Copiii născuți după 2010 nu vor mai avea voie să cumpere tutun
Dimensiune font:
O inițiativă cetățenească prevede ca până în anul 2030 să fie înființată prima generație europeană fără tutun. Inițiativa a fost acceptată de către Comisia Europeană, iar dacă va fi votată, atunci cei născuți din 2010 nu vor mai avea voie să cumpere produse din tutun și nicotină.
Prin această inițiativă, care poartă numele de „Apel pentru realizarea unui mediu fără tutun și a primei generații europene fără tutun până în 2030”, autorii ei doresc ca autoritățile de la Bruxelles să vină cu o legislație care să prevină dependența de fumat a noilor generații.
În inițiativa cetățenească se arată că se dorește promovarea primei generații europene „fără tutun în 2028, punând capăt vânzării de produse din tutun și nicotină către cetățenii născuți din 2010”.
Se solicită și alte măsuri specifice
Comisiei Europene i se mai solicită și alte măsuri specifice pentru a obține plaje și maluri de rău fără tutun și fără mucuri de țigară, cu scopul de a crea o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun și mucuri de țigară.
De asemenea, Comisiei Europene i se mai cere „extinderea spațiilor exterioare fără fum și vapori, în special cele frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, terase de spectacole și restaurante)” și „finanțarea proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru bolile cauzate de consumul de tutun pentru a le îmbunătăți prognosticul și a le face vindecabile”.
Această inițiativă cetățenească a fost depusă la Comisia Europeană după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că fumatul va deveni, în curând, principala cauză de morbiditate și mortalitate din lume. Potrivit OMS, există aproximativ 11 miliarde de fumători în întreaga lume, iar din acest număr aproximativ 300 de milioane se găsesc în țările dezvoltate. Din 300 de milioane, 200 de milioane sunt bărbați, iar restul sunt femei.
Fumătorii au cu 48% mai multe șanse de a dezvolta boli respiratorii
Simultan, fumătorii înregistrează cu 12% mai multe șanse de a contracta infecții virale, cum ar fi răceala, în comparație cu persoanele care nu fumează, arată studiul realizat la Universitatea din California.
„Cercetările anterioare au arătat că fumatul crește riscul de severitate a bolii Covid-19. Descoperirile studiului nostru arată că fumătorii au un risc crescut de infecție virală, inclusiv coronavirus și boli respiratorii”, a explicat principal al studiului, Melanie Dove.
Cercetarea, publicată în Nicotine and Tobacco Research, a implicat o analiză a datelor din British Cold Study. Studiul a expus 399 de adulți sănătoși, fumători și nefumători, la unul dintre cei cinci viruși comuni. Datele au arătat că fumătorii aveau un risc crescut de a se confrunta cu infecțiile și bolile virale respiratorii.
La rândul său, Elisa Tong, autorul principal al studiului de la Universitatea din California, a subliniat că aceste constatări pot avea implicații în abordarea consumului de tutun la nivel de populație.
„Aceste constatări pot avea implicații în abordarea consumului de tutun la nivel de populație ca strategie de prevenire a infecției cu Covid-19”, a spus profesorul Elisa Tong.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau