Cât au ajuns să coste terenurile agricole! Regiunile cu cele mai mari prețuri
Dimensiune font:
Mulți români vor să afle cât au ajuns să coste terenurile agricole! O statistică recentă a arătat care sunt cele mai ieftine terenuri la nivel european, dar și cele mai căutate. Prețurile terenurilor agricole sunt variabile și nu există o uniformitate la nivelul întregii UE. Iată regiunile cu cele mai mari prețuri.
Cât au ajuns să coste terenurile agricole!
În România, prețurile terenurilor agricole sunt influențate de regiunile geografice. În Regiunea București-Ilfov, prețul mediu al unui hectar de teren arabil este cel mai mare din țară, ajungând la 61.360 lei pe hectar. În schimb, Regiunea Nord-Est se află la capătul opus, cu prețuri de doar 35.303 lei pe hectar. Aceste diferențe regionale reflectă condițiile economice și cerințele pieței locale, precum și factorii agronomici și infrastructurali specifici fiecărei regiuni.
În ceea ce privește prețurile terenurilor agricole la nivel european, Malta se află pe primul loc în Uniunea Europeană, cu cel mai mare preț mediu pentru un hectar de teren arabil, de 283.039 euro. Aceasta este urmată de Țările de Jos, cu un preț mediu de 91.154 euro pe hectar, și Luxemburg, unde prețul ajunge la 42.540 euro pe hectar. Pe de altă parte, țările din Europa Centrală și de Est au terenuri mult mai ieftine, iar Croația înregistrează cele mai mici prețuri pentru terenurile arabile, cu doar 4.491 euro pe hectar. Letonia și Slovacia urmează cu prețuri de 4.591 euro și respectiv 5.189 euro pe hectar.
Pe lângă prețul de vânzare, închirierea terenurilor agricole reprezintă o altă componentă importantă a pieței agricole europene. În 2023, Țările de Jos au înregistrat cel mai mare preț mediu anual de închiriere pentru terenurile agricole, de 914 euro pe hectar. În schimb, Slovacia a avut cele mai mici chirii, cu doar 67 euro pe hectar, ceea ce reflectă diferențele economice și cerințele pieței agricole din fiecare țară.
Ce obligații au proprietarii de terenuri din România
Persoanele fizice și juridice care dețin sau folosesc terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții și altele, sunt obligate să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriei, pentru a le înregistra în Registrul agricol. Persoanele fizice și juridice sunt obligate să declare datele pentru înscrierea în Registrul agricol ținând cont de un calendar fix:
5 ianuarie – 1 martie 2025, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate/folosință, clădirile cu destinația de locuință, construcțiile-anexă și mijloacele de transport cu tracțiune animală și mecanică, mașinile, utilajele și instalațiile pentru agricultură și silvicultură, efectivele de animale din gospodărie/unitatea cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum și modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale deținute, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produșilor obținuți, a morții ori sacrificării animalelor sau a altor intrări-ieșiri;
1 mai – 31 mai 2025, pentru datele privind categoria de folosință a terenului, suprafețele cultivate, terenurile necultivate, ogoarele, numărul pomilor în anul agricol respectiv.
Înscrierea în Registrul agricol se face pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnate de reprezentantul gospodăriei sau, în absența acestuia, de un alt membru al gospodăriei. Proprietarii care nu respectă legea riscă să fie sancționați cu amendă între 100 lei și 500 lei, pentru persoanele fizice și între 300 lei și 1.500 lei, pentru persoanele juridice.
O analiză recentă a arătat care sunt cele mai scumpe terenuri agricole la nivel european, dar și regiunile cu cele mai accesibile prețuri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau