Zgonea: ANI si Parchetul au agreat modificarile aduse Statutului pe incompatibilitati si imunitate
Dimensiune font:
Zgonea: ANI si Parchetul au agreat modificarile aduse Statutului pe incompatibilitati si imunitate
Zgonea: ANI si Parchetul au agreat modificarile aduse Statutului pe incompatibilitati si imunitate
"In materia conflictului de interese si in materia incompatibilitatilor, ANI a fost de acord cu modificarile. In materia ridicarii imunitatii, a cererilor de arestare preventiva, de retinere sau perchezitionare a unui deputat sau senator, Parchetul General a fost de acord cu viziunea noastra, care e in concordanta cu legislatia in vigoare in materia penala, in aplicarea Codului de procedura penala si in concordanta cu Constitutia", a spus Zgonea.
El a aratat ca modificarile respective stabilesc o procedura unitara si corecta, astfel incat UE sa vada ca Parlamentul Romaniei a devenit un parlament mai matur, care pune niste reguli de la inceput de mandat si le respecta pe intreaga perioada a mandatului.
Zgonea a precizat ca modificarile la Statut nu creeaza "o superimunitate" pentru parlamentari, ci contureaza o procedura de aplicare a legilor in vigoare.
"Parlamentul nu poate judeca pe fond. Noi nu suntem instanta de judecata. Noi facem parte din procedura de ridicare a imunitatii. Dar cererea care e data de ministrul de Justitie nu trebuie sa contina elementele de fond. Noi nu suntem interesati de elementele de fond. Noi trebuie sa stim, la masura de retinere sau de perchezitie, care sunt elementele din spatele ei, pentru ca pe aceasta noi judecam si trimitem plenului Camerei ca sa accepte sau sa respinga aceasta cerere. Procedura e clara, respecta Constitutia, legislatia in vigoare, nu cream o superimunitate pentru niciun parlamentar, cream o procedura de aplicare a legii", a spus Zgonea.
Ce modificari s-au facut la capitolul imunitatii parlamentare si cum s-ar putea transforma Parlamentul intr-un tribunal paralel
Draftul cu propunerile de modificare la legea statutului deputatilor si senatorilor prevede ca solicitarea procurorilor de retragerea a imunitatii in vederea retinerii, arestarii sau perchezitiei a deputatului ori a senatorului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care sa justifice masura solicitata.
De asemenea, cererea trebuie insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre parchet, care stau la baza motivelor invocate (propunere de modificare a articolului 24 din legea statutului deputatilor si senatorilor).
Noutatea introdusa este exact aceasta selectie a probelor pe care procurorii trebuie sa o trimita Parlamentului, ceea ce transforma practic Parlamentul intr-un administrator de probe, adica un fel de tribunal paralel.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau