28 iunie - Mihai Eminescu a fost arestat și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Șuțu
Dimensiune font:
Pe 28 iunie 1883 - zi decisivă pentru pentru Mihai Eminescu, la aceea vreme redactor şef şi jurnalist al ziarului „Timpul” - poetul era dat afară şi închis la ospiciul doctorului Şuţu, pe strada Plantelor.
Totul a început la ora 5.00 dimineaţa, atunci când Eminescu s-a trezit şi s-a certat cu Catinca Slavici, soţia lui Ioan Slavici, scriitorul şi colegul de la ziar al poetului. Potrivit scrierilor lui Ion Rusu Şirianu, Eminescu ar fi vrut să dărâme casa „că-i umedă şi urâtă“. Catinca Slavici i-a trimis un mesaj lui Titu Maiorescu: „Domnu’ Eminescu a înnebunit. Vă rog să faceţi ceva să mă scap de el, că e foarte reu”.
Între timp, Eminescu pleacă în oraş. Se întâlneşte cu Grigore Ventura, personaj controversat, jurnalist cu notorietate, care îl invită pe Eminescu la Capşa, unde au luat masa. Ventura îi povesteşte lui Alexandru Ciurcu, care, mai târziu, amintește în memoriile sale, de acest episod în care ar fi ameninţat-o fără motiv pe soţia patronului şi ar fi spus că trebuie să-l împuşte pe rege: Ventura îl duce pe Eminescu direct la palat cu pistolul. Regele nu era însă la Palat și Ventura îl trimite pe Eminescu la o baie la Mitraşewski. Eminescu petrece opt ore la baie. De aici este arestat şi dus la sanatoriu.
Fără a nega faptul că Eminescu suferea deunele tulburări psihice, mai mulți specialişti, precum Theodor Codreanu sau Ion Rusu Şirianu, susţin că adversarii poetului au profitat de labilitatea sa psihică şi i-au provocat o criză, tocmai pentru a-l putea interna. Una din teorii arată că cel care a coordonat închiderea lui Eminescu în sanatoriu ar fi fost chiar Titu Maiorescu, prin Grigore Ventrura, cel trimis să-l provoace şi să-l compromită pe poet. Tot Maiorescu îi anunță pe junimişti că Eminescu a înnebunit şi-i pregăteşte o cameră la Mărcuţa, ospiciul doctorului Șuțu.
La sanatoriu, destinul lui Eminescu se năruie, chiar dacă ulterior a fost eliberat. A trăit ultimii ani în mizerie, boală şi alienare, sfârșind în 1889. Adepţii teoriei uciderii lente a lui Eminescu susţin că Eminescu a fost diagnosticat greşit intenţionat cu sifilis şi otrăvit cu mercur.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau