Criza financiară afectează planurile de carieră ale românilor
Dimensiune font:
Candidaţii aplică pragmatic şi vizează joburi stabile şi salarii mai mari sau se orientează către domenii de viitor, relevă un studiu publicat de o platformă de recrutare online. Contextul economic actual schimbă priorităţile românilor când vine vorba de carieră, dar şi de viaţa personală, aceste două aspecte fiind mai conectate ca oricând. Tot mai mulţi tineri din România aleg să-şi amâne sau să-şi anuleze planurile importante din viaţa personală, cum ar fi întemeierea unei familii sau achiziţia unei locuinţe, din cauza costurilor de trai şi a evoluţiei economiei. Potrivit cercetării, în planurile profesionale, candidaţii caută joburi care oferă siguranţă pe termen lung sau ajung să se îndrepte către arii profesionale în plină dezvoltare, precum IT şi securitate cibernetică, energie regenerabilă, conţinut digital, investiţii financiare şi sănătate. Totodată, candidaţii continuă să exploreze piaţa locurilor de muncă, realizând în medie peste jumătate de milion de aplicări lunar, conform datelor Bestjobs.
"Nu mai e nicio surpriză că stabilitatea locului de muncă a devenit un aspect esenţial când vine vorba de alegerea carierei. Angajaţii români, însă, continuă să aplice constant pe Bestjobs, atât din speranţa de a accesa un salariu mai mare, cât şi din dorinţa de a rămâne la curent cu cerinţele de pe piaţa muncii. Vedem cum apar şi noi domenii care promit o carieră de viitor şi care ajung să atragă tot mai mulţi candidaţi, datorită evoluţiei tehnologiei şi a stilului de viaţă al oamenilor. De exemplu, preocuparea oamenilor pentru sănătatea mentală a dus la creşterea cererii pentru psihologi şi terapeuţi, aşa cum nevoia de a gestiona mai bine finanţele a crescut interesul pentru analişti financiari şi brokeri de investiţii. Dacă vine vorba de tehnologie, remarcăm o cerere mare pentru specialiştii în AI şi în securitatea datelor, dar şi pentru ingineri în energie regenerabilă. Unele dintre aceste joburi nici nu existau acum 10 ani sau nu erau la fel de căutate, ceea ce indică ritmul accelerat cu care se dezvoltă lumea în care trăim", a afirmat Ana Vişian, marketing manager Bestjobs.
Joburile "de viitor" atrag, de regulă, candidaţi tineri şi cu studii în domeniu. Astfel, noile joburi fac parte din domenii în plină dezvoltare şi necesită candidaţi care au cunoştinţe specifice, cele mai multe dintre ele adresându-se tinerilor din segmentul 18-35 de ani, întrucât şi studiile pentru unele dintre aceste domenii sunt recent apărute.
Printre cele mai frecvente oferte de astfel de joburi se numără: Specialist vânzări e-commerce - 900-1.400 euro net, Terapeut/psiholog - 800-1.200 euro net, Specialist energie regenerabilă - 1.100-1.600 euro net, Creator conţinut digital - 600-1.000 euro net, Nutriţionist - 600-1.000 euro net, Broker de investiţii - 1.100-1.800 euro net, Cybersecurity/Network Engineer - 1.500-2.300 euro net, Data analyst - 1.800-2.200 euro net, Ofiţer securitatea datelor - 1.000-1.500 euro net şi Manager - 1.200 -1.700 euro net.
Pe lângă salarii, cererea pentru anumite domenii reprezintă, de asemenea, un indicator relevant pentru candidaţii în căutarea unui loc de muncă stabil. Astfel, la nivelul întregii oferte de joburi de pe Bestjobs, 3% dintre anunţuri sunt din domeniul Sănătăţii, 8% din IT, 9,5% din Financiar/Contabilitate, 9,4% din Inginerie şi 15% din Vânzări.
Vlad POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau