Adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
Dimensiune font:
Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică clasică. Acest muzician german excepțional și-a adus contribuția în epoca de tranziție dintre perioada clasică și cea romantică.
Până și cei care nu știu să numească vreuna dintre compozițiile lui Beethoven i-au auzit muzica la un moment dat. Așadar, iată 30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, artistul desăvârșit, muzicianul care a compus unele dintre cele mai importante opere după ce a surzit.
1. Ludwig van Beethoven s-a născut în Bonn, Germania, în decembrie 1770. Data exactă a nașterii sale nu este cunoscută.
2. Tatăl lui Ludwig, un cântăreț ratat, și-a pus toate speranțele în fiul său, pe care îl obliga să exerseze ore întregi în fiecare zi.
3. Adeseori, atunci când greșea notele, tatăl său îl bătea.
4. Beethoven a fost nevoit să abandoneze școala la 11 ani pentru a ajuta la întreținerea familiei sale. Astfel, compozitorul nu a învățat niciodată operații matematice simple, precum înmulțirea sau împărțirea.
5. Beethoven a avut alți șase frați, însă patru dintre ei au murit în timpul vieții compozitorului.
6. Înainte să împlinească 18 ani, Beethoven era deja principalul întreținător al familiei sale.
7. Tatăl lui i-a spus că s-a născut în 1772, nu în 1770. A făcut asta pentru a întreține iluzia că era mai tânăr decât era în realitate și pentru a face ca talentele lui să pară și mai remarcabile. 8. Impresionant este faptul că Beethoven și-a publicat prima compoziție la vârsta de 12 ani. Mai mult, opera era compusă în Do minor, o alegere ciudată la acea vreme, și destul de dificil de interpretat.
9. Din păcate, Beethoven era bolnăvicios şi şi-a petrecut o mare parte din viață suferind de numeroase afecțiuni. A suferit de colici, reumatism, febră reumatică, tifos, boli ale pielii, abcese, o serie de infecții, oftalmie, degenerarea inflamatorie a arterelor, icter, hepatită cronică și ciroză.
10. Când s-a mutat în Viena, la scurt timp după ce împlinit 20 de ani, Beethoven a luat lecții de la Joseph Haydn – un alt compozitor cunoscut și influent.
11. Cei doi compozitori își pierdeau adeseori răbdarea unul cu altul și nu s-au plăcut prea mult.
12. Când Beethoven a început să compună, clavecinul era instrumentul dominant. Însă Beethoven a compus muzică pentru pian, instrument pentru care încă nu fuseseră scrise compoziții elaborate.
13. Celebra „Sonată a Lunii” i-a fost dedicată elevei sale, Julie Guicciardi, de care Beethoven era îndrăgostit.
14. Ludwig van Beethoven a făcut câteva dedicații foarte interesante – una dintre ele este dedicația „Simfoniei a Treia”, adresată lui Napoleon Bonaparte.
15. Beethoven detesta să ofere lecții de pian – în afara cazului în care elevii erau femei atrăgătoare sau copii deosebit de talentați.
Ludwig van Beethoven a compus opere nemuritoare când era complet surd
16. La 25 de ani, auzul lui Beethoven a început să se înrăutățească. La 27 de ani auzea un țiuit permanent, iar la 46 de ani era deja complet surd.
17. Chiar și după ce și-a câștigat celebritatea, Beethoven a fost nevoit să continue să muncească pentru a trăi în condiții confortabile.
18. Un grup de nobili vienezi i-a oferit lui Beethoven un salariu de 4.000 de florini ca să rămână în Viena ca virtuoz și compozitor al orașului.
19. Beethoven a fost primul muzician care a primit un salariu pentru a compune ce și când voia.
20. Înainte de a-și pierde auzul, Beethoven devenise celebru pentru abilitățile lui de improvizație.
21. Beethoven a continuat să compună chiar și după ce și-a pierdut auzul.
22. „Simfonia a Noua” a fost prima simfonie care a inclus porțiuni pentru voce.
23. În epocă circula zvonul că Beethoven își scufunda capul în apă rece înainte de a compune, însă nimeni nu știe de ce ar fi făcut asta.
24. În 1818, un fabricant englez de piane pe nume Thomas Broadwood i-a trimis lui Beethoven un pian drept cadou. Însă compozitorul era complet surd și nu a putut auzi nicio notă produsă de instrument.
25. După ce și-a pierdut auzul, Beethoven obișnuia să comunice cu prietenii lui prin intermediul unor „caiete pentru conversație”.
26. Unele dintre cele mai importante opere ale sale au fost compuse în ultimul deceniu al vieții, perioadă în care compozitorul era complet surd.
27. Când compunea, Beethoven se folosea de niște caiete cu schițe, care, în mare parte, au supraviețuit – astfel, putem afla foarte multe despre felul în care lucra.
28. Tatăl lui Beethoven era alcoolic, trăsătură pe care a moștenit-o și marele compozitor.
29. În 1827, când Ludwig van Beethoven se afla pe patul de moarte, un prieten i-a adus în dar câteva sticle de vin. Beethoven i-a spus: „Păcat, păcat, prea târziu.” Acestea au fost ultimele sale cuvinte.
30. Ultima operă a lui Beethoven, finalizată în 1825, a fost „Cvartetul de coarde numărul 13”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau