Creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2023
Dimensiune font:
Creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023 este văzută diferit de Patronate și Sindicate, care, deși sunt de acord că este nevoie de această creștere, au avut ieri propuneri diferite la Palatul Victoria, în care au cerut garanții suplimentare Guvernului. Nu s-a luat o decizie, noi discuții urmând să aibă loc săptămâna viitoare.
Primii care și-au prezentat propunerile cu care au venit la Guvern au fost reprezentanții patronatelor. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor: „Propunerea noastră a fost ca în 2023 salariul sa fie de 3.000 de lei cu înghețarea contribuțiilor la 2.550 de lei, așa încât efectiv în mână oamenii să câștige mai mult, respectiv un câștig net de 1.963 de lei față de 1.800 de lei în propunerea publică pe care am văzut-o, însă neasumată în acest moment de către Guvern, aceea ca salariul minim să fie de 3.000 de lei cu 200 de lei scutiți de taxe și impozite.
Suntem cu toții conștienți că salariul minim trebuie crescut de la 1 ianuarie 2023. Aș vrea să demitizăm acea abordare că patronatele nu sunt de acord cu creșterea salariului minim pe economie. De altfel în propunerea noastră salariul net, ceea ce încasează oamenii în mână, ar fi mai mare decât ceea ce propune Guvernul.
Condiția pe care noi am pus-o și am ridicat-o cu privire la creșterea salariului minim este ținerea sub control a creșterii prețurilor din energie. Noi primim zeci și sute de mesaje în aceste momente că sunt abuzuri în ceea ce privește contractele pe energie, măriri de până la 5 lei pe megawatt. Ceea ce am solicitat Guvernului este ca până intră in vigoare noua reglementare de la 1 ianuarie, să găsim o schemă de compensare a pierderilor pentru IMM-uri, cei care vor fi afectați de prețurile ridicate la energia electrică, respectiv ca într-un termen rezonabil să avem un calendar asumat pentru Fondul de modernizare, care pune la dispozitia României 12 miliarde de euro, ceea ce ar asigura independența energetică”, a spus Florin Jianu.
Companiile au nevoie de un mic respiro
Radu Burnete, director executiv al Confederației patronale Concordia:
„Și noi, în principiu, am fost de acord cu creșterea salariului minim. Ceea ce noi am cerut este ca pentru această sumă pentru care crește salariul minim, de 450 de lei, deductibilitatea să se aplice întregii mase salariale, deci nu doar angajaților care au salariul minim pe economie pentru că se creează niște praguri la trecerea de la salariul minim la alte salarii și acolo avem niște probleme. Al doilea lucru pe care-l avem în vedere este că companiile sunt sub o presiune imensă in special datorită costurilor cu energia. Vedem că acest ultim trimestru nu arată foarte bine, comenzile scad, activitatea economică încetinește un pic. Deci pe de o parte trebuie să ajutăm angajații, dar pe de altă parte și companiile au nevoie de un mic respiro. A rămas că ne reauzim luni sau marți pentru o decizie finală.”, a spus directorul executiv al Concordia.
Un sindicat a propus majorarea salariului minim brut la cel puțin 3.200 de lei
Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical (BNS): „Propunerile noastre au fost următoarele: creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei, dublat de revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale până la 5.500 lei, ceea ce ar contribui la evitarea comprimarii excesive a grilei salariale în zona salariului minim. În acest moment aprox. 32% din salariații cu contracte de munca cu timp complet au venituri sub 3000 lei, 70% din salariații cu contracte de munca cu timp complet au castiguri salariale brute sub 5.500 lei. Păstrarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale, în special în cazul pensiilor la valoarea salariului minim. În special în cazul pensiilor o abordare precum cea propusă de Guvern înseamnă un cost asumat de salariat în viitor prin obținerea unei pensii mai mici. O astfel de politică considerăm ca este una periculoasa ce ar putea stimula munca la gri.”, a declarat președintele BNS. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau