Cod roșu de Bojdeucă. Ne-am șters trecutul cu fonduri europene
Dimensiune font:
Am urmărit cu interes scandalul Bojdeuca lui Creangă. E un caz de restaurare heirup, pe fonduri europene. Și când iei fonduri europene trebuie să faci praf ceva vechi și să-i dai un „touch” european. European după capul unor lideri inculți (și a, atenție, a unor restauratori care dau cu semnăturile aiurea de decenii și nu-i deranjează nimeni). Bojdeuca e însă nimic față de ce s-a întâmplat în ultimele două decenii cu trecutul recent.
Autoritățile au reparat-o și arată ca o casă de lux. Și-a pierdut personalitatea, au spus criticii. „Personalitatea” acelei căsuțe fiind sărăcia însăși. O sărăcie urbană, de mahala de secol XIX. Am văzut că au ieșit unii să spună că a fost restaurată ok și că, da, au fost tăiați niște copaci, dar arată bine. Însă trebuie să reținem că acea casă din mahalaua Țicău a fost pentru Creangă retragerea într-o perioadă neagră: dat afară din cler, dat afară și din învățământ. Creangă își revine economic, deși începuse ceva cu o tutungerie, abia când îi vine o pilă puternică la minister: Titu Maiorescu.
Bojdeuca semnifica precaritatea intelectualului român de secol XIX. Cum restaurezi sărăcia? Cam greu. Ce să-i spui Uniunii Europene? Că avem un proiect în care vrem să restaurăm un monument al sărăciei din secolul al XIX-lea? Și că ne-ar costa vreun milion de euro? Că sărăcia e scumpă la noi? Că e mai ieftin să fii glamoros din ofertele Dedeman și Hornbach?
Cazul „Bojdeuca” e, așadar, doar un exercițiu într-un proiect mai amplu de autoștergere a memoriei. Am vrut să ștergem 4 decenii de comunism și să legăm „firele” capitaliste nouăzeciste direct cu interbelicul. Și am reușit. Acum avem ciment ieftin pe euro care a înlocuit diverse forme de urbanizare comunistă. Orașele, acuzate că le-au șters comuniștii identitatea, seamănă acum mai toate cu o cetate de ciment cu parcări, bariere și blocuri noi. Din vechile centre civice au rămas farmacii și case de pariuri. Iar planificarea comunistă e visul ecologiștilor pe lângă PUZ-urile iresponsabile aruncate de capitalismul bun.
E deci util un semnal de alarmă, ne moare memoria pe termen mediu și scurt. Și facem excese cu memoria pe termen lung. Cheltuim 1 milion să restaurăm o casă unde singurul lucru care trebuia conservat era faptul că încă mai există și că diferă de tot ce se construiește azi. Dar nu știm să cheltuim pentru a păstra memorie pe termen mediu și scurt.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau