Sunt putine carti carora merita sa le dedici cateva ore din timpul tau. Majoritatea isi pierd farmecul dupa doar cateva pagini, subiectul nu prezeinta interes, iar personajele nu par verosimile, ci doar simple copii, umbre vagi, lipsite de personalitate sau contur.
Oscar Wilde si Crimele la lumina lumanarii este o carte care te captiveaza de la prima replica si te poarta pe strazile si suburbiile din Londa intr-un ritm alert, dandu-ti impresia ca esti alaturi de personaje. Traiesti impreuna cu ele nevoia de a descoperi cine este cu adevarat faptasul crimelor petrecute in Westminster, insa nu ai posiblitatea de a intui macar cine este vinovatul.
S-au spus multe lucruri despre Oscar Wilde, insa mi-ar placea ca oricine citeste aceasta carte sau aude de ea sa nu isi inchipuie ca e vorba doar despre faimosul autor, fiindca atunci se va insela si va pierde oportunitatea de a citi un thriller captivant, presarat cu umor, dialoguri inteligente si replici rapide, care vor starni rasete printre cititori.
Cartea incepe cu moartea unui tanar, Billy Wood, un tanar despre care se presupune ca isi vindea trupul pentru a obtine bani, insa cu fiecare capitol trecut aflam un amanunt nou din viata celui decedat si deja incepem sa ne facem un tablou, adaugand de fiecare data un nou personaj. In cautarea sa de a descoperi criminalul, Oscar este insotit de bunul sau prieten Robert Sherard (care este de fapt si naratorul cartii) si de celebrul Arthur Conan Doyle, cele trei personaje principale completandu-se reciproc.
Dupa cateva luni, Oscar este nemultumit de progresul facut in elucidarea crimei si dispare la intervale regulate pentru a-si finaliza una dintre cele mai mari capodopere: Portretul lui Dorian Gray. Cititorul o sa fie la inceput nelamurit si nu va intelege intreruperea actiunii, insa Wilde are tot timpul un as in maneca si inainte sa-ti dai seama actiunea se reia si cand criminalul face o noua victima, cei trei prieteni isi dau seama ca trebuie sa se grabeasca, daca vor sa elucideze misterul.
Unul dintre personajele cheie din carte este Aidan Fraser de la Scotland Yard, infatisarea sa amintindu-i lui Wilde’’de pictura lui Rossetti, Dante desenand un inger la comemorarea mortii Beatricei’’, personaj care pare sa incetineasca desfasurarea actiunii. Deoarece cadavrul lui Billy Wood nu fusese gasit, iar scena presupusei crime era curata si nu exista niciun indiciu care se confirme povestea lui Oscar, Fraser ezita sa-l creada, acest lucru creand o usoara neintelegere intre cei doi. Logodnica lui Fraser, domnisoara Veronica Sutherland ii fura inima lui Robert care o curteaza si vede in ea cea mai frumoasa fiinta pe care a cunoscut-o vreodata, situatie care provoaca o izbucnire comica din partea prietenului sau Oscar: ’’Vai!Iar s-a indragostit Robert!’’.
O scena semnificativa din carte (pe care o recomand cititorului sa o citeasca atent) este cea in care toate personajele sunt adunate in casa lui Oscar cu ocazia zilei de nastere a sotiei sale si soseste un pachet in care se afla capul lui Billy Wood. Arthur este primul care isi revine din soc si reinstaureaza ordinea, dandu-le indicatii tuturor cu privire la ce trebuie sa faca, insa reactiile lor sunt diferite, de la mirare, groaza sau chiar o aparenta nepasare.
Dialogurile reprezinta esenta cartii. Cand Oscar Wilde il intalneste prima oara pe Arthur Conan Doyle spune amuzat : ’’Arthur vrea sa plece cat mai curand. Are tren peste mai putin de o ora. Are deja bilet si prea putine mijloace ca sa-si cumpere altul. O duce destul de prost cu banii…[…]…este ziua de nastere a sotiei lui si vrea sa ajunga cat mai repede langa ea,cu cadouri.’’, Robert si Arthur sunt socati si ii cer o explicatie, iar Wilde raspunde zambind, incantat de reactiile lor : ’’Ei bine, am ajuns la concluzia ca s-ar putea sa ai probleme financiare din cauza grabei cu care ai acceptat propunera lui Stoddart de a scrie ceva pentru el, iar apoi l-ai intrebat cat de repede ai putea fi platit.[…] Am dedus de asemenea ca planuiai sa prinzi un tren devreme, pentru ca, altfel, ce motiv ai fi avut sa achiti nota de plata inainte de dejun si sa-ti duci deja bagajul in hol? Intre bagaje am observat un buchet de flori proaspete, cu o carte de vizita, si cu o cutie de palarii.[…]mi-am dat seama ca aceste cadouri nu erau destinate vreunei pasiuni trecatoare.’’
Gyles Brandreth a obtinut cel mai mare succes al vietii sale prin seria Oscar Wilde – crima si mister, iar strigatul, daca-l pot descrie in acest mod, al celor de la Sunday Express, confirma parerea mea despre carte : ’’Magnific!Topografia perfecta a crimei si a misterului! Un thriller socant despre sex si vicii, dragoste si moarte.’’ Pe scurt…o lectura ce nu trebuie ratata.
Sursa: http://www.cartidecitit.ro/
Adauga comentariul tau