Se schimbă regulile la susținerea examenului auto în România!
Dimensiune font:
Se schimbă regulile la susținerea examenului auto în România! Este binecunoscut faptul că toți cei care au făcut cursuri la școlile auto vor avea un timp limitat pentru susținerea probei teoretice și a celei practice. Au fost anunțate recent însă modificări majore privind obținerea dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere. Iată ce trebuie să știe viitorii șoferi.
Se schimbă regulile la susținerea examenului auto în România!
Agenția Servicii Publice a anunțat noi reguli pentru cei care vor să obțină permisul de conducere sau vor să dețină o categorie superioară. Candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată. În același timp, persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile AM/motoretă/scooter.
Persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria A1/motocicletă ușoară, fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.
Măsuri stricte pentru viitorii șoferi
La nivel internațional, au fost impuse reguli dure pentru persoanele care vor să obțină permisul de conducere. Este vorba despre Bulgaria, unde cei care vor să obțină permisul de conducere vor avea doar 4 șanse pentru a-l obține, iar școlile de șoferi vor fi obligate să noteze electronic orele de condus. Aceste reglementări vor intra în vigoare la 10 decembrie 2024. Legea aflată în curs de dezbatere și adoptare a stârnit deja revolta cetățenilor. Mai multe școli de șoferi și-au exprimat opoziția față de modificările propuse care vizează introducerea cardurilor electronice de ore de conducere și limitarea numărului de încercări la proba practică.
De asemenea, Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua regulă ar putea fi adoptată din anul 2025.
În România, Agenția Servicii Publice a anunțat noi reguli pentru cei care vor să obțină permisul de conducere sau vor să dețină o categorie superioară.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau