Maestrul Victor Rebengiuc, desființat și jignit pentru un gest din trecut: „A fost doar penibil”
Dimensiune font:
Victor Rebenciug are 90 de ani și o viață de când urcă pe marile scene ale țării noastre. Este unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți actori pe care România îi are. Cariera lui este uriașă, a muncit ani la rând pentru reușitele lui și a fost răsplătit cu premii numeroase. Maestrul a adus o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești. De curând, acesta a avut o apariție în mediul online în care și-a pus sufletul pe tavă în fața oamenilor. Și-a adus aminte de un episod controversat din urmă cu mulți ani, pentru care a fost aspru judecat.
Victor Rebenciug are 90 de ani și o carieră de aproape 7 decenii. De-a lungul vremii, actorul a urcat pe cele mai mari scene ale țării, unde a impresionat prin talentul lui actoricesc. Maestrul a muncit ani la rând pentru succesul de care se bucură astăzi și a primit numeroase premii. Printre acestea, se numără Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și Ordinul Național „Steaua României’ în grad de Cavaler, în 2017.
A primit, în mai multe rânduri, premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolurile: Svetlovidov şi Smirnov în spectacolul „Comedii… comedii’, la Teatrul Odeon, şi Iosef Kaplan în „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge în spectacolul „Copilul îngropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru Preobrajenski din spectacolul „Inimă de câine”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București (2006), pentru rolul Willy Loman în spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009), dar și pentru „Regele moare (2018). Uniunea Teatrală din România i-a acordat în 2003 Premiul pentru întreaga activitate, iar în 2014 pe cel pentru Excelență.
A fost tot mai retras din spațiul public pentru că a dorit să se focuseze pe starea lui de sănătate. Totuși, de curând, acesta a acceptat să apară în fața oamenilor și să vorbească despre marea lui carieră în teatru, amintind de un episod controversat care a avut loc acum multă vreme.
Victor Rebenciug, criticat de mai mulți români după un gest din trecut
Invitat la podcastul Vorbitorinicii, actorul Victor Rebengiuc a vorbit despre faimosul episod din 23 decembrie 1989, când a apărut în studiourile Televiziunii Române cu un sul de hârtie igienică. La vremea respectivă, maestrul i-a îndemnat să se șteargă la gură pe toți cei care în perioada comunistă au apărut la televizor pentru a recita poezii dedicate cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu sau celor care l-au lăudat deșănțat pe fostul președinte al României.
Discuția readusă în atenția publică după aproape 34 de ani a stârnit multe controverse în mediul online, acolo unde mulți dintre cei care au urmărit imaginile nu s-au sfiit să-l împroaște cu noroi pe venerabilul artist.
Comentariile au fost dintre cele mai agresive și, în unele cazuri, au depășit limitele unui limbaj civilizat, motiv pentru care nu le putem reda în totalitate.
„Caracterul omului îl vezi în momente de slăbiciune a celuilalt. Dl respectiv nu a ratat momentul istoric să se autodefinească. Sunt curios de ce nu a făcut același gest înălțător cu o săptămână înainte de revoluție. Să-l întrebați vă rog. Eu știu un proverb. După război… mulți viteji se arată. A fost doar penibil. Nimic eroic. Și ode mai multe decât artiștii… nu știu cine sa fi ridicat. Mai bine stătea în banca lui și nu își păta parcursul din actorie cu politică.”
„Tare tov. Rebenciuc! Ștersul la gură cu hârtie igienică cred că trebuia început de dumisale.”
„Uriaș l-au făcut Comuniștii altfel vindea hârtia igienică. Comuniștii au dezvoltat cinematografia și teatru acordând fonduri cu nemiluita.Un mațafoi.”
„Deși m-am uitat la TV zilele acelea, am ratat scena! Se tot încălzeau aparatele, care funcționaseră doar 2 ore pe zi și acum săreau volții din ele (monumental de penibilă minciuna lui brates) Până la urmă cam asta o sa rămână și din declarațiile maestrului post revoluționare… o hârtie igienică!”
„Mizerii multe, dar nu mai mari decât mizeria cu hârtia igienica… Voi îl gratulați ca niște veșnici slujbași ai ocultei. Rușine ” maestre.”
„Acum 34 de ani NU a avut curajul să spună ceva, iar acum se laudă cu….Nimic!!”
„Nu-i plăcea dictatura, dar îi recita osanalele scrise de alții. Multă ipocrizie la acest om. Suntem încă mulți care am trăit acele vremuri și știm foarte bine ce a făcut acest om…ca actor, jos pălăria…dar să nu uităm că a și fost distribuit în filme și piese de teatru datorită „partidului e-n toate în cele ce sunt”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau