Cât numerar va putea tranzacționa o persoană fizică în 2024 în România. Schimbările aduse Legii Banilor Cash

000000   05500

Dimensiune font:

| 07-01-2024 19:02

 Începând cu 16 iunie 2024 vor intra în vigoare o serie de modificări importante în gestionarea tranzacțiilor cu numerar și plata salariilor, în urma adoptării Legii 406/2023, supranumită și Legea Banilor Cash și a OUG 98/2023 și OUG 115/2023.

Noutățile includ o limită zilnică de 10.000 lei pentru orice tranzacție în numerar între entități juridice și persoane fizice, precum și o serie de reglementări privind soldul de casierie și avansurile de decontare. Legea 406/2023, inițial concepută pentru a interzice plățile salariale în numerar, a fost editată la finalul anului pentru a permite și plata salariilor cu cash, oferind în același timp opțiunea plății prin cont bancar. În plus, comercianții vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că economia nu este încă pregătită pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, mai ales în zonele rurale, justificând astfel modificările succesive ale legilor care reglementează plățile în numerar. Mai ales în urma modificării ultimelor prevederi legate de opțiunea angajatorilor de a oferi remunerații în cash, plățile în numerar au primit o formă de protecție economică, în timp ce restul măsurilor au fost motivate prin necesitatea diversificării opțiunilor de plată gândite, potrivit guvernanților, să modernizeze sistemul financiar și să combată evaziunea fiscală.

Modificările recente aduse legislației privind tranzacțiile în numerar au fost oficializate prin promulgarea Ordonanței de Urgență 115/2023, publicată deja în Monitorul Oficial. Aceste noi norme, aplicabile de la începutul anului 2024, vizează atât companiile, cât și cetățenii și urmăresc să reducă evaziunea fiscală, deși eficiența lor a constituit un subiect de dezbatere încă dinainte de promulgare. Astfel, din 2024, tranzacțiile între persoane juridice și persoane fizice, inclusiv primirea sau rambursarea împrumuturilor sau finanțărilor, vor trebui să se realizeze numai prin mijloace de plată non-cash, limita zilnică de tranzacționare fiind de 10.000 de lei de persoană. 

Limita zilnică pentru orice tip de tranzacție în numerar între entități juridice (inclusiv persoane fizice care dețin un PFA sau orice altă formă similară de organizare juridică) și persoane fizice, fie că este vorba de vânzări, cumpărături, dividende sau alte tipuri de tranzacții, va fi de 10.000 lei per persoană.

 

Ce prevederi rămân în vigoare și ce s-a schimbat în gestionarea numerarului – OUG 98/2023

 

Recentele modificări fiscale aduse de Ordonanța de Urgență nr. 98/2023 includ câteva reguli importante care vor intra în vigoare. În primul rând, soldul de bani pe care o firmă îl poate deține în casierie la sfârșitul zilei este limitat acum la 50.000 de lei. De asemenea, avansul pe care un angajat îl poate primi pentru decontări este restricționat la 1.000 de lei pe zi. În plus, se introduce o interdicție clară prin care administratorii sau asociații unei firme nu mai pot împrumuta firma în numerar. Ministerul Finanțelor și ANAF sunt așteptate să ofere clarificări suplimentare cu privire la aceste 

Pe lângă aceste noi reguli, unele prevederi existente în lege vor continua să fie aplicate. Astfel, limita zilnică pentru încasările realizate între operatorii economici rămâne la 5.000 de lei. În cazul magazinelor de tip cash and carry, limita zilnică pentru încasări este stabilită la 10.000 de lei. Mai mult, legea menține interzicerea efectuării plăților fragmentate în numerar pentru facturi care depășesc 5.000 de lei, sau 10.000 de lei în cazul magazinelor cash and carry, pentru a evita fragmentarea tranzacțiilor mari în mai multe plăți mici.

În plus, pentru facturile stornate sau pentru bunuri returnate cu valori peste aceste plafoane, restituirea sumelor poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depășesc aceste plafoane vor fi restituite prin instrumente de plată fără numerar. În cazuri excepționale, când persoanele fizice declară că nu mai dețin cont bancar, restituirea poate fi făcută integral în numerar.

 

Ce înseamnă Legea 406/2023 pentru plata salariilor în numerar 

Legea 406/2023, publicată în decembrie 2023 și care va intra în vigoare pe 16 iunie 2024, prevedea inițial interzicerea plăților salariale în numerar. Această interdicție a fost însă eliminată în versiunea finală. Documentul inițial stipula că „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Este important de precizat că legea recent adoptată privind plata salariilor nu interzice plățile în numerar, ci oferă opțiunea plății salariilor prin cont bancar. De asemenea, menține obligația comercianților de a accepta cel puțin o metodă de plată non-cash.

Cu toate acestea, după revizuirea în Parlament, textul legii s-a modificat astfel încât acum prevede că „beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar.” 

Deși angajații aveau deja opțiunea de a primi salariul prin transfer bancar, trebuie precizat că îndepărtarea interdicției privind plățile salariale în numerar a survenit ca răspuns la opoziția publică față de potențialele consecințe ale unei astfel de măsuri.

 

Numerarul nu pleacă nicăieri, dar comercianții au obligația din iunie să ofere și posibilitatea plăților electronice la casă

 

O altă prevedere importantă a legii 406, ce va fi aplicabilă tot din 16 iunie 2024, impune comercianților obligația de a oferi clienților cel puțin un instrument de plată non-cash. Conform legii, „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”. Aceasta se aplică atât societăților, cât și persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale.

Deși legea nu specifică explicit că se referă la agenții comerciali, inițiatorii au avut în vedere această categorie. "De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar", potrivit documentului de motivare a introducerii legii. 

Potrivit România TV, prim-ministrul Marcel Ciolacu a motivat modificările aduse legii pe fondul faptului că economia nu este pregătită încă pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, mai ales în zonele rurale cu acces limitat la bancomate. "Este vorba despre ordonanța de urgență care anulează anumite modificări privind decontările în numerar, prevăzute în proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Decizia vine după consultări cu mediul de afaceri și după semnalele venite din partea socială. Rămân astfel în vigoare pragurile de plăți cu cash, cum se vehiculează în spațiul public – ca termen, deja existente, dar se păstrează și două modificări și anume soldul de casierie urmează a fi plafonat peste câteva zile la suma de 50.000 de lei. De asemenea, avansul de decontare se limitează la un plafon zilnic de o mie de lei pe persoană", a explicat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Important de reținut este că Legea 406/2023 va deveni aplicabilă după 180 de zile de la promulgare, adică începând cu 16 iunie 2024.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Companiile germane din România se pregătesc de concedieri
24/11/2024 12:38

 Companiile germane din Romania anticipează o inrăutăţire a situaţiei economice, vor să reducă investitiile si se pregătesc de concedieri, arată chestionarul de conjunctură al Camerei de Comert ...

Taxă nouă pentru cei care stau la bloc
24/11/2024 11:27

 Iarna aceasta a venit la pachet cu un scandal de proportii. Primele facturi de sezon au inclus „taxa de teavă” si pentru cei cu centrale de apartament. Măsura, luată de Autoritatea National ...

Gastronomia sustenabilă. Cum restaurantele ecologice transformă masa într-o lecție de responsabilitate
22/11/2024 12:45

Sub lumina caldă a unei seri de toamnă, un restaurant cochet din centrul orasului atrage atentia nu printr-un lux orbitor, ci printr-o simplitate elegantă. Lemnul reciclat al meselor, iluminatul cu LED-uri, ...

Anchetă de amploare la Raiffeisen Bank! Banca a fost amendată după ce mai mulți clienți s-au trezit cu bani retrași, credite și conturi nesolicitate
22/11/2024 12:33

  Anchetă de amploare la Raiffeisen Bank. Banca a fost amendată cu 20.000 de euro după ce angajatii săi au folosit datele confidentiale ale clientilor. Un client a reclamat că că in numele lui ...

Economistul Cristian Păun: Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele. Discursul politicienilor se va schimba radical după alegeri
22/11/2024 11:03

Economistii anuntă că vin vremuri grele după alegerile din ancest an. Profesorul de economie Cristian Păun spune că romanii ar face bine să evite creditele, excesele si să fie cumpătati. Acesta a mai a ...

„Taxa pe țeavă”: Este corect să plătim pentru căldura de la vecini dacă avem centrale de apartament? / Un ordin ANRE naște discuții aprinse
21/11/2024 10:54

 Un ordin al ANRE din acest an prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sa ...

Ministrul Sebastian Burduja avertizează: “Trăim de pe urma muncii celor de dinainte de ‘89. În România nu s-a mai investit în energie”
21/11/2024 08:04

Sebastian Burduja a admis că, după 1989, Romania nu a mai investit in energie, motiv pentru care este la mana divinitătii si a naturii in ceea ce priveste productia de energie. Ministrul Sebastian Burduja a ...

Inspectorii ANPC au descins la comerciații de anvelope uzate: Amenzi record și zeci de mii de pneuri oprite de la vânzare
20/11/2024 18:29

    Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 400 de comecianţi de anvelope uzate din toată ţara şi in urma neregulilor găsite au f ...

Jumările de porc spaniole au fost înscrise în Registrul indicațiilor geografice al Uniunii Europene
20/11/2024 14:29

Indicatia geografică „Torrezno de Soria” (IGP) a fost inscrisă in registrul de indicatii geografice al Uniunii Europene, prin Regulamentul de punere in aplicare al UE 2892/2024 din 12 noiembrie, p ...

DIGITALIZAREA farmaciilor CONVALIARIA Iasi MySMIS 316850
20/11/2024 09:00

 DIGITALIZAREA farmaciilor CONVALIARIA Iasi MySMIS 316850

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei