VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
Dimensiune font:
Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinți a fost Strâmtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 45 de ani, Spania luase în considerare construcția unui tunel care să asigure o legătură feroviară cu Marocul, dar problema era legată de costuri, dar mai ales de faptul că Gribraltar este teritoriu britanic, informează Euronews. În prezent, zborurile între capitala Spaniei, Madrid, și orașul marocan Tanger, o poartă de acces strategică între Africa și Europa încă din vremea fenicienilor, durează o oră și jumătate.
Deplasarea cu mașina între cele două orașe durează nouă ore, asta pentru că traversarea se face cu feribotul.
Dacă se va reuși, tunelul pe sub Strâmtoarea Gibraltar ar urma să permită crearea unui nou serviciu feroviar între cele două țări, cu opriri de la Madrid la Casablanca, la 300 de kilometri sud de Tanger.
Întreaga călătorie cu trenul ar dura probabil cinci ore și jumătate și ar oferi o opțiune de călătorie mai durabilă. Dacă se va realiza, tunelul va avea o lungime de 27,6 km. În acest stadiu nu se știe exact cât va costa, dar cu siguranță va fi un proiect de câteva miliarde de euro. Până în prezent, guvernul spaniol a alocat fonduri în valoare de 2,3 milioane de euro pentru ca SECEGSA să realizeze studiul de fezabilitate pentru acest proiect.
Detaliile tehnice ale proiectului
Potrivit site-ului de știri feroviare Railtech.com, traseul tunelului ar urma să meargă de la Punta Paloma, în Tarifa, la Punta Malabata, în Golful Tanger.
Acesta ar urma să fie săpat la o adâncime maximă de 300 de metri și ar avea o pantă maximă de trei procente.
Finalizarea proiectului este estimată să dureze până la cinci ani, ceea ce înseamnă că ar putea fi gata la timp pentru Campionatul Mondial din 2030, fiind o modalitate eficientă de a conecta cele două țări.
De ce este atât de important Gibraltarul
Gibraltarul a fost cucerit de către englezi, în urmă cu 319 ani, în timpul Războiului de Secesiune din Spania.
Este un teritoriu mic, diputat de-a lungul secolelor de marile puteri ale lumii – Spania şi Marea Britanie -, datorită „minei de aur” care intră în componenţa sa teritorială: strâmtoarea Gibraltar, cu o lăţime de circa 13 km., prin care trec toate ambarcaţiunile dinspre Mediterana spre Atlantic este locul în care Africa şi Europa se află la distanţa cea mai mică.
Despre strâmtoare, legenda spune că însuşi Hercules a creat-o, în cea de-a zecea dintre cele 12 munci ale sale. Trimis să-i ia cireada lui Geryon, uriaşul cu trei trupuri, Hercules şi-a croit loc prin munte despărţind pământul şi unind apele.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau