Bitcoin a devenit „aur digital”
Dimensiune font:
Dărnicia marilor bănci centrale dar și a guvernelor care au injectat mii de miliarde de euro sau dolari, cu scopul de a limita efectele economice și sociale ale pandemiei. Creșterea lichidității a stimulat piața bursieră, iar fondurile de investiții, de risc sau hedging au la dispoziție sume imense și sunt în căutarea unor noi plasamente profitabile.
Aurul a depășit în august pragul de 2.000 de dolari, dar s-a plafonat apoi în jurul valorii de 1.900 dolari.
Apariția primelor vaccinuri anti-COVID a adus speranța în revenirea economiei mondiale, ceea ce au readus în prim-plan investițiile în criptomonede, care au avut mult de suferit la începutul pandemiei.
Bitcoin, principale monedă electronică, a scăzut de la valori de 6.000 – 8.000 dolari, la debutul anului, până la 4.000 dolari, la începutul pandemiei.
Odată trecut acest obstacol, cotațiile au început să crească lent, pentru a exploda în decembrie, care a fost o lună a recordurilor. Există voci care consideră bitcoin drept „aur digital”, datorită calităților sale, precum rapiditatea tranzacționării sau a inteligenței aflate în spatele său.
După depășirea pragului de 20.000 dolari, raliul a continuat, iar duminica trecută, într-o piață atipică, precum este cea a Sărbătorilor de final de an, a fost atins recordul de 28.365 dolari. Marcările de profit au făcut ca marți cotațiile să coboare la circa 25.900 dolari.
Pariul pus pe bitcoin are legătură cu dorința de protejare în fața riscurilor inflaționiste, chiar dacă sumele investite zilnic nu sunt mai mari de două – trei miliarde de dolari, capitalizarea ridicându-se în prezent la circa 500 miliarde dolari.
Monedele digitale au căpătat o anume respectabilitate, tot mai multe companii utilizând bitcoin pentru plăți sau încasări, chiar dacă slaba lor reglementare lasă mult loc pentru interpretări și ilegalități.
Bănci comerciale serioase, precum JP Morgan Chase, au lansat propriile criptomonede. JPM Coin se bazează pe tehnologia blockchain și este legată la dolar. Ea permite transferul instantaneu de plăți între clienții instituționali ai băncii. „Adoptarea bitcoin-ului de către investitorii instituţionali abia a început. Dacă acest trend se adevereşte, preţul aurului ar putea suferi în următorii ani”, spun cei de la JP Morgan Chase.
La rândul ei, The Diem (fosta Libra) Association, din care face parte și Facebook alături de alte 26 de companii, dorește să lanseze în 2021 o nouă criptomonedă de tip „stablecoin”, raportată tot la dolar, care va purta numele de „diem”.
Nici băncile centrale nu se lasă mai prejos. Banca Centrală Europeană a anunțat proiectul unei monede digitale proprii iar Banca Populară a Chinei a încheiat recent, în oraşul Suzhou, un program pilot pentru introducerea de yuani digitali, care au putut fi cheltuiţi pentru cumpărături online sau offline.
La creșterea prețului a contribuit și decizia PayPal Holdings Inc de a permite clienţilor să cumpere, să vândă şi să deţină bitcoin şi alte monede virtuale folosind portofelele online ale procesatorului de plăţi. Analiză transmisă de Agenția Domus M&D
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau