"Comandantul meu șef m-a sunat și Domnul și Mântuitorul mi-au spus să plec", a declarat pentru AFP Debbie Lusk, o contabilă pensionară în vârstă de 66 de ani, care a venit din Seattle în celălalt capăt al țării.
La fel ca ea, sute de oameni din toate Statele Unite s-au adunat lângă Casa Albă cu steaguri imense inscripționate cu „Trump” sau ”Stop Theft”, strigătul celor care sunt convinși, împotriva evidenței, că alegerile din 3 noiembrie au fost trucate.
La mai bine de două luni de la vot, Donald Trump continuă să conteste victoria democratului Joe Biden, invocând fraude despre care nu a furnizat niciodată dovezi. Nu a reușit să convingă instanțele și oficialii electorali, dar a semănat îndoieli în mintea susținătorilor săi.
"Nu avem încredere în rezultatul sondajului", a declarat pentru AFP Chris Thomas, o pensionară care a venit cu soțul ei din Oregon pe coasta de vest.
Zeci de membri aleși republicani ai Camerei și Senatului rămân, de asemenea, solidari cu Donald Trump și au promis că își vor face auzite îndoielile în incinta Congresului, care trebuie să certifice votul marilor electori miercuri: 306 pentru Joe Biden, 232 pentru Trump.
Obiecțiile lor nu vor împiedica procesul, dar l-ar putea încetini înainte ca Biden să depună jurământul pe 20 ianuarie.
Marți, firmele și magazinele din centrul Washingtonului au reinstalat panouri mari din lemn pe ferestrele lor de teama unor eventuale violențe.
Cruz îi sfidează, astfel, pe liderii grupului republican din Senat, care au spus că rolul camerei superioare în certificarea alegerilor este, în mare parte, ceremonial, dorind să evite o dezbatere prelungită în plen pe tema rezultatului prezidențialelor din 2020.
Într-un comunicat de presă, Cruz, reprezentant al statului Texas, și alți 10 senatori au spus că intenționează să voteze pentru respingerea electorilor din statele în care Donald Trump a susținut că au fost fraude electorale.
Muller spune că, deși legea din 1887 privind validarea alegerilor este destul de neclară, cei mai mulți experți consideră că legislativul american nu are autoritatea legală de a solicita un audit.
Chiar dacă senatorii și congresmenii ar avea această putere, ar fi nevoie de o majoritate în ambele camere pentru audit, iar practic nu există nicio șansă ca propunerea să beneficieze de un astfel de sprijin, a mai declarat expertul.
Adauga comentariul tau