Lazea, "sperietoarea BNR”, recidivează: O să plătiți nota, după alegeri, pentru majorările salariale!

1_11zon

Dimensiune font:

| 18-05-2024 00:06

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, continuă rolul de ,,sperietoare” a BNR și avertizează populația că va suporta nota de plată, după alegeri, pentru majorările de salarii și facilitățile acordate românilor în anul electoral, 2024.

Nu este prima dată când Lazea face declarații de acest gen, care tulbură spațiul public, și se pune întrebarea, dacă șeful său superior, guvernatorul Mugur Isărescu, știe ce fac subalternii săi, care aruncă gaz pe foc, în spațiul public ?

În 2025 va urma o ,,corecţie” bugetară iar cererile de majorări de salarii și facilitățile date, în anul electoral 2024, vor veni atunci pe nota de plată a angajaților, a declarat, vineri, Lazea, într-o conferință de specialitate.

Valentin Lazea, care este economist-șef al Băncii Naționale a României, din 1999, perioadă în care a acumulat averi fabuloase, vorbește cu prea mare ușurință, de pe poziția privilegiată pe care o ocupă în prezent, și întărește, prin atitudinea lui, zicala: ,,Bogatul nu crede săracului, și sătulul nu crede flămândului”.

Lazea a pus o întrebare, chipurile retorică.

„Eu mă întreb: cei care acum solicită noi facilităţi fiscale, salarii, nu ştiu ce, ştiind bine în mintea lor că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă? Adică, chiar aşa, ei îşi închipuie, cei care solicită acum repede, că e an electoral, îşi închipuie că ei nu vor plăti cu atât mai mult anul viitor? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alţii? Asta e întrebarea mea”.

Acesta a avertizat românii să nu-și facă speranțe deșarte, că vor scăpa de decontarea notei de plată, după ce le-au fost majorate salariile și pensiile.

O declarație plină de sarcasm, în condițiile în care mulți români trăiesc la limita sărăciei, și se bucură dacă pot avea pe masă, la prânz, o felie de parizer cu pâine și muștar.

,,Deci, a cere acum în plus scutiri, nu ştiu ce măriri şi aşa mai departe, când toată lumea ştie foarte bine că la anul va veni nota de plată, să adânceşti acum dezechilibrele, mi se pare o speranţă deşartă că va fi altcineva care va plăti şi tu vei scăpa de nota de plată”, a spus Valentin Lazea la o conferință a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Nu este prima dată când Valentin Lazea joacă rolul de ,,sperietoare” pentru BNR, într-o Românie împărțită între marii bogați și săraci.

Pe pagina de internet a Băncii Naționale nu pot fi consultate declarațiile de avere ale șefilor supremi, și nici ale personalului din posturile subordonate, respectiv Valentin Lazea, deoarece, chipurile, declararea averii nu este decât obligația angajaților din instituții publice, și astfel averile beneriștilor sunt trecute la ,,confidențial”.

În declarația de avere a soției lui Valentin Lazea, ca angajată a unei instituții publice, la rubrica despre veniturile soțului scrie ,,confidențial, conform fișei fiscale”, dar la bunuri deținute împreună cu soțul, declarate de aceasta, apar conturi de depozit în bănci totalizând aproximativ 140.000 de lei, două automobile, două apartamente în București, de 120 și 100 de metri pătrați, o casă de vacanță la Ciolpani, de 120 de metri pătrați, și terenuri intravilane și toate acestea erau date din urmă cu șase ani.

Totuși, la informații publice BNR, am găsit la rubrica Drepturi salariale acordate în Banca Națională a României, menționat un salariu net de 56.118 lei și o indemnizație de membru CA de 24.259 lei, pentru guvernatorul Mugur Isărescu. Un salariu net de 48.100 lei, și o indemnizație de 23.920 lei, pentru viceguvernator.

La acestea pot fi adăugate prime de vacanță de 100 la sută din salariul net, și alte ,,beneficii”, nemenționate, pe care, cu sarcasm, Lazea le blama, pentru salariatul de rând, care, în multe instituții, nu mai beneficiază de al 13-lea salariu, de prime, de plata orelor suplimentare, bonuri de masă, sau tichete de vacanță.

Oficialii BNR au adus, de fiecare dată, în spațiul public, ,,scuza” că salariile lor nu sunt plătite din banii publici, ci din relația cu băncile comerciale, de dobânzi și depozite.

Serios, domnule Lazea și domnule Isărescu ? Dar, băncile comerciale de unde iau banii, pe care îi plasează la BNR ? Îi aduc de acasă ?

Îi atrag de la populație, din salarii, deci tot din banul public. Din dobânzile spoliatoare la credite și din banii din depozitele bancare, economii făcute cu mari sacrificii de salariați.

Acesta a mai făcut o declarație publică, în urmă cu peste o lună, în care recomanda populației să strângă cureaua, să mai lase mașina personală, și să trăiască mai modest, să folosească lucruri bune de aruncat la gunoi. Aceasta într-o eră a tehnologiei, când dacă plasma din sufragerie se strică, o arunci la tomberonul de gunoi.

Lazea nu a mai dat românilor nici o speranță că vor trăi mai bine, și să nu mai aștepte să le crească nivelul de trai, să trăiască în sărăcie.

„Nu vă mai aşteptaţi să vă crească nivelul de trai. Deja trăiți cu mult peste posibilități” – este declaraţia tranşantă, nemiloasă, dar și nechibzuită, a acestuia, ca reprezentant al BNR, care a creat multă rumoare în spațiul public.

Oare, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este informat înainte de ceea ce au de gând ,,să arunce”, angajații săi, pe piață ?

Lazea a făcut câteva recomandări, pentru populație, dar noi credem că ar fi bine să înceapă prin exemplul personal.

Între acestea, recomandă să strângem cureaua și să facem economii, inclusiv să reparăm bunurile personale, adică să păstrăm vechiturile în casă, că poate astfel dispare povara de pe bugetul țării.

El aduce argumente banale, pentru curba de sacrificiu, pe care chiar și coafezele și taximetriștii le știu și le comentează, fiind interesați de ce întâmplă cu viața lor.

Economistul-şef al BNR ne recomandă să facem economii, pentru că preţurile alimentelor, dar şi ale combustibililor au crescut foarte mult în ultima perioadă, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, dar şi al pandemiei. De parcă omul nu vede asta, când merge la supermarket, sau la piață.

,,Lecții de economie” banale de care nu au nevoie oamenii, pentru că înțeleg foarte bine totul, când merg la supermarket, sau la piață.

În noua lui filozofie de viață, după ce a strâns averi mulțumitoare, ar trebui să reciclăm şi să reparăm lucrurile, nu să le aruncăm atât de uşor, să trăim modest.

„Nu vă mai aşteptaţi sa va crească nivelul de trai ! Deja trăiţi cu mult peste posibilităţi! Faceţi mai bine să refolosiţi nişte lucruri, să le reparaţi să sortaţi plasticele, să mergeţi mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriţi cu avionul, ci cu trenul. Tot ce voi v-aţi obşnuit şi v-aţi făcut mental că veţi face este într-o paradigmă în care consumaţi cu mult mai mult decât meritaţi şi decât produceţi”, spune economistul înțelept.

Lazea vrea ca populația să folosească mai mult mijloacele de transport în comun şi, de asemenea, să nu mai zboare cu avionul, și să călătorească cu trenul.

În acest timp, flota de mașini a BNR este plină de BMW, Audi, SUV-uri de lux, de care inclusiv angajatul Valentin Lazea beneficiază.

Așadar, până când vor începe cei mulți să meargă numai pe bicicletă, și trotinetă, și vor sta cu șurubelnița în mână să repare mixerul stricat din bucătăriile, ar trebui ca Valentin Lazea să înceapă prin exemplul personal.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Recalcularea pensiei de urmaș. Câți bani va primi soțul supraviețuitor
21/11/2024 18:59

Multi romani vor să afle cum se face recalcularea pensiei de urmas. Noua lege a pensiilor, aplicabilă din 1 septembrie 2024, mentine in mare parte prevederile anterioare, dar au fost făcute cateva clarifică ...

21 noiembrie - Ziua mondiala a salutului
21/11/2024 11:04

21 noiembrie - Ziua mondiala a salutului Ziua mondială a salutului este marcată in fiecare an la 21 noiembrie, fiind un prilej ca oamenii din intreaga lume să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondial ...

RU EUROPE S.R.L – Lansarea proiectului „A.C.U.M.: Adaptează-te la Cerințe Unice și Moderne”, PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36
21/11/2024 09:55

 COMUNICAT DE PRESĂ Lansarea proiectului   „A.C.U.M.: Adaptează- te la Cerinte Unice si Moderne”, PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36  

RU EUROPE SRL – Lansarea proiectului     ”F.I.R.M.A. - Formarea si Instruirea Resurselor: Manageri si Angajati
21/11/2024 08:05

COMUNICAT DE PRESĂ Lansarea proiectului ”F.I.R.M.A. - Formarea si Instruirea Resurselor: Manageri si Angajati",  PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A3 ...

Poliția a confiscat peste trei tone de articole pirotehnice
20/11/2024 10:10

De la inceputul campaniei de verificare, politistii au confiscat peste trei tone de articole pirotehnice ilegale. Actiunea, derulată in perspectiva sărbătorilor de iarnă, a inceput la finalul lunii septem ...

7 expresii pe care le foloseşte o persoană manipulatoare ca să te facă să te simți vinovat
19/11/2024 15:54

  7 expresii pe care le foloseşte o persoană manipulatoare ca să te facă să te simti vinovat Un manipulator este o persoană care, cu ajutorul minciunilor si a anumitor comportamente, ii induce ...

Nu e glumă! Klaus Iohannis nu a avut nicio zi de concediu în cei 10 ani de mandat, susține Administrația Prezidențială
17/11/2024 13:39

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, se apropie de finalul celor două mandate, incepand ultima lună de activitate in functie, fără să fi beneficiat de nici măcar o zi de concediu oficial in aproape 10 a ...

Statistici șocante: un copil este violat în fiecare zi în România
16/11/2024 08:56

Un copil este violat in fiecare zi in Romania. Statisticile socante prezintă realitatea tării noastre in care cei mai vulnerabili cad pradă pedofililor, arată cele mai recente date. In numai doi ani au fos ...

Copii din orfelinatele din România, sclavi în Ungaria: ținuți în beciuri și munceau până la 24 de ore pe zi
16/11/2024 00:22

Mai mulţi minori din centre de plasament din Romania au fost trimişi sclavi in Ungaria, incă din 2013. Tinerii erau obligaţi să muncească chiar şi 24 de ore pe zi şi erau cazaţi in beciul unei locuinţ ...

Sistemul de Garanție-Returnare este tot mai ușor de adoptat pentru micii comercianți - RetuRO anunță noi îmbunătățiri
13/11/2024 09:00

Sistemul de Garantie-Returnare este tot mai usor de adoptat pentru micii comercianti - RetuRO anuntă noi imbunătătiri Luna aceasta se implineste un an de cand Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) a devenit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei