Cosmin Micu: ”În 2010, am dat porumbul cu 1 leu/kg. Azi e 0,75 lei/kg”
Dimensiune font:
În ziua de azi, fermierii români au ajuns la un grad de decapitalizare mai mare decât oricând în ultimii 34 de ani – este afirmația fermierului Cosmin Micu, din județul Arad. Acesta a fost prezent ieri la sediul Ministerului Agriculturii, împreună cu alți fermieri, pentru a discuta măsurile pe care MADR urmează să le implementeze în următoarea perioadă.
”Ministrul agriculturii ne-a prezentat programul pe care îl are, ne-a spus ce urmează în perioada imediat următoare: acordarea unui an de grație pentru credite, întreruperea executării fermierilor, 100 euro/hectar în cuantum de 280.000 euro/fermă, acordarea de credite cu ROBOR subvenționat de stat”, a precizat Cosmin Micu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Deși are una dintre cele mai performante ferme vegetale din țară, fermierul arădean spune că situația de anul acesta este una critică, chiar și în ferma sa, din două motive: prețul îngrășămintelor și prețul cerealelor.
”Agricultura este într-o situație cronică, fermierii sunt cei mai decapitalizați din ultimii 34 de ani. Cu ani în urmă nu aveam un grad de îndatorare ridicat, acum este ridicat pentru că toți fermierii și-au cumpărat dotări, combine, utilaje, tractoare. Acum a ajuns cuțitul la os pentru că au venit două probleme: una din prețul îngrășământului foarte ridicat pentru anul agricol 2022-2023, iar următoarea este prețul foarte scăzut la cereale. Eu, în 2010, am vândut porumbul cu 1 leu/kg; astăzi, porumbul se vinde cu 75 de bani/kg, chiar astăzi am vorbit cu o multinațională pentru 1.000 de tone”, a mai subliniat Cosmin Micu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau