Apele și agricultura Moldovei, în pericol!

1apa

Dimensiune font:

| 23-01-2023 11:40

 Seceta prelungită continuă să dea motive serioase de îngrijorare * specialiștii în agricultură afirmă că nu vom avea, după toate probabilitățile, condiții optime pentru înființarea culturilor de primăvară, mai ales că nici lunile următoare nu vor excela la capitolul precipitații * mai grav, se estimează că „schimbările climatice ar putea modifica întreg calendarul agricol în România” * pe toate cursurile de apă s-au înregistrate fenomene de secare, în diferite perioade ale verii * în unele localități s-a impus și raționalizarea furnizării apei  

Lipsa zăpezii afectează nu doar culturile agricole, ci și lacurile de acumulare, de unde se alimentează cu apă potabilă majoritatea localităților din zona Moldovei.

Meteorologii prognozează o lună ianuarie fără zăpadă, cu temperaturi maxime pozitive, niciodată atinse în istoria meteorologiei naționale. Prin urmare, specialiștii în agricultură afirmă că nu vom avea, după toate probabilitățile, condiții optime pentru înființarea culturilor de primăvară, mai ales că nici lunile următoare nu vor excela la capitolul precipitații. Mai precis, „schimbările climatice ar putea modifica întreg calendarul agricol în România”. „Trebuie rescris calendarul de cultură. Nu mai corespund tehnologiile de cultură pe care le-am învățat. Trebuie să le adaptăm la noile condiții climatice și să luăm o serie de măsuri, să alegem soiuri cu rezistență la secetă, dar trebuie făcută o evaluare a resurselor genetice. Lucrările solului trebuie bine gândite. Trebuie să avem în minte ideea de a conserva apa în sol. Seceta e prezentă de mulți ani”, a atras atenția, zilele trecute, Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale din Buzău.

Limpede, agricultorii au intrat în stare de alertă, mai ales că anul agricol 2022 a fost unul dezastruos pentru ei. Cu pierderi enorme de recoltă, în multe zone de peste 90 la sută față de media anilor precedenți! 

Debitele râurilor, în continuă scădere

2022 nu a fost un an deloc ușor din punt de vedere hidrometeorologic, seceta prelungită creând mari probleme și impunând restricționarea furnizării apei. Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, cele mai afectate județe au fost cele din sudul țării, dar și din Moldova – Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Bacău și Neamț.

Specialiștii de la „Apele Române”, alături de reprezentanții Hidroelectrica, au reușit să mențină coeficientul de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri (cu folosință complexă), adică la 73,61%. La finele lunii august, rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri a fost de 3,19 miliarde de metri cubi de apă, în scădere, față de 3,45 miliarde, cât era la începutul lunii iulie 2022.

Fiecare administrație bazinală și-a stabilit pragurile și debitele care pot fi restricționate. Acestea sunt parte integrantă din Planurile de restricții care se aplică gradual.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Siretului şi cursurile inferioare ale râurilor Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuş, Putna.

2022, un an problematic

Situația hidrometeorologică înregistrate în ultimii ani din cauza secetei prelungite, precum și a nivelurilor scăzute ale apei înregistrate în acumulările aflate în administrarea Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, în cursul anului 2022 s-au aplicat trepte de restrictie pentru folosințele de apă piscicole care se alimentează din acumulările Hălceni (pe râul Miletin), Cal Alb (râul Bașeu), Plopi (Gurguiata), Sârca (Valea Oii), Ezăreni (Ezăreni), Mânjești (Crasna) și  pentru operatorul de apă

Aquavas SA Vaslui, care se alimentează din acumularea Solești, pe râul Vaslui. „Alimentarea cu apă a populației nu a fost afectată deoarece există încă două surse care, cumulate, au asigurat necesarul. Operatorii regionali au luat măsuri de economisire a apei și de eliminare a pierderilor în sensul raționalizării, limitarea furnizării apei în rețelele de distribuție ale operatorilor nefiind cauzată de scăderea apei la sursa de suprafață, ci de creșterea consumului generat de secetă, corelat cu lipsa capacităților de transport, înmagazinare și distribuție”, au spus oficialii ABA-Prut, care gestionează cursurile de apă din județele Iași, Vaslui și Botoșani.

Din punct de vedere hidrologic, anul 2022 s-a caracterizat printr-o scădere sub valorile medii multianuale. Cauzată de lipsa precipitațiilor în diferite perioade, s-au înregistrat debite reduse pe toate râurile din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, incluzând fenomene de băltire și secare.

În diferite perioade ale anului, în bazinul hidrografic Bârlad s-a semnalat fenomenul de secare pe râurile Șacovăț (la Țibana, situat în partea nordică a Podişului Central Moldovenesc, cu o acoperire cu pădure de aproximativ 50%!), Lipova (Lipova), Zeletin (Colonești și Galbeni). În bazinul hidrografic Prut, probleme au fost pe râurile Buhai (la Pădureni) și Miletin (Șipote).

Situația a impus raționalizarea furnizării apei în multe localită din RDNE – Rădăuți, Botoșani, Bivolari, Andrieșeni, Bacău, Horia, Focuri, Belceşti, Româneşti, Coarnele Caprei, Gropniţa, Todireşti şi Lespezi.

Din păcate, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, seceta continuând să dea motive serioase de îngrijorare. Anul a început cu temperaturi anormal de mari pentru această perioadă, în care lipsesc total zăpezile, iar ploile sunt sporadice. Maura ANGHEL, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Bătaie în Parlament între Dan Vîlceanu şi Florin Roman
21/05/2024 15:32

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, intre Dan Vilceanu şi Florin Roman, care a avut loc in antecamera sălii de plen, in care se vede cum cei doi se imping iar Vilceanu incearcă să il muşte ...

 Încrederea managerilor români în economie este la cote maxime
21/05/2024 15:13

 Încrederea managerilor romani in economie a ajuns la 52,5, cea mai mare valoare din ultimii patru ani, conform celui mai recent studiu Confidex. Cele mai optimiste sunt companiile din servicii, iar ...

Lege nouă pentru românii care au bani pe card! Ce nu mai au voie să facă toți cetățenii
21/05/2024 14:01

S-a dat o lege nouă pentru romanii care au bani pe card! Această regulă se aplică la toate bancomatele din Romania, indiferent dacă o persoană este client Raiffeisen, BCR, BRD, ING sau Banca Transilvania. ...

UE are tot mai puține animale
21/05/2024 13:31

 Efectivele de animale din Uniunea Europeană au scăzut anul trecut comparativ cu 2022, arată datele publicate marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Efectivele de porcine ...

Momeala facturilor, arma preferată de hackeri
21/05/2024 13:29

 Infractorii cibernetici se bazează pe redirecţionări deschise, pe momeli de facturi restante şi pe tehnici de tip Living-off-the-Land (LotL) pentru a trece de sistemele de securitate, relevă raportul ...

Mergi la vară în vacanță în Grecia? Care sunt prețurile alimentelor din supermarketurile grecești față de cele din România
21/05/2024 11:50

 Uleiul de măsline, pestele, dulceata, sucul de rosii sau ceapa sunt mai scumpe in Romania decat in Grecia, iar in schimb carnea de vită sau de pui, branza feta sau orezul sunt mai scumpe in supermarketu ...

Cum vor fi afectate prețurile produselor petroliere de moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi
20/05/2024 19:53

Analistii urmăresc pietele petroliere pentru a vedea cum vor reactiona la o nouă incertitudine in Orientul Mijlociu după moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter ce a avut lo ...

  Secetă pedologică moderată şi puternică, în Moldova
20/05/2024 09:00

  Seceta pedologică moderată şi puternică la graul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local in nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul Munteniei, nor ...

Numărul bugetarilor, în scădere
20/05/2024 08:25

Numărul posturilor ocupate in instituţiile şi autorităţile publice din Romania era, in martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară (minus 0,04%), aproape 63,9% dintre acest ...

Peste trei sferturi dintre români vor să-și instaleze panouri solare sau pompe de căldură
20/05/2024 08:24

Eficienta energetică a locuintei a devenit o preocupare majoră pentru multe gospodării, 80% dintre romani afirmand că au investit in proiecte de izolatie termică a casei, scopul fiind atat cel de a reduce ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei