Credit Suisse s-a prăbușit. Banca Centrală a Elveției a intervenit
Dimensiune font:
Credit Suisse, a doua cea mai mare instituţie de credit a Elveţiei, pare să fie victima crizei bancare: acţiunile s-au prăbuşit miercuri cu 30%, iar banca a cerut ajutor de urgenţă din partea Băncii Naţionale a Elveţiei, scrie publicaţia britanică Financial Times.
Această lichiditate suplimentară va sprijini banca în luarea „pașilor necesari pentru a crea o bancă mai simplă și mai concentrată, construită în jurul nevoilor clienților”, se arată în comunicatul Credit Suisse. Este vorba despre un plan de de restructurare radicală care presupune reducerea a 9.000 de locuri de muncă, separarea băncii sale de investiții și concentrarea pe gestionarea averilor. Banca a precizat că face, de asemenea, oferte de răscumpărare pentru datorii în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari.
Cauzele prăbușirii
Jurnaliştii susțin că scăderile abrupte ale preţului acţiunilor Credit Suisse au venit în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank din SUA şi după ce preşedintele Băncii Naţionale Saudite, care a cumpărat anul trecut o participaţie de 10% din Credit Suisse, a exclus posibilitatea de a mai oferi asistenţă financiară creditorului elveţian.
Banca a fost zguduită de o serie de scandaluri în ultimii ani, inclusiv de cea mai mare pierdere de tranzacţionare din istoria sa de 167 de ani, în urma imploziei Archegos Capital şi de închiderea prejudiciabilă a fondurilor de investiţii în valoare de 10 miliarde de dolari legate de firma financiară Greensill, care s-a prăbuşit.
Clienții Credit Suisse – în principal clienți bogați și întreprinderi, mai degrabă decât oameni obișnuiți – au retras bani de la bancă de luni de zile, ceea ce a dus la ieșiri de numerar de peste 111 miliarde de franci elvețieni la sfârșitul anului trecut.
Credit Suisse este al 17-lea creditor din Europa, după active, este mult mai mare decât SVB și este considerat de importanță sistemică pentru sistemul financiar mondial. În cele din urmă, o intervenție a fost necesară.
Acţiunile sale au închis miercuri în scădere cu 24%, în timp ce capitalizarea sa de piaţă a coborât sub 7 miliarde de franci elveţieni (7,6 miliarde de dolari), în condiţiile în care banca a strâns capital de 4 miliarde de franci elveţieni în urmă cu doar câteva luni. Acţiunile au scăzut cu 39% în acest an şi cu 85% în ultimii doi ani.
„Pare inevitabil ca Banca Naţională a Elveţiei să fie nevoită să intervină şi să ofere un colac de salvare”, a declarat Octavio Marenzi, analist la Opimas. „Banca Naţională Elveţiană şi guvernul elveţian sunt pe deplin conştienţi de faptul că falimentul Credit Suisse sau chiar orice pierderi ale deţinătorilor de depozite ar distruge reputaţia Elveţiei ca centru financiar”.
„Cred că următoarea bancă care va dispărea este Credit Suisse, deoarece piaţa de obligaţiuni se prăbuşeşte”, a spus Kiyosaki luni, 13 martie, în timpul unui interviu acordat Fox Business.
Kiyosaki, în vârstă de 75 de ani, este cunoscut pentru că a prezis căderea Lehman Brothers în 2008 şi identifica semnale de alarmă similare la SVB, înainte de închiderea acesteia, şi la Credit Suisse acum. Kiyosaki crede că dispariţia SVB s-a întâmplat în principal din cauza unei alocări deficitare a activelor şi a lipsei supravegherii de reglementare – la fel ca Lehman Brothers acum 15 ani. Intervenţia ulterioară a guvernului nu va face decât să agraveze problema şi, în cele din urmă, să afecteze contribuabilii, prezice el.
Credit Suisse nu are operațiuni în România, conform BNR. În urmă cu câțiva ani a existat o tentativă de implicare, soldată cu un dosar penal. A fost vorba de Vadim Benyatov Don, fost bancher la Credit Suisse, care a fost condamnat definitiv în țara noastră la 4 ani și jumătate de închisoare în dosarul privatizărilor strategice (dar a plecat din țară înainte să execute pedeapsa).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau