Criză de ouă în Germania
Dimensiune font:
De Crăciun, rafturile de ouă din supermarketurilor germane ar putea fi goale. Producătorii de ouă trag un semnal de alarmă. Blocajele de aprovizionare sunt iminente.
Consumatorii s-ar putea găsi din nou în fața unor rafturi goale în curând. Ouăle în special ar putea deveni în curând rare în supermarketuri. Stațiile de ambalare și industria produselor cu ouă întâmpină dificultăți considerabile în aprovizionarea pieței germane cu mărfuri. Situația aprovizionării este agravată de gripa aviară . Potrivit Asociației Federale a producătorilor de ouă Bundesverband Ei (BVei), o îmbunătățire a situației nu se întrevede.
Criză de ouă în Germania înainte de Crăciun?
Ouăle din producția germană devin din ce în ce mai rare. BVei a avertizat cu privire la blocajele aprovizionării cu un an în urmă și în martie – iar acum aceste blocaje apar de fapt. Împreună cu Asociația Centrală a Industriei Germane de Păsări (ZDG), BVei a trimis un semnal de alarmă pentru politică și comerț de Paște.
Costurile de achiziție au crescut drastic, consecințele fiind munca scurtă în producția de ouă și blocajele în comerțul cu amănuntul alimentar. Acum un alt semnal de alarmă de la asociația federală. „Ouăle au dispărut toate”, a spus președintele BVEI și producătorul de ouă Henner Schönecke la Lebensmittel Zeitung.
Blocajele în supermarket: industria ouălor avertizează asupra penuriei
Numărul de pui crescuți a scăzut semnificativ, relatează Lebensmittel Zeitung . Costurile mai mari ale furajelor și energiei sunt motivele pentru fermele goale. La acestea se adaugă costurile suplimentare pentru procedurile de determinare a sexului în ou sau cofinanțarea creșterii de cocoși – deoarece uciderea puilor masculi de o zi este interzisă în Germania de la 1 ianuarie 2022. Potrivit participanților la piață, costul adăpostirii a 20.000 de găini ouătoare s-a dublat, ajungând la 200.000 de euro.
Potrivit BVei, în 2021 existau aproximativ 1.900 de ferme de găini ouătoare cu peste 3.000 de animale fiecare, care au produs aproximativ 14,4 miliarde de ouă în valoare de un miliard de euro. Însă numărul puilor eclozați în Germania a scăzut la 29,4 milioane de animale în 2021, după 40,5 milioane în anul precedent. O parte este înlocuită cu import din străinătate.
Situația agravată va duce la prețuri îngrozitoare pe piețele spot pentru ouă și produse din ouă. Prin urmare, Schönecke trimite un nou semnal de alarmă politicii și comerțului. În această situație specială, comercianților cu amănuntul trebuie să fie clar că respectarea cantităților convenite prin contract nu mai este accesibilă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau