Cât consumă electrocasnicele românilor și cum le putem folosi mai eficient
Dimensiune font:
La momentul actual, locuințele Românilor consumă în cel mai bun caz de 10 ori mai multă energie decât o casă pasivă. Dacă reducerea consumului prin eficientizarea termică a clădirii (îmbunătățirea anvelopei clădirii) este scumpă și necesită eforturi mai mari, următorul pas la îndemână este reducerea consumului care provide de la aparatele electrocasnice.
O simplă simulare de cost ne arată că pentru 100 cicluri de spălare, o mașină de spălat clasa G va consuma cu 100 RON mai mult decât o mașină clasa A. Pentru un aparat frigorific clasa F costul lunar asociat poate fi de până la de 3 ori mai mare față de un aparat de aceeași capacitate de clasă A. În acest context, deși nu par într-atât de relevante la prima vedere, clasele energetice și modul în care utilizăm electrocasnicele pot avea un impact semnificativ asupra bugetului familial.
În cazul României, din consumul de energie total cel de natură termică reprezintă un procent mai ridicat decât cel electric. Acest tip de energie este asigurat în mod direct prin arderea combustibililor precum gazul sau lemnul. Costul facturii de gaz poate să fie în medie de 2 ori mai mare decât al facturii de energie electrică.
Astfel problema la nivel la național ține de eficiența energetică. Locuințele Românilor consumă anual pentru încălzire și răcire între 150 și 400 kWh/m2. Pentru context, o casă pasivă are un consum mai mic de 15 kWh/m2/an, astfel în cel mai bun caz plătim de 10 ori mai mult decât am face-o dacă am avea case pasive.
Cel mai de impact lucru pe care îl poți face pentru a scădea costul utilităților este de a îmbunătății anvelopa clădiri. Acest lucru presupune, în general, investiții costisitoare, în acest sens a doua opțiune eficientă este reducerea consumului electric existent.
Deși suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de energie electrică pe cap de locuitor, acesta provine în mare parte din consumul aparatelor electrocasnice, spre deosebire de țările din vestul europei unde energia electrică este folosită majoritar pentru încălzirea și răcirea locuinței și prepararea apei calde.
Principalii consumatori de energie electrică într-o gospodărie sunt electrocasnicele precum combinele frigorifice, mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, uscătorul și cuptoarele electrice.
Și totuși cât de mult contează eticheta?
Începând cu martie 2021, eticheta energetică a fost înlocuită pentru o parte dintre aceste electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat și combinele frigorifice, astfel încât acestea sunt clasificate pe o scară de la A la G, eliminând categoriile A+, A++. Modificările principale aduse țin de metodologia de testare la care produsele sunt supuse, astfel încât eticheta să fie mai ușor de citit, cu informații clare care să permită consumatorului să compare și să-și calculeze mai bine amortizarea investiției.
În cazul mașinilor de spălat, etichetele actuale au înlocuit consumul anual cu cel raportat la 100 de cicluri. În cazul mașinilor de spălat vase, cu o capacitate de 14 seturi, consumul mediu poate ajunge să fie dublu pentru o mașină din clasa F față de una din clasa A. Pe lângă clasa energetică, timpul de funcționare este la fel de relevant: un aparat frigorific poate genera costuri de 2 ori mai mari pe lună decât o mașină de spălat, întrucât acesta funcționează 24/7. Pentru un aparat frigorific clasa F costul lunar asociat poate fi de până la de 3 ori mai mare față de un aparat de aceeași capacitate de clasă A.
Pentru a calcula mai exact aportul în factură a echipamentelor putem realiza un calcul simplu, știind specificațiile prezente în eticheta energetică. Un exemplu pentru mașinile de spălat rufe, ce folosesc o scară de eficiență energetică de la nivelul A până la G, ne arată că diferența poate fi considerabilă.
Mașină de spălat clasa G
Cost energie / ciclu = 1,55 RON*
Cost apă / ciclu = 0,29 RON**
Cost total / ciclu = 1,84 RON
Cost / 100 cicluri = 184 RON
Mașină de spălat clasa A
Cost energie / ciclu = 0,56 RON*
Cost apă / ciclu = 0,29 RON**
Cost total / ciclu = 0,85 RON
Cost / 100 cicluri = 85 RON
*Prețul energiei electrice folosit pentru estimare = 1,4 RON/kWh
** Prețul mc de apă folosit pentru estimare = 6 RON/mc
Estimările au fost realizate cu echipamente de capacitate de 9kg.
Cum alegem totuși echipamentele?
Varietatea produselor disponibile face ca alegerea unui electrocasnic să fie o sarcină dificilă. Este esențial ca alegerile să fie făcute raportat la nevoile consumatorului și înainte de achiziționare să ne informăm cu privire la opțiunile disponibile pe piață.
În primul rând, majoritatea electrocasnicelor pot fi găsite într-o varietate largă de dimensiuni și capacități. Pentru o singură persoană, există electrocasnice mici și compacte, precum cuptoarele cu microunde de dimensiuni reduse sau mașinile de spălat cu capacitate mică. Pe de altă parte, pentru familii numeroase, există electrocasnice de dimensiuni mari, cum ar fi cuptoarele cu funcții multiple sau mașinile de spălat cu capacitate mare.
Pe lângă clasa energetică și capacitate/dimensiune, unele electrocasnice au caracteristici specifice importante, care sunt incluse inclusiv pe eticheta energetică. Un exemplu în acest sens este nivelul de zgomot. În special pentru electrocasnicele aflate în zonele de locuit, nivelul de zgomot poate fi crucial. De exemplu, mașinile de spălat sau uscătoarele cu niveluri reduse de zgomot, sub 50 dB, sunt ideale pentru apartamente sau spații în care liniștea este importantă, în timp ce mașinile de spălat vase pot avea niveluri de zgomot sub 45 dB.
Pe lângă caracteristicile de bază, majoritatea electrocasnicelor pot fi dotate și cu funcții speciale care se pot potrivi perfect nevoilor utilizatorilor.
Cum utilizezi și menții echipamentele?
În urma experienței Solar Decathlon am acumulat o serie de insight-uri despre utilizarea optimă a echipamentelor. Aparatele erau monitorizate cu senzori de temperatură și consumul de energie era măsurat cu contoare inteligente și bidirecționale.
Aparate Frigorifice
În cazul unei combine frigorifice, majoritatea au o singură pompa de căldură care racește atât partea de firigider cât și partea de congelator. Din aces motiv pentru a păstra cât mai constant temperatura în aparat, relația dintre temperatura congelatorului și temperatura frigiderului este important de luat în calcul. Cu cât temperatura din congelator este mai scazută cu atât temperatura din frigider devine mai instabilă.
Recomandările pentru consumul și performanța optimă care să păstreze o temperatură de siguranță pentru produse este de -19 grade pentru congelator și între 2 și 7 pentru frigider.
La fiecare deschidere de ușă temperatura în fridiger crește cu aproximativ 3 grade Celsius. În cazul congelatoarelor tip ladă acest efect este minimizat deoarece aerul rece este mai greu decât cel cald și tinde să rămână înăuntru, de aceea lăzile frigorifice sunt mai eficiente energetic decât aparatele clasice cu ușă frontală.
Mașina de spălat rufe
Consumul de energie poate fi redus prin folosirea programelor cu apă rece sau eco, lăsând programele cu temperaturi înalte pentru hainele cu pete dificile. Un lucru foarte important de știut aici este că bacteriile sunt eliminate doar la temperaturi de peste 60 grade, astfel pentru programele cu temperaturi scăzute este recomandată folosirea soluțiilor dezinfectante care se pot adăuga la ciclul de spălare.
De asemenea la finalul programului este important să scoatem rufele cât mai repede din mașină, deoarece mediul umed este propice dezvoltării de bacterii, de aici vine mirosul neplăcut al hainelor care au fost lăsate în mașină pentru mult timp.
Uscator rufe
Cel mai important aspect al utilizării uscătorului de rufe este curățarea filtrelor de scame la FIECARE ciclu de uscare, deoarece poate scădea eficiența de la clasa A++ la D. De asemenea filtrul din colțul de jos al aparatului trebuie curățat o dată la fiecare cinci cicluri. Principala cauză a incendiilor provocate de un uscător de rufe este curățarea superficială a filtrelor.
Masina de spalat vase
În cazul în care mașina de spălat vase nu este întreținută corespunzător, pot apărea diverse probleme precum mirosuri neplăcute, apariția bacteriilor sau a ruginii.
Pentru ca resturile alimentare sau de detergent și calcarul să nu se depună în interiorul mașinii, este recomandat ca aceasta să fie curățată cel puțin o dată pe lună. Pentru curățare pot fi folisiți atât agenți de curățare din comerț, cât și soluții preparate în casă cu apă, oțet și bicarbonat de sodiu.
Plita
În cazul plitelor cu inducție ajută folosirea vaselor cu o bază de fier pentru a realiza transferul energetic cât mai eficient. Pentru a aduce cât mai repede la temperatura dorita preparatele este recomandat folosirea capacelor pentru a păstra temperatura cât mai bine.
Hota
Atunci când gătim condițiile de confort din casă, cu precădere nivelul de temperatură și umiditate, dar și cel de compuși organici volatili este afectat. Astfel hota joacă un rol important în menținerea acestor parametrii în valori potrivite. Pentru eficiență maximă, hota trebuie pornită cu 1 min înainte de a începe să gătiți, pentru a crea un flux de aer pregătit să transporte aburul și mirosurile. De asemenea curățarea filtrelor reprezintă o componentă cheie în eficiența echipamentului.
Spălati filtrele metalice în chiuvetă cu apă fierbinte și detergent degresant; le puteți lăsa și la înmuiat în soluție de apă cu detergent de vase și bicarbonat de sodiu după care le puteți freca cu un burete abraziv; asigurați-vă că sunt complet clătite și uscate înainte de a le monta la loc. Dacă nu sunt foarte încărcate, filtrele pot fi de asemenea spălate și la mașina de spălat vase. Filtrele din materiale textile sau din carbon nu pot fi spălate și trebuiesc înlocuite periodic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau