USL pregateste proiectul de revizuire a Constitutiei. Cum se gandeste USL sa modifice legea fundamentala si marile mize
Dimensiune font:
Dragnea: Clarificarea atributiilor institutiilor statului, clarificarea procedurii de desemnarea a premierului si regionalizarea - principalele modificari constitutionale. Vrem sa dam mai putin de lucru Curtii Constitutionale
Intrebat care vor fi principalele modificari ale Constitutiei, Dragnea a declarat: "intentionam sa propunem pentru cadrul larg de dezbatere, si in Parlament, si in forumul constitutional, sa fie clarificate atributiilor institutiilor importante din statul roman, sa fie clarificata si procedura de desemnare a primului-ministru, ca sa nu mai fie nici un fel de dubiu sau interpretari mai mult sau mai putin controversate a precederilor din Constitutia actuala, va fi aceasta notiune cu regiunea iar celelalte principii o sa le prezinte azi dl Antonescu."
"Chiar daca vom ajunge la concluzia ca trebuie sa existe mai multe prevederi in Constitutie, in sensul explicitarii unor principii, e mai bine sa fie lucrurile explicate mai clar decat sa ajungem in situatia in care, in anumite cazuri care nu au fost prevazute de Constitutie, sa dea nastere la interpretari, adica vrem sa dam mai putin de lucru Curtii Constitutionale", a declarat Dragnea, adaugand ulterior ca "cu cat sunt mai putine prevederi neclare in Constitutie, cu atat mai putin se ajunge la CCR pe genul acesta de spete."
Intrebat daca se urmareaste si o modificarea a atributiilor presedintelui, Dragnea a evitat sa raspunda, precizand ca presedintele Senatului, Crin Antonescu, care va prezida comisia constitutionala, va oferi mai multe amanunte despre eventualele modificari.
Intrebat daca punctul de vedere al Opozitiei va si luat in seama, Dragnea a precizat ca el "trebuie sa cantareasca foarte mult. Nu vrem sa facem Constitutia USL-ului, vorbim de Constitutia Romaniei. Este important ca in comisia electorala, care va fi coordonata de dl Crin Antonescu, toate punctele de vedere ale tuturor partidelor reprezentate in Parlament sa fie luate in seama, iar proiectul de lege de modificarea Constitutiei sa fie asumat de toate fortele politice."
In ceea ce priveste problema reformei administartiv-teritoriale, Dragnea a precizat ca, in opinia sa, nu se poate face anul acesta atat infiintarea regiunilor administrative cat si descentralizarea profunda.
"Intentionam sa desfiintam judetele si, asa cum am vorbea despre implicarea Opozitiei in modificarea Constitutiei, eu sper ca Opozitia sa se implice si in dezbaterea serioasa care va avea loc pe marginea regionalizarii discutata in pachet cu descentralizarea. Eu nu cred ca Romania poate suporta acum, in acest an, atat infiintarea regiunilor adminsitrative, care inseamna totusi un eveniment important si o actiune nu usor de pus in practica, in paralel cu descentralizarea. Daca discutam si de modificarea limitelor unor localitati, comasare de comune, eu nu sustin aceasta idee pentru ca acum poate fi foarte periculos. Cred ca romanii nu pot suporta intr-un an si modificarea Constitutiei si infiintarea regiunilor cu descentralizare profunda de la guvern catre regiuni, judete, localitati si o comasare a comunelor. E un subiect care trebuie abordat in anii urmatori, dupa ce acest subiect nou se aseaza", a declarat Dragnea.
Guvernul si-a propus ca pana in luna mai proiectul modificarii sa fie finalizat in comisie pentru ca ulterior sa intre in procedurile de aprobare parlamentare. "Vrem ca in aceasta sesiune parlamentara sa fie aprobat proiectul de modificare, sa ramana timp pana la refernedumul din septembrie - octombrie pentru ca toata populatia sa fie la curent cu ce se intentioneaza sa se modifice. Daca este nevoie sa se prelungeasca sesiunea parlamentara, se va prelungi", a precizat vicepremierul.
USL pregateste proiectul de revizuire a Constitutiei. Cum se gandeste USL sa modifice legea fundamentala si marile mize
USL lucreaza la proiectul de revizuire a Constitutiei, proiect ce va fi prezentat in zilele urmatoare, sustin surse din interiorul Uniunii pentru HotNews.ro. "Victor Ponta va fi cel care va prezenta proiectul USL de revizuire a Constitutiei in cadrul unei conferinte de presa", au declarat sursele citate. La proiect lucreaza deja o echipa restransa. Potrivit surselor HotNews.ro, unele dintre modificarile majore vizeaza numirea sefilor DNA si Parchetului General, atributiile presedintelui Romaniei, numirea judecatorilor CCR, dar si atributiile si sarcinile Guvernului.
"Proiectul nu vizeaza restrangerea atributiilor presedintelui, ci doar o clarificare a acestora in plan extern si intern. Clarificam procedura de numire a premierului, participarea la sedintele Guvernului, dar si atributiile pe plan extern. Proiectul de revizuire pe care USL intentioneaza sa-l promoveze este creat pe principiul separarii complete a atributiilor pentru a evita crizele politice majore de genul celei din 2012", au explicat sursele citate.
Cateva dintre propunerile cuprinse in proiectul USL de revizuire a Constitutiei:
- Numirea in functie a sefilor DNA si Parchetului General de catre CSM si eliminarea rolului presedintelui si al Ministrului Justitiei. Astfel, sefii Parchetului General si DNA sa fie propusi si alesi de catre CSM prin organizarea unui concurs in sistem propriu, astfel incat nici ministrul Justitiei si nici presedintele tarii sa nu aiba nici o legatura directa si nici o parghie asupra procurorului general
- Modificarea procedurii de desemnare a membrilor Curtii Constitutionale pentru limitarea influentei factorului politic: judecatorii CCR sa fie alesi din randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie
- Mentinerea unui Parlament bicameral cu mentiunea ca Senatul sa devina reprezentantul colectivitatilor locale
- Lipsa cvorumului de prezenta necesar validarii referendumului va fi prevazuta in Constitutie.
USL are insa o problema cu modificarea acestei legi, care aminteste de tentativa din vara anului 2012, cind UE si SUA au cerut ca regulile jocului in cazul suspendarii si demiterii presedintelui sa nu fie schimbate in timpul jocului. "Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam noua Constitutie, sa patim ca in 2004 cand s-au acordat doua zile pentru validarea referendumului de Constitutie", au explicat sursele citate.
- Procesul de regionalizare sa fie decis prin referendum national de catre cetatenii Romaniei. Aici s-ar aplica si prevederile care elimina necesitatea cvorumului la referendum
- Retragerea mandatului unui parlamentar traseist prin referendum local. Un grup de alegatori dintr-un colegiu (numarul trebuie definit prin lege) poate solicita retragerea mandatului daca parlamentarul din colegiul lor a trecut la un alt partid; in acest caz se organizeaza un referendum local.
- Presedintele sa fie obligat sa tina cont, in procesul de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru, de majoritatea parlamentara rezultata in urma negocierilor politice in conditiile in care nu exista un partid sau o alianta politica care a obtinut majoritatea absoluta.
- La invitatia primului-ministru, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice
- Primul-ministru trebuie sa prezinte Parlamentului la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare un raport cu privire la activitatea derulata in perioada vacantei parlamentare, precum si obiectivele de indeplinit pentru perioada sesiunii parlamentare care va urma
- Limitarea posibilitatii Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Parlamentului. Mai exact, in Constitutie va fi prevazut explicit ca Executivul are dreptul la o singura angajare a raspunderii pe sesiunea parlamentara.
Calendarul noii Constitutii
Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat miercuri ca in cel mult doua saptamani comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei va fi infiintata, iar legea care va aproba noua Constitutie ar putea fi votata de Parlament in actuala sesiune, pana in vara.
"In maxim doua saptamani vom constitui la nivelul Parlamentului comisia legala de revizuire a Constitutiei, formata din reprezentantii tuturor partidelor politice. Daca lucrurile evolueaza normal si se lucreaza masiv, cred ca pana la sfarsitul acestei sesiuni, adica pana in vara, am putea sa trecem prin cele doua camere ale Parlamentului o lege de revizuire a Constitutiei. Astfel, pana cel tarziu in septembrie, aceasta lege trebuie sa fie supusa referendumului si sa devina o noua Constitutie a Romaniei", a declarat vicepresedintele PSD, citat de agentia Agerpres.
De altfel, si premierul Victor Ponta a anuntat sapatamana trecuta ca pana la 1 februarie vor fi constituite comisia pentru revizuirea el Constitutiei, precum si comisia pentru modificarea Legii electorale. Potrivit lui Victor Ponta, Comisia pentru Constitutie ar urma sa isi finalizeze raportul pana in data de 5 mai
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau