Ce riscă vânătorii care împușcă urși
Dimensiune font:
Mai mulți parlamentari neafiliați, excluși din AUR și PSD, împreună cu alți colegi celebri de Legislativ, au inițiat, recent, o lege prin care se dorea protejarea ursului brun de „ucideri abuzive, prin împușcare”. În acest sens, aceștia au inițiat completarea articolului care incriminează penal anumite fapte, introducând ca infracțiune „interzicerea vânzării de trofee de urs”. Guvernul Ciucă, în punctul de vedere transmis Parlamentului, atrage atenția că această propunere este absurdă și lipsită de logică, deoarece, contrar intenției declarate a parlamentarilor inițiatori, ar ajunge să îi tragă la răspundere penală exact pe cei care nu fac trafic cu astfel de trofee. Legea a picat, cu brio, la Senat, săptămâna trecută, fiind respinsă în bloc de partidele de la putere, dar și de AUR. Singurii care au decis să o voteze sunt doi senatori neafiliați. USR s-a abținut, în bloc, de la vot.
Proiectul de lege, catalogat de Guvern ca fiind ilogic și care vrea să reglementeze chestiuni deja operate de alte acte normative aflate în vigoare, este semnat de mai mulți parlamentari, majoritatea „proscriși” ai PSD și AUR. Proiectul de modificare a Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor este inițiat de deputații Dumitru Coarnă și Daniel Florea (ex-PSD), Francisc Tobă și Mihai Lasca (ex-AUR), de parlamentarii AUR Sorin Muncaciu și Ciprian Titi Stoica, împreună cu Daniel Tudorache (PSD).
Aceștia propun ca la articolul 25 alineat 1 din lege, care reglementează infracțiunile pedepsite cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, să fie introduse trei litere noi: „interzicerea vânzării de trofee”, „trofeele urșilor se constituie patrimoniu public și se depun la muzeele de vânătoare” și „carnea de urs procurată din braconaj cinegetic sau acțiuni de împușcare va fi donată caselor de bătrâni, caselor de copii și spitalelor sau incinerată, după caz”.
Acuzații grave aduse asociațiilor de vânătoare
În expunerea de motive, parlamentarii inițiatori susțin că, în ultimii 11 ani, au fost uciși ilegal peste 3.000 de exemplare de urs brun. „2.300 de urși au fost uciși cu girul autorităților, restul fiind victime ale braconajului dovedit. Asta, deși ursul brun se află pe lista speciilor de animale sălbatice protejate de importanță comunitară, conform Directivei Bahitate 92/43/CE”, se arată în acest document. „Pentru împușcarea unui exemplar, asociațiile de vânătoare percep un tarif cuprins între 5.000 și 20.000 de euro. Pe site-urile pe care își fac reclamă, asociațiile menționează că, pentru ursul brun, este nevoie de «programare din timp». Însă, o astfel de programare reprezintă în realitate cumpărarea unui ordin de „derogare” pentru împușcarea unui animal protejat. Motivul real este traficul cu trofee și carne de urs, activitate interzisă de Convenție, care se desfășoară sub girul autorităților române”, mai scriu inițiatorii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau