Ce se întâmplă dacă nu-ți plătești taxele salariale. Pedepsele aplicate
Dimensiune font:
Adoptat tacit de Senat încă de la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, proiectul de lege ce prevede reintroducerea pedepsei cu închisoarea pentru neplata taxelor salariale, se află acum pe agenda de lucru a Camerei Deputaților. De menționat că, în Senat, inițiativa nu a primit semnale bune.
În varianta sa inițială, proiectul de act normativ propune ca, pentru neîndeplinirea obligațiilor privin achitarea anumitor impozite și contribuții la stat, contribuabilii să fie pedepsii cu închisoare de la unu la șase ani.
”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, scrie în document, potrivit avocatnet.
Respectiva anexă prezintă lista taxelor ce trebuie plătite, 19 la număr, printre care se regăsesc contribuțiile la pensii, sănătate, la fondul de mediu, precum și o serie de impozite, precum cel pe salariu, pensii, pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, jocuri de noroc, dividente și altele.
Citește și Salarizare în 2020: Sporuri, tichete, vouchere, indemnizații
Totuși, dacă pe durata urmării penale sau a procesului de judecată, până la citirea actului de sesizare, se acoperă prejudiciul în integralitatea lui, pedeapsa se reduce la jumătate. Dacă dauna este sub 100.000 de euro, se poate aplica doar o amendă. Noile reguli nu sunt valabile în cazul în care acuzatul de evaziune este recidivist.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau