Muzicologul Viorel Munteanu, premiat pentru oratoriul „Chemări spre mântuire”
Dimensiune font:
Distincţia i-a fost acordată de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România * lucrarea, realizată cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, este una fastuoasă, cu orchestră mare, trei coruri, solişti, recitatori * „Chemări spre mântuire” este o compoziţie mult mai complexă decât ceea ce apare obişnuit în spaţiul public
Cunoscutul muzicolog şi compozitor Viorel Munteanu, fost rector al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, a primit recent premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2017 pentru oratoriul „Chemări spre mântuire (Pelerini la Sfânta Parascheva)”, la Secţiunea Muzică Vocală. Lucrarea, realizată cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a fost foarte apreciată de juriu. „A fost o surpriză plăcută, în primul rând pentru că au apreciat o lucrare religioasă. Uniunea are grijă de toate genurile, dar lucrările religioase de această factură, ca oratoriu, apar mai rar în concurs. A fost o lucrare vocal-simfonică, cu o orchestră mare, cu trei coruri, cu solişti, recitatori, o compoziţie mult mai complexă decât ceea ce apare obişnuit”, a spus prof. univ. dr. Viorel Munteanu.
A fost o surpriză şi pentru faptul că toată lumea a remarcat că a fost o lucrare de esenţă românească pentru că se ocupă de cultura bizantină veche într-o ipostază modernă. Compoziţia premiată aduce şi modernitatea în cântarea antifonică şi prin toate celelalte lucruri ce ţin de tehnică muzicală. Există un echilibru între această inovaţie şi muzica veche, fiind un plus, un elemente forte în a îmbina tradiţia cu modernitatea.
Muzica şi spiritualitatea, o legătură indestructibilă
De-a lungul timpului, prof. univ. dr. Viorel Munteanu a adunat foarte multe premii importante. „Sigur că este onorant, dar să ştiţi că mai mult decât premiul contează ca piesa să circule, să ajungă în conştiinţa publicului. Aceasta este pentru compozitor cea mai mare bucurie, împlinire. Desigur că şi recunoaşterea lucrării, nici nu se discută, dar sunt multe compoziţii premiate care au fost cântate o dată sau de două ori şi gata, iar pentru cel care le-a creat nu este chiar o împlinire. Laboratorul trebuie să meargă în continuare”, a punctat reputatul compozitor.
Prof. univ. dr. Viorel Munteanu leagă mereu muzica de spiritualitate, fiind convins că între ele este o legătură indestructibilă. „Dacă ne gândim în primul rând la muzica bizantină, trebuie să spunem că s-a născut în biserică, în mănăstire şi este o îmbinare între rugăciune şi sunet. Liturghia aduce omului o interiorizare, o linişte în suflet. Nu este toată muzica la fel. În muzica bizantină avem isonul, cântarea antifonică, heterofoniile, care sunt complet diferite de muzica occidentală. Îmbinarea între toate celelalte tehnici occidentale şi tehnica noastră este absolut necesară, altfel nu ajungi să simţi muzica”, a explicat compozitorul. Fostul rector al Universităţii de Arte este convins că muzica l-a ales şi nu invers. Această pătrundere a sunetului şi cunoaşterea melodiei fie folclorică, fie bizantină ori a muzicii occidentale nu se poate să nu te atrage şi dacă există şi o aplecare specială pentru muzică este imposibil să nu vibrezi. Când despre cariera de compozitor, „mi-am dorit mereu să scriu, să mă exprim, apoi să mă gândesc la compoziţiile mari şi am reuşit mai ales că sunt unele care au o circulaţie inclusiv internaţională, cântate de formaţii străine şi are cum să nu te bucure”, a recunoscut Viorel Munteanu.
O carieră impresionantă
Născut la 2 mai 1944, în localitatea Reuseni din judeţul Suceava, Viorel Munteanu este autor al unui număr impresionant de lucrări interpretate în peste 450 de concerte şi festivaluri internaţionale desfăşurate în ţările lumii. Este autor a multor lucrări de creaţie muzicală în genurile: vocal-simfonic, simfonic, cameral, coral, dar şi muzică uşoară, şi a realizat multe orchestraţii, prelucrări şi aranjamente vocal-simfonice, simfonice, instrumentale, vocale şi vocal-instrumentale - interpretate în ţară şi în străinătate.
Dintre lucrările sale componistice amintim „Simfonia I Glossă“, pentru tenor, cor mixt şi orchestră, „De rerum natura“, pentru cor mixt, „Glasurile Putnei“, pentru orchestră de coarde şi cor bărbătesc, „Triptic psaltic“, pentru soprană şi orchestră de coarde, „Ştefan cel Mare - poem cantată“, „Ipostaze“, pentru clarinet şi pian, „Suita a II-a de Crăciun“, pentru soprană, tenor, cor de copii şi orchestră, „Sonata pentru vioară şi pian“ sau „Fără cuvinte“, pentru oboi solo.
Este membru, din 1977, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Societa Italiana degli Autori ed Editori, din 1989, şi al Fundaţiei „Sigismund Toduţă“. Este autorul a numeroase creaţii muzicale editate şi a unor volume importante în materie de muzicologie, precum şi realizator a unor cicluri radiofonice. Printre numeroasele distincţii primite amintim premiul Academiei Române pentru lucrarea „Glasurile Putnei“, 1981, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2001.
Fost rector al Universităţii de Arte „George Enescu“, profesorul şi compozitorul Viorel Munteanu a primit în 2006 titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, aceeaşi distincţie fiindu-i acordată compozitorului şi de către Universitatea „Valahia“ din Târgovişte. Maura ANGHEL
„Mai mult decât premiul contează ca piesa să circule, să ajungă în conştiinţa publicului. Aceasta este pentru compozitor cea mai mare bucurie, împlinire”-- prof. univ. dr. Viorel Munteanu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau