EXCLUSIV Se schimba legea! Milioane de soferi intra in panica

lege

Dimensiune font:

| 30-01-2020 20:05

Trebuie schimbat modul de calcul al RCA? O analiză oficială care dă peste cap calculele ASF Piața RCA se află, astăzi, într-o situație destul de dificilă, cu un conflict deschis între service-uri și marii asigurători de profil și cu un număr fără precedent de reclamații primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) pe numele companiilor.

Totuși, prețurile asigurării rămân jos și nimeni nu și-a pus până acum problema dacă nu cumva ar trebui schimbată inclusiv modalitatea în care se calculează tarifele, având în vedere evoluția tehnologiei auto și explozia din zona automobilelor electrice. O analiză a Biroului Asigurătorilor din România (BAAR) ridică, indirect, o astfel de discuție.

Tarifele calculate în prezent de societățile de asigurare, în linie cu normele ASF, iau în considerare, în mare, doi indicatori: capacitatea cilindrică a mașinii asigurate și vârsta șoferului pe numele căruia se încheie polița.

Mai este luată în calcul și zona geografică unde este înmatriculată mașina( cei care circulă în orașele mari, aglomerate și în zonele din estul și nord estul țării plătesc ceva mai mult pentru că frecvența în aceste zone este mai mare) , dar acest aspect nu apare în calculul tarifului de referință al ASF. Așa cum se poate vedea și din tariful de referință calculat pentru ASF de firme specializate, cu cât vârsta șoferului este mai mică, cu atât prețul este mai mare.

Tot așa, cu cât capacitatea cilindrică a motorului este mai mare, cu atât prețul crește. Această dinamică este rezultatul unor calcule statistice care arată că frecvența și severitatea (valoarea daunei provocate) accidentelor este mai mare cu cât șoferul este mai tânăr și motorul mai mare.

Dar dacă nu mai este chiar așa? Un studiu recent publicat de BAAR, organizația care adună toți asigurătorii RCA din România și care gestionează baza de date cu toate asigurările înregistrate și toate daunele întâmplate, ridică un mare semn de întrebare în acest sens. Puternic nu mai înseamnă neapărat motor mare. Și ce facem cu automobilele electrice? Principala concluzie a analizei citate este că puterea motoarelor este în creștere, în timp ce capacitatea cilindrică a acestora este în scădere.

Concret, arată BAAR "se poate observa de asemenea că din 4.64 mil. autoturisme momentul în care capacitatea cilindrică medie a atins valoarea cea mai mare este reprezentată de anul 2001 iar cel al puterii medii maxime este 2014. De asemenea se poate observa că modelele de autoturisme (model după 2016) tind sa aibă o capacitate cilindrica mai scăzută in timp ce puterea acestora este in creștere. Puterea medie a motoarelor pentru autoturismele analizate este de 77.1 kw iar capacitatea cilindrică medie 1694 cmc.

Se poate observa astfel o atenție sporită acordată de către producători pentru reducerea capacității cilindrice însă cu păstrarea sau chiar îmbunătățirea caracteristicii de putere a motoarelor." Altfel spus, motoare cu capacitate clilindrică din ce în ce mai mică dezvoltă o putere din ce în ce mai mare, iar putere mai mare înseamnă și riscuri mai mari (accelarție mai mare, depășiri mai frecvente etc). În acest context, introducerea indicatorului " putere" în calculul tarifului RCA sau chiar înlocuirea capacității cilindrice cu puterea dezvoltată de motor începe să fie luată în discuție, în lumea asigurărilor.

Dacă tendințele sesizate e BAAR se vor menține și în viitor, relevanța capacității cilindrice în riscul asumat de asigurători va continua să fie din ce în ce mai mic. Aceasta cu atât mai mult cu cât pe piață se impun mașinile electrice, acolo unde nu se poate vorbi despre cilindree, nefiind vorba despre motoare termice. În prezent, ASF asimilează mașinile electrice unui segment de risc generat de motoare cu clilindree mică, însă este de notat că diferențele dintre mașinile electrice sunt deja imense.

Avem astăzi inclusiv motoare cu puteri de 600 de cai, plasate pe mașini mari, de tip SUV, care implică un riscv important de accident. În calculul prețului pentru asigurarea CASCO, firmele de specialitate folosesc deja puterea, ca factor pentru mașinile electrice. Inevitabila creștere a ponderii mașinilor electrice va impune de la sine o schimbare în calculul tarifelor RCA.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Mesajul lui Lewis Hamilton după ce Max Verstappen a câștigat în Brazilia după ce a plecat în cursă de pe locul 17
04/11/2024 09:02

  Mesajul lui Lewis Hamilton după ce Max Verstappen a castigat in Brazilia după ce a plecat in cursă de pe locul 17   Max Verstappen a reusit o cursă formidabilă pe ploaie pe circuitul d ...

Coșmar pe centura Capitalei: A făcut pană, brusc, apoi au apărut hoții. ”Am văzut o persoană cu fața acoperită. Mai erau încă 4-5”
03/11/2024 14:08

Eveniment total neasteptat pe centura Capitalei, parcă desprins din incidentele descrise in trecut că s-ar fi petrecut in Bulgaria. Un sofer din Craiova, care-si ducea familia la Aeroportul Otopeni, a făcut ...

Incredibil ce au găsit inspectorii RAR în trafic: Polițiștii au tras frâna de mână șoferilor. Amenzi de zeci de mii de lei
03/11/2024 10:32

  Poliţiştii Capitalei şi inspectorii Registrului Auto Roman (RAR) au desfăşurat o acţiune pentru a verifica starea tehnică a autovehiculelor, fiind date amenzi de aproape 40.000 de lei. Ei au opr ...

Ce înseamnă când un șofer din sens opus îți face semne cu farurile? Sunt 3 situații
01/11/2024 19:45

 Nu este deloc sigur că un alt sofer semnalizează spre dumneavoastră doar pentru că vrea să vă avertizeze cu privire la un politist: in functie de situatie, celălalt sofer poate incerca să vă semn ...

Schimbare majoră pentru toți șoferii din România! Noua lege intră în vigoare de duminică, 27 octombrie
27/10/2024 00:12

Anunt de maximă importantă pentru toti soferii din tara noastră! Incepand cu data de 27 octombrie 2024, este introdusă o schimbare de lege, care vine la pachet cu un sistem prin care poti să parăsti condu ...

De ce trebuie să ţii cont când îți pregătești mașina pentru iarnă
22/10/2024 10:15

De ce trebuie să ţii cont cand iti pregătesti masina pentru iarnă Pe langă faptul că ai grijă de masina ta pe tot parcursul anului, iarna trebuie să ii acorzi o atentie sporită, deoarece nu vrei să ...

Sunt obligați polițiștii să țină cont de abaterea radarului în 2024?
18/10/2024 00:24

Pentru toate dispozitivele de măsurare, indiferent că analizează viteza, greutatea, densitatea sau alt aspect, este stabilită o marjă de eroare. Asadar, si aparatele radar folosite de Politia Romană pentr ...

Din 2025, posesorii acestor mașini nu vor mai avea voie să circule pe drumurile publice!
10/10/2024 13:11

O nouă lege europeană va intra in vigoare de anul viitor. Este vorba despre soferii care detin masini mai vechi de 15 ani. Măsura isi propune să elimine treptat vehiculele mai vechi si mai poluante in favoa ...

Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Permisul va fi suspendat pentru abateri considerate până acum minore
03/10/2024 19:43

     De la inceputul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au inăsprit si pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce. Chiar si abateri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei