Creditul rapid - ce este și cum funcționează un astfel de împrumut nebancar?

creditul-rapid-ce-este-i-cum-func-ioneaza-un-astfel-de-imprumut-nebancar

Dimensiune font:

| 05-04-2023 10:47

 Împrumuturile rapide sunt credite de valoare mică, pe termen scurt – de obicei nu mai mult de 3.000 lei – pe care mulți experți financiari le consideră periculoase datorită dobânzilor și comisioanelor foarte ridicate. Aceste tipuri de împrumuturi sunt accesate, de regulă, de persoane cu un scor de credit slab, deoarece instituțiile creditoare nu țin cont de rezultatul verificărilor în Biroul de Credit.

 Ce este, mai exact, un credit rapid?

 Un credit rapid este un împrumut nebancar cuprins între 100 și 3.000 lei, acordat pe termen scurt, de regulă până la ziua de salariu sau pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

 Aceste tipuri de împrumuturi sunt acordate de instituții financiare nebancare (IFN) și vin cu dobânzi foarte mari, care echivalează cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 30.000% sau chiar mai mult. Prin comparație, valoarea DAE pentru împrumuturile bancare nu depășește 20%, un procent pe care experții în finanțe îl consideră a fi dobânda maximă accesibilă.

 Împrumuturile rapide au, de regulă, următoarele 3 caracteristici:

Permit debitarea automată a cardului pentru plata datoriei: majoritatea instituțiilor financiare nebancare solicită clienților să autorizeze debitarea cardului bancar, ceea ce le oferă acestora accesul la banii din contul bancar al debitorului.

 Posibilitatea de prelungire a perioadei de rambursare: în funcție de politica lor de creditare, unele IFN-uri oferă debitorilor posibilitatea să „reînnoiască” împrumutul, plătind o taxă suplimentară pentru a prelungi perioada de rambursare. Deși acest aspect poate părea atractiv la prima vedere, o astfel de abordare poate plasa debitorul într-un ciclu al datoriilor, împrumutând în mod repetat mai mulți bani pentru a acoperi plata datoriilor.

 De regulă, nu necesită o verificare a scorului de credit, ceea ce le face accesibile debitorilor cu credite neperformante. Conform XCredit, cu excepția Ocean Credit IFN, peste 90% dintre instituțiile financiare nebancare nu țin cont de scorul de credit atunci când evaluează bonitatea unui potențial client.

 Cum funcționează împrumuturile rapide, pe termen scurt?

 După cum am menționat anterior, împrumuturile rapide nu țin cont de rezultatul verificărilor scorului de credit.

 Conform portalului financiar XCredit, care a analizat oferta unui număr de 30 de IFN-uri, cei care aplică pentru un credit rapid au nevoie doar de un cont bancar, un act de identitate și o dovadă a veniturilor. Cât privește veniturile, dacă acestea sunt raportate la ANAF, creditorul le va verifica automat, fără nicio intervenție din partea debitorului.

 Deoarece creditorii nu țin cont de scorul de credit, ei mizează pe ”promisiunea” clientului că va rambursa împrumutul, astfel că percep dobânzi și comisioane ridicate, pentru a compensa cumva riscul de neplată.

 Din acest motiv, mai mulți experți financiari au lansat un avertisment cu privire la utilizarea împrumuturilor nebancare, deoarece combinația dintre rate mari și termene scurte de rambursare poate prinde debitorul într-un ciclu al datoriilor. În multe cazuri, clienții IFN-urilor ajung să-și finanțeze un împrumut mai vechi prin accesarea unui alt împrumut nebancar.

 Cât privește modalitatea de rambursare, creditele rapide pot fi structurate ca împrumuturi în rate sau pot fi rambursate într-o singură tranșă.

 Care sunt costurile unui credit rapid?

Costul împrumuturilor rapide poate varia în funcție de politica fiecărei instituții financiare nebancare.

Cu titlu pur informativ, așa cum reiese din informațiile regăsite pe XCredit, Hora Credit percepe o dobândă zilnică de 2% din suma împrumutată. Alți creditori percep, de asemenea, dobânzi cuprinse între 1% și 2% pe zi.

IFN-urile acordă și credite fără dobândă, însă doar în anumite condiții și exclusiv clienților aflați la primul împrumut.

 Deoarece sunt credite pe termen scurt, împrumuturile rapide vor trebui rambursate fără a depăși data scadentă. În caz contrar, penalitățile de întârziere se vor adăuga dobânzilor, creându-se efectul de bulgăre de zăpadă, caz în care suma datoriei poate ajunge la valori de zeci de mii de lei.

 Creditele rapide sunt, prin definiție, împrumuturi extrem de scumpe. Dobânda Anuală Efectivă a unui astfel de produs financiar o depășește de câteva zeci de ori pe cea practicată de oricare bancă comercială.

Pot contribui împrumuturile rapide la construirea unui scor de credit bun?

 IFN-urile raportează datoriile debitorilor către Biroul de Credit SA, astfel că achitarea la timp, fără întârzieri, a unui împrumut nebancar, poate contribui la creșterea valorii scorului de credit.

 Obținerea de credite nebancare și rambursarea acestora la timp poate constitui o strategie pentru construirea unui scor de credit superior, însă este riscantă și ar trebui utilizată cu maximă precauție.

 Fiecare debitor ar trebui să-și analizeze cu maximă prudență capacitatea de rambursare a unui împrumut nebancar și să nu folosească în mod excesiv aceste surse de finanțare extrem de scumpe.

 În caz de neplată, creditul va deveni scadent anticipat iar instituția creditoare poate vinde creanța unei societăți specializate în colectarea datoriilor. Pe lângă faptul că va afecta negativ scorul de credit al debitorului, nerambursarea unui împrumut nebancar va determina IFN-ul să apeleze la toate mijloacele legale pentru recuperarea datoriei, inclusiv pe calea executării silite.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Voluntari. Aproape 750 de depozite au fost sigilate într-o acțiune anti-evaziune
16/05/2024 21:12

 Controale masive făcute, joi, 16 mai, la mai multe depozite din Voluntari, de către inspectorii Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală. Au fost sigilate aproape 750 de astfel de locaţii folosite ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Noi investiții în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 12:26

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, are in plan pentru acest an infiinţarea de noi staţii de distribuţie a gazelor naturale pentru mărirea capacităţii de transport către consumatorii c ...

Mugur Isărescu vorbește despre un scenariu apocaliptic pentru România: Ar însemna un șoc teribil! Eu am trăit asta
16/05/2024 07:04

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se imprumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este s ...

Economia Rusiei sfidează sancțiunile și crește în continuare. BERD: Este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să conducă la o criză economică
16/05/2024 00:17

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decat s-a prevăzut şi urmează să crească in acest an, in pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Faşia Gaza afectează ţările din reg ...

Guvernatorul BNR liniștește populația: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi
15/05/2024 16:14

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede Romania iin pragul recesiunii şi a precizat că riscul a fost pentru trimestrul intai. El a adăugat că toţi indicatorii cu ...

Trăim pe credit! Datoria externă a României a săltat cu aproape 10% în 2024
15/05/2024 07:51

Datoria externă totală a Romaniei a crescut in primele trei luni cu 7,643 miliarde euro, pană la 177,726 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naţionale a Ro ...

Guvernul Ciolacu a îndatorat România cu 1 miliard astăzi
14/05/2024 09:24

Ministerul Finanţelor a imprumutat intr-o singură zi peste un miliard de lei de la bănci. Astfel, ministerul a atras 458 de milioane de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei