Vaticanul începe luni una din săptămânile cele mai importante din istoria sa contemporană
Dimensiune font:
Vaticanul începe luni una din săptămânile cele mai importante din istoria sa contemporană. Retragerea papei, anunţată spre surprinderea generală la 11 februarie, devine efectivă joi, 28 februarie, şi aruncă Biserica într-o perioadă de incertitudine până la alegerea unui succesor al Suveranului Pontif în luna martie.
Este o retragere istorică, care oferă Bisericii catolice oportunitatea să se reformeze în profunzime, pentru a ieşi din spirala scandalurilor care o macină şi a pune capăt unei crize a vocaţiilor, fiind tot mai puţini cei care aleg să-şi dedice viaţa Domnului, scriu luni Le Figaro şi La Depeche, scrie Agerpres.
Sfântul Scaun urmează să publice luni un ''Motu Proprio'' (decret semnat de Papa Benedict al XVI-lea), de modificare a regulamentului canonic pentru alegerea Papei. Acest text va deschide posibilitatea pentru cardinali să avanseze convocarea conclavului, în cazul în care se va contura o majoritate vineri, 1 martie. În prima zi în care scaunul apostolic este vacant - Benedict al XVI-lea încetându-şi pontificatul la 28 februarie, orele 20.00 -, cardinalii prezenţi la Roma se vor reuni în ''congregaţie generală''. Prima lor activitate va fi votarea datei de intrare în conclav. Fără modificarea făcută de Papă în acest decret, ei ar trebui să aştepte între 15 şi 20 de zile, din momentul în care scaunul devine vacant.
Este probabil ca acest decret să le dea dreptul de a reduce această perioadă, la zece zile, de exemplu, dar ei trebuie să voteze cu majoritate simplă pentru a decide. Acest lucru indică faptul că nu se va şti până vineri, 1 martie, data de începere a conclavului, cu alte cuvinte intrarea celor 116 cardinali numiţi "electori", în prezent în vârstă de sub 80 de ani, în Capela Sixtină, unde vor fi închişi cu cheia pentru a-l alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea.
Unii cardinali, îndeosebi italieni, sunt pentru o accelerare a procesului, deoarece acest lucru va permite ca noul Papă să fie ales înainte de Săptămâna Patimilor, ultima din luna martie, în acest an. Alţii, printre care şi cardinalul Andre Vingt-Trois, dar nu singurul, consideră că ceea ce contează este, dimpotrivă, să dispună de timpul necesar pentru a reflecta, deoarece miza merită acest lucru.
Pentru că, mai mult decât profilul noului papă, hotărâtoare va fi capacitatea lui de a scoate Biserica din seria scandalurilor care au copleşit-o. Indiferent că se află pe un continent sau altul, Biserica se confruntă cu un scandal de proporţii. Pedofilie în SUA şi Europa; opacitate totală a Băncii Vaticanului şi cele 44.000 de conturi secrete care au făcut-o să fie inclusă pe lista neagră a paradisurilor fiscale; intrigi pe culoarele curiei romane, guvernul Vaticanului; cazuri de dare de mită unor firme italiene şi lista continuă...
Din păcate lista s-a lungit şi mai mult după anunţul retragerii papei. Săptămâna trecută, presa italiană a dezvăluit şantajele orchestrate de un lobby gay împotriva unor prelaţi ai curiei. Iar la sfârşitul săptămânii unul dintre cardinali, şeful Bisericii catolice din Scoţia, monseniorul Keith O'Brien - şi care va participa la conclavul pentru alegerea papei - a fost prins în urmă de trecutul său, fiind acuzat de 'acte nepotrivite' de natură sexuală, în urmă cu 33 de ani.
În lumina acestor dezvăluiri, ultimele zile ale papei Benedict al XVI-lea înainte de a redeveni Joseph Ratzinger, seamănă cu un adevărat drum al crucii. Joia trecută papa evoca 'peştii răi' prinşi în plasa Bisericii. Sâmbătă, adresându-se cardinalilor deja ajunşi la Roma, papa a evocat 'răul din această lume, suferinţa şi corupţia' cu care s-au confruntat prelaţii.
Iar duminică în faţa a 100.000 de persoane strânse în piaţa catedralei Sf. Petru pentru slujba de Angelus, Benedict al XVI-lea, vizibil emoţionat, s-a referit 'la acest moment al vieţii sale', asigurând că 'Domnul i-a cerut să urce muntele şi să se dedice rugăciunii şi meditaţiei'. Miercuri papa va da ultima sa audienţă care va desfăşura, în mod excepţional, în Piaţa Sf. Petru. Cel care poartă numele de 'Sanctitatea sa Benedict al XVI-lea, episcop emerit al Romei' va lăsa succesorului său povara grea de a reforma în profunzime Biserica, într-un moment de cotitură al istoriei sale.
realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau