Ce se schimbă la EURO 2024? Șeful de la UEFA anunță: „Arbitrii își vor explica mai mult deciziile. Dar vor vorbi doar cu căpitanii”

fotbal arbitru  9693100

Dimensiune font:

| 14-05-2024 14:40

 Roberto Rosetti, 56 de ani, actualul director al Comisiei pentru arbitri UEFA, a explicat azi pentru public ce se va schimba la EURO 2024. Într-un articol scris de el pe site-ul forului continental, fost mare „central” italian a dezvăluit că arbitrii vor discuta mai mult cu căpitanii echipelor la Euro, explicându-le deciziile importante luate în timpul meciurilor de la turneul final.

 

Se anunță o schimbare importantă în fotbal. UEFA plănuiește ca la Euro 2024, turneu final găzduit de Germania între 14 iunie și 14 iulie, la care România va avea și echipa națională, și o brigadă de arbitri condusă de Istvan Kovacs, „centralii” să se apropie mai mult de jucători și antrenori, să le explice deciziile importante în timpul meciurilor. 

Roberto Rosetti, 56 de ani, directorul Comisiei pentru arbitri UEFA, a dezvăluit că oficialii vor vorbi numai cu căpitanii echipelor pe durata partidelor. Orice alt jucător care va încerca să se apropie de arbitru și să discute cu el sau să-i conteste hotărârea va fi sancționat.

Iată articolul lui Roberto Rosetti:

„Să fii arbitru în fotbalul modern este foarte dificil. "Centralii" iau între 200 și 250 de decizii pe meci - adică una la fiecare 22 de secunde - în situații grele și uneori controversate, sub o presiune uriașă, fiecare dintre ele fiind analizată și urmărită din mai multe unghiuri atât de fani, cât și de experți. 

Îi ajută pe jucători și antrenori să înțeleagă deciziile

Ne dorim ca arbitri cu o personalitate puternică să ia și să își asume decizii - care uneori pot fi nepopulare - pe teren, dar, în același timp, ne dorim ca aceștia să fie mai deschiși și să explice ce a dus la anumite decizii. Aceștia primesc o mulțime de informații de la arbitrul asistent video (VAR), iar noi suntem pregătiți să vorbim și să împărtășim mai multe detalii cu jucătorii și antrenorii pentru a-i ajuta să înțeleagă cum a fost luată o decizie.

Comportamentul jucătorilor și al antrenorilor este un subiect mereu important în fotbal - antrenorii au fost de acord să accentueze fair-play-ul în cadrul atelierului de lucru al finaliștilor UEFA EURO 2024 din aprilie, acesta fiind și unul dintre subiectele principale la recenta reuniune a Comitetului pentru Fotbal al UEFA de la Nyon. Atât antrenorii, cât și jucătorii au apreciat și au susținut puternic noua noastră abordare, ca obiectiv comun pentru binele jocului.

Căpitanul e unicul care vorbește cu arbitrul

Este imposibil pentru arbitru să explice o decizie când îl asaltează un număr de până la 22 de jucători. Aceasta poate duce la o întrerupere a comunicării, iar jocul frumos poate deveni foarte urât foarte repede, ceea ce, toată lumea este de acord, este rău pentru imaginea fotbalului. Desigur, unele decizii vor fi întotdeauna dezbătute. Cu toate acestea, în încercarea de a îmbunătăți starea de fapt, noi, cei de la UEFA, dorim ca arbitrii să explice mai multe din deciziile lor tuturor echipelor care participă la viitorul turneu UEFA EURO 2024. 

Cum vom face asta? Ideea este simplă: cerem ca toate echipele să se asigure că doar căpitanul este singurul jucător care vorbește cu arbitrul. Le cerem căpitanilor să se asigure că coechipierii lor nu încurcă și nu îl înconjoară pe arbitru, permițând conversații directe pentru ca decizia să fie transmisă în timp util și cu respect.

Cine va ignora rolul căpitanului va primi cartonaș galben

Subliniem, dorim ca doar căpitanul echipei care dorește să discute o decizie să se poată adresa arbitrului. Este responsabilitatea căpitanului să se asigure că coechipierii săi îl respectă pe arbitru, păstrează distanța și nu îl înconjoară. Orice coechipier care ignoră rolul căpitanului său și/sau care îl abordează pe arbitru arătând orice semn de lipsă de respect sau de dezacord va primi cartonaș galben. Evident, în cazul în care căpitan este portarul, va trebui să fie nominalizat un jucător de câmp care să poată îndeplini acest rol în cazul în care se produce un incident la celălalt capăt al terenului.

Arbitrii vor fi încurajați să fie deschiși în discuțiile lor cu căpitanii pentru a promova o atmosferă sănătoasă între toate părțile. Acest lucru le va permite să construiască un nivel semnificativ de încredere cu jucătorii și să arate genul de leadership așteptat de la arbitrii moderni în acțiune. Echipa de specialiști în arbitraj a UEFA și, acolo unde este posibil, un arbitru de turneu se vor întâlni cu fiecare dintre cele 24 de echipe pentru a discuta mai în detaliu și pentru a împărtăși aceste informații cu jucătorii.

 

Toată lumea va avea de câștigat

Adoptarea acestei abordări și împuternicirea arbitrilor vor duce la o creștere a calității deja foarte ridicate a arbitrajului în competițiile noastre și la meciuri mai bune, de care jucătorii și fanii se vor bucura în timpul turneului.

Dacă putem facilita un dialog constructiv între arbitri și căpitanii echipelor, toată lumea va avea de câștigat, iar noi vom lăsa o moștenire pozitivă pentru viitorul acestui frumos joc. Jocul pe care îl iubim cu toții”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
ACS USV Iași a promovat bazându-se pe un portar de nici 18 ani!
26/06/2024 08:45

ACS USV Iasi a readus după paisprezece ani Iasul in Liga a III-a de fotbal! După o concurentă acerbă cu CSM Pascani, cu care a incheiat la egalitate de puncte campionatul Ligii a IV-a a judetului Iasi, form ...

Batem Slovacia și scăpăm de Franța!
26/06/2024 01:01

 Mai multe calcule decat fotbal, mai multe rugăciuni decat goluri, asta a generat nationala de fotbal din chiar prima zi a Campionatului European. Si cum atatea dorinte nu puteau rămane fără rezultat, ...

O judokană din Brazilia vrea să lupte pentru România la Jocurile Olimpice din 2018
25/06/2024 14:25

Thalia Narino Castellano a primit cetătenia romană la 30 aprilie si vrea să scrie istorie pentru tara noastră. Născută in Cuba, Thalia Narino Castellano (21 de ani), s-a adaptat imediat in tara noastr ...

România – Slovacia, „moment de răscruce” pentru actuala generație de „tricolori”
25/06/2024 06:00

Va trebui să asteptăm finalul partidei cu Slovacia pentru a sti dacă nationala este calificată in „optimile” Campionatului European de fotbal... Miercuri, de la ora 19, la Frankfurt, Romani ...

ACS USV Iași a promovat în Liga a III-a după o manșă-retur cu două penaltiuri ratate!
23/06/2024 20:20

ACS USV Iasi, formatia de fotbal a clubului sportiv al Universitătii de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi condus de prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitătile socia ...

La pomul lăudat...
23/06/2024 19:10

Romania a pierdut, sambătă seara, disputa cu Berlgia, din cadrul Campionatului European, si va trebui să astepte ultimul meci din grupă, contra Slovaciei, pentru a reusi o calificare in „optimi” ...

Poli Iași își completează pregătirea de vară în Bulgaria
23/06/2024 19:09

* iesenii vor disputa si cateva partide de pregătire, in compania formatiilor Montana (Bulgaria, Liga 2) – 26 iunie, Pirin Blagoevgrad (Bulgaria, Liga 1) – 27 iunie, CSKA Sofia (Bulgaria, Liga 1) & ...

„Tricolorii”, cu gândul la o nouă minune
22/06/2024 21:47

Euro 2024. Nationala Romaniei joacă, in aceasta seara, de la ora 22.00 (in direct la PRO TV), impotriva Belgiei, in etapa a 2-a a Grupei E a turneului final. Cele două nationale au inceput competitia din Ger ...

EURO 2024: Mesajul lui Iordănescu înaintea meciului cu Belgia
22/06/2024 21:34

Meciul cu Belgia are o incărcătură uriasă pentru tricolori. O victorie sau o remiză ar certifica o calificare prestigioasă a Romaniei in optimile de finală ale EURO 2024, desi acolo am avea parte, cel ma ...

David Popovici a revenit în ţară după ce a luat aurul european la 100 și 200 m liber: ”Mi-am întrecut aşteptările. Cred că sunt bun, cred că ar trebui doar să am mai multă încredere în mine”
22/06/2024 21:05

David Popovici a declarat, sambătă, la revenirea in ţară de la Campionatul Europeam de la Belgrad, unde a obţinut două medalii de aur, că şi-a depăşit aşteptările, avand in vedere faptul că nu a av ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei