în vedere pierderile de venituri din cauza pandemiei, noul salariu minim a devenit şi mai important pentru angajaţi. Am cerut un salariu minim de 3.800 de lire. Cifra anunţată este inacceptabilă", a declarat preşedintele DISK, Arzu Cerkezoglu. La rândul său, cea mai mare confederaţie sindicală din Turcia, Turk-Is, care i-a reprezentat pe angajaţi la negocierile salariale, a apreciat că majorarea anunţată este "inadecvată".

Cu toate acestea, sindicatele nu au planuri imediate pentru a contesta decizia Guvernului. Pe de altă parte, Mike Harris, fondatorul firmei de consultanţă Cribstone Strategic Macro, susţine că orice majorare de peste 20% va reprezenta o mare provocare pentru Banca Centrală în lupta sa împotriva inflaţiei. "Salariul minim în Turcia este la un nivel apropiat de o politică salarială naţională în orice altă ţară, de aceea va avea un impact mult mai mare asupra inflaţiei decât ritmul de creştere a creditării şi posibil chiar şi mai importantă chiar decât moneda", a apreciat Mike Harris. Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis o majorare peste aşteptări a dobânzii de referinţă, pentru a doua lună consecutiv, după ce în ultimele luni lira turcească s-a depreciat semnificativ. Comitetul de politică monetară condus de guvernatorul Naci Agbal a majorat dobânda de bază de la 15% până la 17%, cel mai ridicat nivel de mai mult de un an.

Economiştii se aşteptau la o creştere cu 1,5 puncte procentuale. Cele trei mari agenţii de evaluare financiară atribuie Turciei un rating "junk" (nerecomandat pentru investiţii). Lira turcească a fost una dintre monedele emergente cu cele mai proaste performanţe în acest an, după o depreciere de 25% în raport cu dolarul, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la diminuarea rezervelor valutare ale Turciei şi a capacităţii Băncii Centrale de a face faţă nivelului ridicat al inflaţiei. Preşedintele Erdogan a fost vaccinat împotriva COVID-19 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost vaccinat împotriva COVID-19 joi seara, în direct la televiziune, relatează AFP şi Reuters. Preşedinţia turcă a difuzat imagini în care se vede cum preşedintele turc, cu masca pe figură, primeşte o primă injecţie cu un vaccin chinez într-un spital din Ankara.

"Sper că campania de vaccinare va fi benefică şi că vom primi rapid cele 50 de milioane de doze necesare", a declarat el după vaccinare. "Unii fac publicitate negativ în jurul vaccinării, dar sper că bunul simţ va prevala", a adăugat el. Vaccinându-se în direct la televiziune în prima zi a campaniei, Erdogan pare a încerca să-i liniştească pe turci asupra eficienţei vaccinului chinezesc care face obiectul dezbaterilor, scrie AFP. Turcia a început joi să administreze personalului medical vaccinul produs de compania chineză Sinovac, în contextul lansării unui program naţional de vaccinare împotriva COVID-19, boală care a cauzat moartea a peste 23.000 de persoane în această ţară. Până în prezent au fost vaccinaţi peste 200.000 de membri ai personalului medical.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

A fost stabilit juriul de 12 persoane în procesul Donald Trump-Stormy Daniels
19/04/2024 11:40

Un juriu complet de 12 persoane a depus jurămantul pentru procesul penal istoric al fostului presedinte american Donald Trump la New York, transmite BBC.   „Avem juriul nostru”, a declarat j ...

Directorul ANM explică când se va schimba din nou vremea: când scăpăm de ninsori și plo
18/04/2024 10:29

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat că această perioadă in care avem ploi, ninsori la munte si vreme rece in general va mai dura cel putin pană săptămana ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze
16/04/2024 20:53

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu in conflictele internaţionale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunand că Ucraina ar putea folo ...

Un primar PNL din Alba a fost găsit spânzurat în locuința sa - Era urmărit penal
16/04/2024 20:22

Primarul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba, Petre Ion Barbu, a murit, marţi după-amiază, fiind găsit spanzurat intr-o anexă a locuinţei. Poliţia Judeţeană Alba face verificări pentru a stabili i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei