Ziua naţională a tezaurului uman viu
Dimensiune font:
La 30 noiembrie 2023, este celebrată la nivel naţional Ziua naţională a tezaurului uman viu, instituită prin Legea 120/2023.
Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PNL de Alba Florin-Claudiu Roman, care a motivat acest demers prin faptul că satul românesc trebuie apărat. Conform expunerii de motive, iniţiativa legislativă a vizat "creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg, precum şi promovarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia", potrivit https://www.cdep.ro/ şi legislaţie.just.ro.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 19 aprilie 2023, cu 202 voturi favorabile, 13 împotrivă şi 42 de abţineri.
Conform proiectului de lege, Articolul 2, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot organiza sau sprijini logistic şi material, pe tot parcursul anului, manifestările culturale, artistice sau educaţionale dedicate acestei zile. Acestea pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita bugetelor aprobate, potrivit legislaţie.just.ro.
La data de 12 mai 2023, preşedintele României Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 30 noiembrie ca Ziua naţională a tezaurului uman viu. În Monitorul Oficial, Partea I nr. 410 din 12 mai 2023 a fost publicată Legea nr. 120/2023 pentru instituirea zilei de 30 noiembrie ca Ziua naţională a tezaurului uman viu, conform https://www.cdep.ro/.
Potrivit www.cultura.ro, ''titlul de tezaur uman viu este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă pentru România de către Comisia naţională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial''. Programul ''Tezaur uman viu'' reprezintă o iniţiativă a Agenţiei internaţionale a ONU UNESCO pentru identificarea şi recunoaşterea păstrătorilor de tradiţii care pot asigura transmiterea nealterată a elementelor de patrimoniu cultural imaterial. În România, programul funcţionează în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2491 din 27.11.2009 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de Tezaur Uman Viu, amendat prin Ordinul Ministrului Culturii privind modificarea OMC nr. 2491/27.11.2009, potrivit portalului www.cultura.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau