De ce nu au gust roșiile din import. Ce soluții are un parlamentar austriac pentru fermierii români
Dimensiune font:
De ce nu au gust roșiile din import. Ce soluții are un parlamentar austriac pentru fermierii români
Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, spune un europarlamentar austriac. Ele arată fantastic, dar sunt complet golite de calitățile naturale, pentru că au creșterea forțată cu fertilizatori, pesticide și sunt cultivate în sere unde nu există suficientă lumină naturală.
„Și noi avem produse de acest fel în magazine, cele mai multe sunt produse în Olanda. Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo. Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc..., producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale. Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul în interviul pentru Digi24.
Thomas Waitz este membru al Parlamentului European în Grupul Verzilor și a venit în România împreună cu mai mulți jurnaliști pentru a filma un documentar legat de tăierile ilegale de păduri din România. Se va întoarce în Parlamentul European unde are de gând să pună din nou pe masa dezbaterilor acest subiect important pe agenda europeană. Acasă, în Austria, Thomas Waitz este însă un mic producător de miere, are și o mică fermă, cu o pădure de 40 de hectare. Cunoaște, din acest punct de vedere, dificultățile cu care se confruntă micii producători pe o piață dominată de agricultura industrială.
El spune că este o problemă comună în toată Europa: fermele cu suprafețe medii și mici nu pot concura ușor pe piață cu exploatările agricole la scară industrială. De aceea, una dintre soluțiile prin care Austria a avut succes și a reușit să asigure accesul direct pe piață al micilor producători a fost investiția în lanțuri regionale, cu prețuri accesibile, dar și educarea oamenilor față de ceea ce înseamnă produsele regionale și cum îți poți sprijini regiunea cumpărând produse locale. Rezultatul este că Austria este lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de hrană produsă local.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau