A început Bucharest Opera Festival. Artiștii din Iași vor aduce spe scenă spectacolul „Boema"
Dimensiune font:
Anul centenar puccinian va fi sărbătorit la Opera Naţională Bucureşti prin cea de-a treia ediţie a Bucharest Opera Festival, care începe vineri şi se va încheia pe 16 iunie şi va aduce cele mai importante teatre de operă şi balet din România şi nu numai, pe scenă, în fosă şi în culise urmând să evolueze peste 1.500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic, a informat, într-o conferinţă de presă, Oltea Şerban - Pârâu, muzicolog şi consilier artistic al ONB.
"Toate titlurile pucciniene esenţiale vor putea fi văzute la acest festival, pe o singură scenă. Mai precis, în ordinea compunerii, Manon Lescaut, La Boheme, Tosca, Madam Butterfly, La Fanciulla Del West, La Rondine, Il Trittico, Turandot. Mi se pare o reverenţă unică făcută de Opera Naţională din Bucureşti la centenar geniului puccinian, un creator şi un destin cu totul aparte", a subliniat muzicologul, în prezenţa unora dintre directorii teatrelor de operă participante la festival.
Festivalul se deschide vineri cu spectacolul La Fanciulla Del West, în interpretarea artiştilor Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.
Într-un comunicat de presă, Daniel Jinga, managerul general al Operei Naţionale din Bucureşti, a evidenţiat importanţa acestui festival.
"Bucharest Opera Festival este cel mai important festival de operă din România, aflat anul acesta la a treia ediţie, la Opera Naţională din Bucureşti. În fiecare zi, pe scena noastră vine un alt teatru de operă din ţară, dar şi din străinătate, schimbăm decorurile în fiecare noapte, cu un efort logistic imens, pe care ni l-am asumat pentru a aduce împreună toate operele şi teatrele lirice din România o dată pe an şi a le pune în context internaţional. (...) În anul Puccini, să ai asemenea diversitate de spectacole, de echipe, de companii care participă la festival pe o aceeaşi scenă, a Operei Naţionale din Bucureşti, este o performanţă în sine. Este sau nu o premieră mondială pentru acest an centenar un astfel de festival cu 10 teatre în 10 zile, pe aceeaşi scenă, cântând doar Puccini? Contează mai puţin. Important este că toată suflarea artei lirice din România se va afla din nou pe scena Operei Naţionale din Bucureşti între 7 şi 16 iunie, într-o sărbătoare a muzicii de calitate şi a unităţii în diversitate, demonstrând cât de puternic poate fi spiritul operei pentru a ne aduce împreună", a spus Jinga.
Potrivit acestuia, ediţia a treia a Bucharest Opera Festival este intitulată All Puccini Edition, pentru că 2024 este anul dedicat centenarului dispariţiei lui Giacomo Puccini.
"Am dorit să cântăm doar repertoriu Puccini şi avem bucuria de a fi reuşit să acoperim tot ce a scris el semnificativ pentru istoria muzicii, din 1893 când avea succesul cu Manon Lescaut şi până în 1924 când lăsa, din păcate, neterminată, opera Turandot, opt producţii compuse pe parcursul a trei decenii, opt dintre cele mai importante titluri din istoria operei", a completat Daniel Jinga.
Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition are pe afiş în cele zece seri de festival, nu mai puţin de opt producţii din creaţia marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă şi zece teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Naţională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Opera Naţională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă "Nae Leonard" din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.
În cadrul manifestării, teatrul liric ieșean va prezenta marți, de la ora 19:00, una dintre cele mai apreciate producții din repertoriu, „Boema”, de Giacomo Puccini.
Programul festivalului este disponibil pe https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2024, iar biletele se pot obţine pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau