Cum alegi corect cauciucurile de iarnă. Caracteristicile pneurilor potrivite pentru sezonul rece

AUTO  anvelope-iarna (1)

Dimensiune font:

| 03-11-2021 21:20

Venirea sezonului rece înseamnă și pregătirea autoturismului pentru condiții meteo severe. Astfel, toți conducătorii auto trebuie să-și doteze mașinile cu anvelope de iarnă.

Mai mult, Registrul Auto Român avertizează că anvelopele "all season" sunt acceptate, însă NU și iarna, așa încât șoferii sunt nevoiţi să ia măsuri pentru a nu primi amenzi.

Chiar dacă nu este foarte plăcută această operațiune și nici ieftină, montarea cauciucurilor de iarnă ar trebui privită nu doar ca obligație impusă de Codul Rutier, ci mai cu seamă, ca o necesitate care îți oferă siguranță cât mai mare în trafic, pe tot parcursul iernii. Anvelopele de iarnă sporesc tracțiunea autoturismului și te ajută să menţii maşina pe șosea în timpul lunilor reci, cu zăpadă, gheață și polei.

Pentru a nu transforma condusul într-o grijă suplimentară și pentru a avea certitudinea că mașina este cu adevărat pregătită pentru toate fenomenele meteorologice pe care sezonul rece le va rezerva, este recomandat să nu te rezumi doar la a monta un set de anvelope de iarnă, ci să investești şi puţin timp, căutând un model cât mai bun.

Specialiștii în domeniu de la autovit.ro au realizat un ghid care să te ajute să înțelegi de ce trebuie să alegi cele mai bune cauciucuri de iarnă.

 

Pentru a selecta un set de anvelope de iarnă cât mai bun, este necesar să ții cont de anumite caracteristici ale cauciucurilor, pe care să le analizezi independent, pentru fiecare model în parte. O astfel de analiză este foarte utilă, deoarece te va ajuta să faci alegerea în mod obiectiv, în funcție de propriile tale nevoi.

Distanța de frânare și aderența pe suprafețe umede

Pentru că precipitațiile sunt comune în sezonul rece, distanța de frânare pe care anvelopele alese o pot asigura și aderența lor în condițiile grele de drum reprezintă un criteriu după care trebuie să te ghidezi în alegerea acestora. Pentru a stabili eficiența gumelor la frânare și cât de aderente sunt, este necesar să verifici eticheta produsului și să observi calificativul înscris pe aceasta. Acest parametru este marcat cu litere de la A la G, de la cea mai mică distanță de frânare la cea mai mare.

Acest criteriu este unul important după care să te ghidezi, întrucât, în condiții de drum acoperit de apă, zăpadă sau polei, distanța de frânare, de la viteza de 80 km/h, oferită de anvelopele marcate cu litera A, este cu 30%, deci cu 18 metri mai mică decât cea asigurată de cauciucurile cu litera G.

Astfel, pentru siguranța ta, este recomandat să alegi doar anvelope notate cu B sau A, întrucât acestea vor asigura cea mai mică distanță de frânare și vor asigura o aderență mai mare, în cazul unei manevre bruște.

Nivelul zgomotului și consumul de combustibil generat

Mulți șoferi consideră că anvelopele de iarnă măresc consumul de carburant, dar și zgomotul produs în timpul rulării. Cu toate că această afirmație are o urmă de adevăr, nu este universal valabilă iar prin alegerea unor cauciucuri de iarnă potrivite îți vei putea asigura o experiență de condus plăcută și economică pe timpul sezonului rece.

Informații despre acești parametri poți descoperi tot pe eticheta cauciucurilor.

Consumul de carburant generat este inscripționat în stânga celui legat de distanța de frânare pe drum umed și este notat tot prin litere cuprinse de la A la G. La fel ca în cazul precedent, cel mai mic consum este asigurat de anvelopele notate cu A și cel mai mare, de cauciucurile notate cu litera G. Pentru un raport calitate-preț cât mai bun, îți recomandăm să alegi anvelope al căror parametru de consum este minimum C.

În partea inferioară a etichetei, poți găsi detalii și despre zgomotul produs în timpul rulării de anvelope, acesta fiind exprimat în decibeli. Pentru o experiență de condus cât mai plăcută, este indicat să alegi anvelope care nu produc mai mult de 70 dB în mers.

Brandul anvelopelor

Cu toate că este bine să verifici caracteristicile anvelopelor înainte de alegerea lor, numele producătorului este un alt criteriu important, care determină calitatea.

Companiile consacrate precum Continental, Pirelli, Michelin sau Dunlop sunt cunoscute pentru pneurile premium pe care le produc și pentru că investesc anual sume imense pentru cercetare și pentru inventarea unor materiale noi, care să crească siguranța și confortul oferite de anvelope, dar și durabilitatea acestora.

Deși mai scumpe decât celelalte modele, aceste pneuri reprezintă un pariu sigur, în cazul în care nu îți dorești să faci compromisuri.

Părerile altor cumpărători şi comentariile acestora

Trăim în epoca internetului, iar acest lucru aduce o gamă largă de avantaje, chiar și atunci când vine vorba despre alegerea anvelopelor. Atunci când ai luat în calcul toate caracteristicile prezentate mai sus, iar în lista ta au mai rămas doar câteva modele de anvelope, este momentul să cauți, online, informații despre fiecare dintre acestea și să afli părerea persoanelor care le-au folosit deja.

Anumite reviste internaționale de specialitate sau asociații automobilistice testează anual cele mai populare modele de anvelope de iarnă, urmărind o serie bine stabilită de parametri, cu scopul de a le prezenta publicului pe cele mai eficiente. Aceste teste sunt obiective, fiind realizate de entități consacrate din domeniu, a căror reputație garantează acuratețea rezultatelor, potrivit autovit.ro.

Cum se testează cauciucurile de iarnă

Entitățile specializate testează anvelopele după o serie foarte strictă de reguli și ținând cont de fiecare detaliu care ar putea afecta rezultatul final al verificării.

În primul rând, toate anvelopele care urmează a fi testate nu sunt primite de la producător, ci sunt cumpărate aleatoriu de pe piața liberă, de la diferiți comercianți cu puncte de desfacere diferite. Același lucru se aplică și când vine vorba despre testarea propriu-zisă, care se desfășoară tot independent, fără ca producătorul să intervină în vreun fel în desfășurarea procesului.

Pentru a stabili cu exactitate cât de eficiente sunt anvelopele, în cadrul testării se vor simula mai multe scenarii, prin care să se verifice limitele cauciucurilor și capacitatea lor de a oferi siguranță în situații critice. Astfel, testele se vor desfășura pe carosabil umed, uscat sau pe zăpadă, iar mașina folosită pentru testare va avea, succesiv, sistemul de control al tracțiunii activat și dezactivat.

În cadrul testelor, se vor simula situații precum frânarea bruscă sau manevrele spontane pentru evitarea unui pericol iminent, pentru a stabili cu acuratețe distanța de frânare și stabilitatea oferită de anvelopele de iarnă, pe toate condițiile de drum.

Un alt parametru analizat în cadrul unei astfel de testări este durabilitatea. Pentru a se verifica dacă rezistența pneurilor promisă de producător coincide cu realitatea, o mașină echipată cu anvelopele va fi urcată pe un stand special cu role, unde vor fi simulate condițiile obișnuite de rulare, pentru a se stabili numărul de kilometri după care anvelopele se vor uza, mai relevă autovit.ro. Tot în cadrul testului se vor determina nivelul zgomotului produs de anvelope în timpul rulării și gradul de confort pe care acestea îl oferă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ce trebuie să știi despre mașina pe benzină și cea pe motorină iarna
12/11/2024 09:58

 Odată cu venirea sezonului rece tot mai multi soferi se intreabă cum trebuie să pornesti corect masina iarna. Putini conducători auto din Romania sunt constienti de faptul că, in sezonul rece, este e ...

Conducerea auto sub influența substanțelor psihoactive: Înalta Curte decide dacă trebuie introdus un prag de concentratie
11/11/2024 14:02

  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să decidă luni, 11 noiembrie, dacă introduce un prag de la care conducerea sub influenţa drogurilor intră sub incidenţă penală, sim ...

Când se montează, de fapt, cauciucurile de iarnă. Cum pot evita șoferii amenzile usturătoare
11/11/2024 00:20

In Romania, legislatia referitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu stabileste o dată fixă pentru schimbarea anvelopelor de vară. In schimb, normele rutiere impun ca soferii să fie echipati cu anvelop ...

Scandal neașteptat la Formula 1: Piloții protestează contra interdicției de a înjura la conferinţele de presă
08/11/2024 11:35

  Piloţii de Formula 1 s-au declarat impotriva măsurilor impuse pentru a-i impiedica să profereze injurături in timpul conferinţelor de presă, conform unui comunicat publicat pe Instagram, ...

Șoferii vor scăpa de amendă dacă plătesc rovinieta în decurs de 24 de ore. Legea a fost promulgată de șeful statului
05/11/2024 18:57

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea să plătească rovinieta şi in termen de cel mult 24 de ore de la data de ...

Coșmar pe centura Capitalei: A făcut pană, brusc, apoi au apărut hoții. ”Am văzut o persoană cu fața acoperită. Mai erau încă 4-5”
03/11/2024 14:08

Eveniment total neasteptat pe centura Capitalei, parcă desprins din incidentele descrise in trecut că s-ar fi petrecut in Bulgaria. Un sofer din Craiova, care-si ducea familia la Aeroportul Otopeni, a făcut ...

Incredibil ce au găsit inspectorii RAR în trafic: Polițiștii au tras frâna de mână șoferilor. Amenzi de zeci de mii de lei
03/11/2024 10:32

  Poliţiştii Capitalei şi inspectorii Registrului Auto Roman (RAR) au desfăşurat o acţiune pentru a verifica starea tehnică a autovehiculelor, fiind date amenzi de aproape 40.000 de lei. Ei au opr ...

Ce înseamnă când un șofer din sens opus îți face semne cu farurile? Sunt 3 situații
01/11/2024 19:45

 Nu este deloc sigur că un alt sofer semnalizează spre dumneavoastră doar pentru că vrea să vă avertizeze cu privire la un politist: in functie de situatie, celălalt sofer poate incerca să vă semn ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei