A fost descoperită o nouă specie de cafea
Dimensiune font:
O specie de cafea nemaiîntâlnită în sălbăticie de decenii, redescoperită în pădurile tropicale din Sierra Leone, ar putea contribui la asigurarea viitorului pentru această marfă valoroasă, ameninţată de schimbările climatice, scriu Reuters și Agerpres.
Cercetătorii au anunţat luni că această specie, numită Coffea stenophylla, prezintă o toleranţă sporită la temperaturile mai ridicate faţă de Coffea arabica, ce constituie 56% din producţia mondială, şi Coffea robusta, ce reprezintă 43%.
Potrivit cercetătorilor, Coffea stenophylla are o aromă superioară, similară speciei arabica.
Botanistul Aaron Davis, care a condus acest studiu, publicat în jurnalul Nature Plants, a declarat că stenophylla a fost cultivată în anumite zone din Africa de Vest şi a fost exportată în Europa până la începutul secolului XX, înainte ca aceste culturi să fie abandonate după introducerea speciei robusta.
Numeroşi fermieri din lumea cafelei, în expansiune, se confruntă deja cu efectele negative ale schimbărilor climatice, un motiv serios de îngrijorare pentru industria de miliarde de dolari.
Aroma arabica este evaluată drept superioară, de aici şi preţul mai mare în comparaţie cu robusta, care este utilizată în principal pentru cafea instant şi amestecuri de cafea. Arabica prezintă însă o rezistenţă limitată la schimbările climatice, iar cercetările au demonstrat că producţia sa la nivel mondial ar putea să scadă cu cel puţin 50% până la jumătatea secolului. S
tenophylla creşte la o temperatură medie anuală de 24,9 grade Celsius, cu 1,9 grade Celsius mai mare decât în cazul cafelei robusta şi cu până la 6,8 grade Celsius mai ridicată decât în cazul arabica, au notat cercetătorii.
Potrivit lui Davis, redescoperirea stenophylla poate contribui la „asigurarea viitorului” unei industrii a cafelei care susţine economia mai multor ţări tropicale şi oferă mijloace de trai pentru peste 100 de milioane de fermieri.
Deşi sunt cunoscute 124 de specii de cafea, arabica şi robusta reprezintă 99% din consum.
„Ideea este că stenophylla ar putea fi utilizată, cu minimum de domesticire, ca o cafea de mare valoare pentru fermierii din zonele cu climă mai caldă”, a spus Davis, directorul de cercetare în domeniul cafelei la Grădina Botanică Regală Kew din Londra, Marea Britanie.
„Pe termen lung, stenophylla ne oferă o importantă resursă pentru reproducerea unei noi generaţii de plante de cafea de cultură rezistente la climă, având în vedere că posedă o aromă excelentă şi toleranţă la căldură. În cazul în care se constată că sunt corecte rapoartele istorice privind rezistenţa la rugina frunzelor de cafea şi toleranţa la secetă, acestea ar reprezenta resurse suplimentare utile pentru cultivarea plantelor de cafea”, a adăugat Davis.
Rugina frunzelor este o boală fungică ce a devastat culturile de cafea din America Centrală şi America de Sud.
Acest studiu a inclus evaluări ale aromelor la care au participat 18 experţi în degustarea cafelei. S-a constatat că stenophylla prezintă un profil aromatic complex, având o dulceaţă naturală, aciditate medie spre ridicată, aromă fructată şi o consistenţă bună a „corpului” (cum se simte în gură).
În decembrie 2018, Davis şi coautorii studiului, Jeremy Haggar de la Universitatea din Greenwich şi specialistul în dezvoltarea cafelei Daniel Sarmu, au căutat stenophylla în sălbăticie.
Iniţial, ei au găsit o singură plantă, în centrul Sierra Leone. La o distanţă de aproximativ 140 de kilometri, în sud-estul Sierra Leone, au găsit apoi o populaţie sănătoasă de stenophylla sălbatică.
„Ambele locaţii erau în pădurea tropicală densă, însă stenophylla tinde să apară în zone mai uscate, mai deschise: creste, pante şi zone stâncoase”, a explicat Davis.
Stenophylla nu mai fusese observată în sălbăticie în Sierra Leone din 1954 şi în niciun alt loc după anii 1980, în Coasta de Fildeş, a precizat Davis. Câteva exemplare au fost păstrate în colecţii în cadrul proiectelor de cercetare a cafelei.
Davis a declarat că stenophylla este ameninţată cu dispariţia în contextul defrişărilor pe scară largă din cele trei ţări în care se ştie că se dezvoltă în sălbăticie: Sierra Leone, Guineea şi Coasta de Fildeş. Spre deosebire de fructul roşu şi uneori galben al plantelor din speciile arabica şi robusta, fructul stenophylla are culoarea negru intens.
Boabele de cafea se află în interiorul fructului.
„Suntem extrem de optimişti în ceea ce priveşte viitorul pe care îl poate aduce stenophylla”, a declarat Jeremy Torz, cofondator al companiei specializate în cafea Union-Coffee Hand-Roasted din Londra, unde a fost organizată o parte din degustare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau