Iasicon a câștigat licitația pentru reabilitarea Filarmonicii
Dimensiune font:
Consiliul Județean (CJ) Iași a semnat duminică contractul de lucrări pentru reabilitarea clădirii în care funcționează Filarmonica Iași: în primă fază, proiectul este finanțat cu fonduri bugetare, iar, din 2025, cu fonduri europene. Contractul a fost încheiat cu Iasicon pentru o valoare de 48 milioane lei.
Cea mai mare provocare din punct de vedere tehnic va fi, conform lui Gheorghe Băean, director tehnic al Iasicon, consolidarea infrastructurii clădiriii în contextul pânzii freatice care este la minus 6 metri pe toată zona, iar acest lucru influenţează problemele structurale.
De asemenea, aşa cum a spus şi directorul Filarmonicii Bujor Prelipcean, o altă provocare va fi relocarea tuturor instrumentelor şi echipamentelor.
Şeful CJ Costel Alexe a declarat că Filarmonica este “cea mai mare restanţă a Iaşulului cultural” şi s-a arătat convins că monumentul istoric va fi restaurat în cele 19 luni prevăzute în contract.
Complexul de clădiri care formează Filarmonica cuprinde Casa Balș (construită în 1815, restaurată acum circa 15 ani, destinația actuală fiind de sediu pentru Universitatea de Arte) și alte două corpuri (construite între anii 1900 – 1910) care fac obiectul licitației lansate de CJ: corpul central este sediul Filarmonicii (tronson 2), iar celălalt corp (tronson 3A) este dedicat învățământului muzical.
- Citește și Castelul de la Miclăușeni: ce amenjări vor fi făcute în zona clădirii care va fi restaurată?
Lucrările vor fi executate de Iasicon, firmă care și-a adjudecat licitația organizată de administrația județeană. Fondurile UE sunt asigurate în cadrul unui parteneriat cu Primăria Iași, pe o axă unde Iașul are bani pre-alocați. Însă, linia de finanțare va fi lansată în prima jumătate din acest an, contractarea va fi pe final de an, iar accesarea propriu-zisă a banilor va fi posibilă din anul 2025.
Licitația de execuție a fost organizată anul trecut, iar semnarea contractului are loc în contextul în care CJ a prevăzut 2,3 milioane lei de la bugetul județean (bani alocați de guvern pe anexa specială aferentă bugetului de stat pe anul 2024) astfel încât să poată începe lucrările.
Potrivit documentației de atribuire a contractului, consolidarea clădirii se va face prin: realizarea unor grinzi tip Vierendeel la nivelul fundațiilor, refacerea continuității zidăriei și a intersecțiilor diafragmelor de zidărie, injectarea în masă a zidăriei de piatră la fundații cu mortar de ciment fluid, introducerea elementelor verticale din beton armat odată cu realziarea legăturilor noilor elemente din beton armat de cele existente, injectarea în masa ziudăriei de cărămidă pentru refacerea unor legături între cărămizi, injectarea tuturor fisurilor din zidăria de piatră și cărămidă pentru refacerea legăturilor, cămășuirea completă a pereților interiori cu grile polimetrice și realizarea unei șarpante metalice la nivelul mansardei.
„Adoptarea acestor măsuri de consolidare permite încadrarea construcției în clasa de risc seismic Rs III, care cuprinde construcțiile care sub efectul cutremului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante”, se arată în caietul de sarcini.
Alte lucrări vizează reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice a clădirii, înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă, reabilitarea podului și a mansardei, reducerea consumului de energie electrice (montarea de surse de tip LED), înlocuirea totală a distribuției instalației de încălzire centrală cu conducte noi și alte diverse lucrări de instalații.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau