Valul II de infecție a început în Asia: fenomen îngrijorător semnalat de guverne
Dimensiune font:
În Asia a început să se limiteze răspândirea epidemiei de coronavirus, dar se înregistrează un fenomen îngrijorător: majoritatea infecțiilor vin acum de la purtătorii care se întorc în țările lor din străinătate. Guvernele asiatice se pregătesc acum pentru Valul II.
În timp ce lumea se mobilizează împotriva coronavirusului, în China continentală, în Hong Kong, Singapore sau Taiwan se constată succese relative în limitarea epidemiei. În ultimele zile, însă, creşterea cazurilor venite din afară a reprezentat un semnal de alarmă că eforturile ar putea deveni rapid ineficiente.
Guvernele din Asia pregătesc măsuri în vederea unui nou val de cazuri de coronavirus, în contextul refugierii din calea exploziei epidemiei de COVID-19 în Europa, America de Nord şi Orientul Mijlociu, consemnează Reuters.
'În multe ţări numărul de cazuri confirmate poate fi descris ca exploziv. Dacă nu adoptăm măsuri stricte (...) mă tem că toate eforturile preventive făcute în ultimele două luni vor fi irosite', a declarat marţi Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong, la o întâlnire cu presa.
Ultimele date din China continentală, de unde a pornit epidemia, arătau că luni s-au confirmat 21 de cazuri noi de contaminare, din care 20 de purtători de coronavirus sosiţi din străinătate. Autorităţile din Hong Kong susţin că majoritatea cazurilor confirmate recent provin din afară. În Taiwan ultimele 24 de cazuri, până marţi, au venit din alte ţări. În Coreea de Sud, până duminică, se înregistraseră 44 de infectări noi în care erau implicate călătorii în străinătate. În Singapore, luni, 11 din cele 17 cazuri noi erau 'de import'.
În China s-au consemnat până acum doar 142 de cazuri de infectare provenite din străinătate, dar autorităţile sunt îngrijorate că purtătorii de coronavirus ar putea declanşa un nou val. Primul astfel de caz a fost înregistrat în regiunea Ningxia din nord-vest şi a implicat un pasager sosit cu avionul din Iran - un punct fierbinte pe harta epidemiei, unde s-au confirmat până acum aproape 15.000 de cazuri.
În prima săptămână din martie, au sosit în China primii călători contaminaţi din Italia. După scurt timp, s-au observat pasageri infectaţi în curse aeriene din Spania, Regatul Unit, Franţa, Olanda, Elveţia, Statele Unite, Egipt, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Săptămâna aceasta, pe listă s-au adăugat Filipinele, Indonezia şi Thailanda.
Vezi si: Dr. Cătălin Apostolescu (Matei Balş): Va veni momentul ca românii să stea în corturi militare, pat lângă pat. Și trebuie să fie pregătiți psihologic
Goana din punctele fierbinţi ale epidemiei din Europa şi SUA a scumpit cursele aeriene. Un bilet de la Londra la Hong Kong costa luni noaptea până la 50.000 de dolari HK (moneda fostei colonii britanice), adică aproximativ 5800 de euro. Oamenii încercau să fugă din metropola Regatului Unit înainte de impunerea unor restricţii mai severe.
Ministerul britanic al Sănătăţii a anunţat luni un total de 1543 de cazuri, în creştere de la 1272 duminică, şi un bilanţ de 55 de morţi.
În Hong Kong au murit 157 de pacienţi confirmaţi cu coronavirus, iar în partea continentală a Chinei peste 3200 - cei mai mulţi din întreaga lume. În China şi Singapore, s-au luat măsuri cum ar fi interzicerea circulaţiei în unele oraşe, controalele mai stricte la frontiere, urmărirea contactelor celor diagnosticaţi cu coronavirus şi distanţarea socială.
Epidemia a afectat deja economia, în special în China continentală şi în metropola financiară Hong Kong. Efectele unui număr mai mare de cazuri noi ar putea fi devastator, apreciază Reuters.
Agenţia menţionează unele măsuri luate deja de autorităţi. În Hong Kong s-a anunţat marţi izolarea în carantină timp de 14 zile a celor care vor sosi din afară începând de joi la miezul nopţii şi s-a recomandat, ca şi în Singapore, evitarea oricăror deplasări care nu sunt neapărat necesare. La Beijing, călătorii care nu sunt în tranzit vor sta două săptămâni în carantină în hoteluri. În Macao, capitală mondială a jocurilor de noroc, a fost interzisă de marţi intrarea nerezidenţilor - probabil o lovitură pentru cazinouri, care se confruntă deja cu dificultăţi.
Pedepsele aplicate celor care nu respectă carantina sau nu dau informaţii corecte despre deplasările efectuate arată cât de serios privesc epidemia guvernele din Asia. Taiwanul a informat că pentru nerespectarea izolării la domiciliu sau a carantinei se vor aplica amenzi echivalente cu 3.300 până la 33.000 de dolari americani şi a recomandat evitarea călătoriilor în străinătate. 'Rămânem pe poziţii pentru blocarea primului val de infecţii, dar vine un val nou, deci toată lumea trebuie să coopereze cu eforturile de prevenire a bolii', a declarat luni ministrul taiwanez al sănătăţii, Chen Shih-chung.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau