Diaspora a lăsat morarii fără grâu pentru pâine!
Dimensiune font:
* reprezentanţii industriei de panificaţie au cerut ajutorul statului după ce au constatat că cererea de pâine a crescut foarte mult odată cu întoarcerea în ţară a două milioane de români * în contextul interzicerii exportului, preţurile de achiziţie la grâu pe piaţa internă depăşesc, în acest moment, 0,93 - 0,95 lei/kg, existând practica refuzării vânzării cu scopul de creştere şi mai mare a preţului
Cererea de grâu pe piaţa internă era, până în prezent, de 130.000 de tone. Însă, odată cu întoarcerea românilor aflaţi la muncă în străinătate, din cauza coronavirusului, cererea s-a mărit considerabil, cu peste 50.000 de tone.
Datorită pandemiei a crescut cererea de pâine la fondul pieţei, într-o lună cât în patru luni. Morarii au fost luaţi prin surprindere de cererea mărită şi au cerut ajutorul statului. „Noi ne-am făcut contractele să ne ajungă grâul până în 15 iulie. Dar nu am luat în calcul că vin două milioane de români în ţară, care mănâncă şi ei pâine. Morarii au cerut să împrumute de la rezerva de stat, cum s-a mai practicat şi-n alţi ani, 150.000 de tone de grâu, ca să putem face legătura cu noua recoltă”, a precizat Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN.
România produce anual apoximativ 10 milioane de tone de grâu. Dintre acestea, 5 milioane sunt trimise la export. Guvernul a interzis exportul de cereale când fermierii exportaseră 86% din targetul de export. Acest lucru înseamnă că ar trebui să mai avem 700.000 de tone de grâu în interiorul ţării.
Preţul de achiziţie al grâului a ajuns la 0,95 lei/kg
În contextul interzicerii exportului, preţurile de achiziţie la grâu pe piaţa internă depăşesc, în acest moment, 0,93 - 0,95 lei/kg, existând practica refuzării vânzării cu scopul de creştere şi mai mare a preţului, a anunţat Federaţia Naţională Pro Agro. Precizarea a fost făcută „în contextul protestelor apărute în spaţiul public, pe tema interzicerii exporturilor de cereale conform Ordonanţei Militare nr. 8, în vigoare din data de 10 aprilie 2020, respectiv susţinerile în conformitate cu care piaţa cerealelor a înregistrat scăderi ale preţului”. „Deşi au existat voci care au criticat această măsură, respectiv comunicări în conformitate cu care decizia de interzicere a exportului (către ţările terţe) a afectat preţul grâului pe piaţa internă până la 0,7 lei/kg, am decis consultarea membrilor Pro Agro cu activităţi de morărit şi panificaţie pentru a putea avea o imagine clară, raportată la piaţa de profil şi preţurile practicate în mod real în această perioadă”, se mai spune în comunicat.
Reprezentanţii Pro Agro reclamă în acelaşi timp „o practică de dezinformare cu privire la pierderile reale ale producătorilor de cereale, mai ales în condiţiile în care exporturile de până la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 8 s-au situat la 86% din target”. „Având în vedere iminenta criză economică care va afecta România în perioada următoare, considerăm cu tărie că este extrem de important ca în ponderea comerţului intra comunitar şi a exporturilor, cea mai însemnată categorie de produse să fie cele cu valoare adăugată şi nu materia primă. Este necesar ca în această perioadă, extrem de dificilă pentru economia românească, să manifestăm solidaritate, inclusiv între sectorul producţiei primare şi cel al procesării, în detrimentul lobbyului agresiv care prezintă scăderi alarmante, de 20 euro pe tona de grâu, mai ales având în vedere că, în conformitate cu dispoziţiile Ordonanţei Militare nr. 8, comerţul intracomunitar nu a fost în vreun fel restricţionat”, se mai precizează în comunicat.
În aceste condiţii, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro solicită Guvernului României o analiză a stocurilor de cereale existente, raportat la necesarul din panificaţie, la cel din zootehnie, dar şi la necesarul ce reprezintă rezerva de stat. „În măsura în care se va constata că există cantităţi suficiente consumului intern, propunem stabilirea unor contingente pentru porumb, chiar înainte de încetarea situaţiei de urgenţă, având în vedere că din cauza pestei porcine sectorul zootehnic nu susţine un consum semnificativ, consecinţa fiind aglomerarea spaţiilor de stocare”, se mai spune în comunicat.
De asemenea, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro propune actualizarea listei produselor agroalimentare pentru care se interzice/se suspendă exportul pe perioada stării de urgenţă, în sensul eliminării produselor procesate din materie primă de pe piaţa internă, cu scopul protejării industriei interne. Raluca STROE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau