Un autobuz supraetajat, model fabricat la Arad în urmă cu un secol, revine "la viață". Va avea o replică
Dimensiune font:
Un autobuz supraetajat, replică a unui model fabricat la Arad la începutul secolului XX, este în curs de dezvoltare cu sprijinul industriei auto din județ, în cadrul unui proiect inițiat de HUB Cultural "mARTA", transmite Agerpres.
Managerul HUB Cultural "mARTA" Arad, Ovidiu Balint, spune că acest model de autobuz era produs la prima fabrică de automobile și motoare din România, numită Westinghouse - MARTA. MARTA este acronimul pentru Magyar Automobil Részvény Társaság Arad, o filială a companiei americane Westinghouse înființată în Regatul Ungar prin intermediul sucursalei franceze din Le Havre.
Ovidiu Balint a mai afirmat că au avut recent discuții cu oameni de afaceri din domeniul auto și reprezentanți ai comunității arădene pentru a reconstrui autobuzul supraetajat fabricat în oraș acum un secol. "Am reușit să implicăm mediul de afaceri din industria auto din județ pentru a realiza acest proiect în următorii doi ani. În prezent, lucrăm la semnarea unui parteneriat în cadrul căruia mai multe fabrici de componente auto vor contribui la realizarea unei replici a autobuzului supraetajat. Vehiculul va păstra aspectul celui produs la Arad la începutul secolului trecut, însă va fi propulsat de un motor electric. Va fi destinat exclusiv turismului cultural", a declarat Balint.
De asemenea, a menționat că Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad a promis să se implice în proiect prin facultățile de inginerie și design, iar municipalitatea și alte organizații locale sprijină inițiativa.
Viceprimarul Ilie Cheşa a declarat, de asemenea, că acest proiect este una dintre priorităţile sale. "Am participat alături de managerul HUB-ului Cultural 'mARTA' la întâlnirea cu reprezentanţii firmelor de automotive din Arad, ai Universităţii 'Aurel Vlaicu', dar şi alţi oameni de afaceri. Ne dorim să reconstruim acest autobuz, care va fi omologat şi pus în circulaţie pe străzile din municipiu pe un circuit ghidat prin care să poată fi promovate istoria şi cultura Aradului", a spus Ilie Cheşa.
Ce s-a ales de fosta fabrică
Clădirea în care a funcționat fabrica MARTA este acum monument istoric și a fost preluată de municipiul Arad la sfârșitul anului 2021, fiind donată de compania Astra Rail. În vederea reabilitării și transformării într-un centru cultural, în 2022 a fost înființat HUB Cultural "mARTA", care a preluat administrarea imobilului la finalul anului 2023.
Managerul Ovidiu Balint a anunțat că există mai multe proiecte, evaluate la o sumă totală de 11 milioane de euro, pentru reabilitarea și revitalizarea clădirii. O parte din finanțare urmează să fie obținută din fonduri europene nerambursabile.
În prezent, clădirea în stil Art Nouveau, construită între 1900 și 1910, se află într-o stare avansată de degradare, atât în interior, cât și în exterior, din cauza lipsei de utilizare în ultimele două decenii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau