Ce amendă riști dacă rupi o lalea pestriță. Avertismentul specialiștilor: „Este monitorizată și protejată permanent"
Dimensiune font:
Laleaua pestriță atrage atenția în această perioadă datorită coloritului special. Specialiștii Romsilva spun că o putem admira, dar nu trebuie ruptă, pentru că este o floare rară și este protejată. Cine încalcă interdicția se va alege cu o amendă usturătoare.
Romsilva atrage atenția turiștilor asupra faptului că în această perioadă, în mai multe zone din țară, înfloresc lalele pestrițe.
Aceste lalele sunt flori declarate monument al naturii, protejate și supravegheate de specialiștii Romsilva. Persoanele care încalcă legea riscă amenzi de mii de lei.
„Vă rugăm să nu rupeți florile! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia dacă doriți să le păstrați ca amintire. Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată. Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva”, au precizat reprezentanții instituției.
Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Suceava, Vaslui, Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani și nu numai. Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână.
Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei. Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu.
Laleaua pestriță provine din Europa și vestul Asiei. I se mai spune bibilica, din cauza modelului său care se poate găsi și pe ouăle de bibilică. Fiecare petală este împărțită în mici cadrane colorate altfel decât întreaga petală. Pe o tulpină se află cel mult două flori, care stau ca un clopoțel, cu petalele spre pământ.
Planta mai este cunoscută și sbu numele de bibilică FOTO Romsilva
Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau