De ce se uită încă românii la "Singur Acasă". Irina Nistor explică fenomenul: Tragem la copii prost crescuţi
Dimensiune font:
Irina Margareta Nistor, cel mai cunoscut critic de film din România, a explicat de ce seria "Singur acasă" continuă să aibă succes la noi, chiar şi la peste 30 de ani de la lansare.
Primul film din seria "Singur acasă", cu Macaulay Caulkin şi Joe Pesci, a fost lansat în 1990 şi a ajuns în România pentru prima dată în 1993. De atunci, a devenit o tradiţie de Crăciun pentru milioane de români. Am vorbit cu Irina Margareta Nistor pentru a afla de ce filmul este încă un fenomen în România, la 34 de ani de la momentul în care a fost lansat.
"Tragem la copii prost crescuţi în loc să tragem la unii drăguţi. Spre exemplu, "Ho. ho. ho" al nostru. Ar trebui mai degrabă să îţi doreşti un copil ca ăla de acolo, în timp ce la cel din Singur Acasă te gândeşti cu "Doamne fereşte". Dar de aia facem şi multe alte lucruri pe care tocmai le-am constatat recent. Dintr-o încăpăţânare din asta stupidă, şi din lipsa de discernământ. Abia aştept să se predea la şcoală şi discernământul, poate învăţăm să alegem şi filmele mai bine. Românilor le place obrăznicia copilului ăla, se identifică probabil cu el, şi nu se identifică cu un copil mai dulce, mai bine crescut, chiar dacă şi cel din "Ho, ho, ho" e tot zăpăcit. Aia e o variantă românească, dar mai bună decât cea americană.
Dar se va face "Ramon 2", va fi cu Crăciunul şi acolo probabil ne mai dregem şi nu o să se mai uite nimeni la Singur Acasă.
Alte filme de Crăciun făcute la Hollywood nu prind la noi pentru că nu suntem în stare să le înţelegem. Spre exemplu, filmul lui Frank Capra, "It's a wonderful life". Este, din toate punctele de vedere, foarte bun. L-am prezentat de curând unui public la care nu mă aşteptam să lăcrimeze. E o poveste despre cum ar trebui să înţelegem mai bine de ce suntem pe lume, câtă lume depinde de noi, cum avem fiecare un înger păzitor. Dar dacă ne gândim doar cum să le punem onora piedică să cadă pe scări, asta e...", a declarat Irina Nistor.
Despre ce este Ho, Ho, Ho, filmul la care face referire Irina Nistor
"Horațiu, un băiețel de 8 ani care încă mai crede în Moș Crăciun, primește drept cadou de Sărbători o zi la mall. Ceea ce ar fi trebuit să fie o zi normală de Crăciun se transformă însă într-o adevărată aventură în momentul în care copilul se pierde de mama sa. El îl întâlnește pe Ion, un pungaș deghizat în Moș Crăciun, aflat în mijlocul unei operațiuni ilegale. Spre deosebire de Moșii de la televizor, lui Ion nu pare să îi placă prea mult copiii. Cu toate astea, băiatul e convins că acesta este adevăratul Moș Crăciun și se ține scai de el, provocând tot felul de încurcături pe cât de periculoase, pe atât de amuzante. Până la final, Ion regăsește magia Crăciunului alături de Horațiu, iar băiatul descoperă că miracolele au, într-adevăr, loc", se arată în sinopsisul filmului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau