Dispare leul românesc. Ministrul Finanțelor a făcut anunțul care ne afectează pe toți. Ce monedă vom folosi
Dimensiune font:
Planul Naţional de adoptare a monedei euroa fost realizat sub coordonarea doamnei Prim-Ministru Vasilica – Viorica Dăncilă, conform OUG nr.24/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale de fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro, aprobată prin Legea nr. 249/2018.
Dispare leul românesc
Principalele obiective strategice care trebuie îndeplinite până la momentul adoptării monedei euro şi la care răspund măsurile cuprinse în Planul de acţiuni sunt următoarele, sunt foarte importante și, conform planului trebuiesc îndeplinite pentru a se putea face trecerea la moneda unică europeană. Printre aceste obiective se numără:
Corectarea unor dezechilibre macroeconomice şi reducerea decalajului de convergenţă reală şi structurală,
Îndeplinirea unor condiţii de ordin structural,
Intrarea în MCS II (anti-camera Zonei Euro) pe o perioadă obligatorie de minim doi ani,
Uniunea Bancară: Intrarea în Uniunea Bancară poate preceda aderarea la Zona Euro (ZE),
Adoptarea euro.
Până la adoptarea monedei euro sunt necesare analize tehnice de fundamentare a fiecărei etape şi întocmite rapoarte periodice de monitorizare a implementării Planului de acţiuni inclusiv pe baza unor indicatori de evaluare a obiectivelor.
Alături de alte şase ţări , România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligaţia adoptării monedei euro, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condițiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergență nominală , juridică şi reală.
Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice.
De altfel, Rapoartele de Convergență elaborate o dată la doi ani de Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, pun accent din ce în ce mai mare pe convergența reală. Astfel, în perioada premergătoare adoptării monedei unice, economia naţională trebuie să parcurgă ajustările necesare integrării în zona euro, marcate de reforme structurale ample, cu efecte asupra competitivității sale generale.
La data elaborării Raportului de Convergenţă al Băncii Centrale Europene din 2018, România îndeplinea doar o parte din criteriile de convergență nominală şi din cele de convergenţă juridică.
În cuprinsul Programului de Convergenţă 2019-2022 este precizat faptul că România își menține angajamentul de aderare la zona euro, stabilindu-și ca țintă anul 2024.
La nivel naţional, coordonarea pregătirilor pentru adoptarea euro se realizează de către Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro. Acesta este condus de primul-ministru, ministrul finanţelor publice, guvernatorul BNR. De conducători sau persoanele desemnate de către aceştia la nivel de conducere ai altor autorităţi şi instituţii publice. Dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale. Comitetul interministerial a fost înfiinţat în luna mai 2011.
În luna decembrie 2016 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 931/2016 care stabileşte structura, organizarea şi principalele atribuţii ale acestuia. Prin Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2018 a fost înfiinţată Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie se ocupă de identificarea acţiunilor şi a promovării reformelor necesare modernizării economiei româneşti pentru trecerea la moneda euro.
Comisia Naţională este condusă de prim-ministru şi de preşedintele Academiei Române, în calitate de copreşedinţi, respectiv de guvernatorul Băncii Naţionale a României şi un viceprim-ministru desemnat de prim-ministru, prin decizie, în calitate de vicepreşedinţi.
A fost elaborat Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro şi Planul naţional de adoptare a monedei euro. Sunt documente strategice care au fost aprobate de Guvernul României în data de 30 ianuarie 2019.
Concluzia Raportului este că prin eforturi perseverente şi solidaritate a forţelor sociale, există premise ca, la orizontul anului 2024, România să poată îndeplini cerinţele fundamentale de adoptare a monedei euro.
În cadrul BNR funcţionează, începând din luna februarie 2010, Comitetul de pregătire a trecerii la euro. Reprezintă un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergenţa nominală şi reală. Și este menit să susţină demersurile băncii centrale în ceea ce priveşte participarea României, cu drepturi depline, la Uniunea Economică şi Monetară.
Ministrul Finanțelor a făcut anunțul care ne afectează pe toți
Actualul Ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat zilele acestea, într-un interviu pentru Realitatea Plus, că este luată în calcul în primă fază, anul 2024 pentru trecerea la moneda unică europeană.
”2024 este o variantă foarte ambitioasă pentru adoptarea euro, pentru intrarea în prima etapă. Pentru România, nu există această optiune, să nu fim în zona euro”, a declarat Ministrul.
Aceste informații apar după ce, vecinii de la sud de Dunăre, au anunțat oficial trecerea la moned europeană, în 2023. Trecerea bulgarilor către moned europeană a fost anunțat de șefa Fondului Monetar Internațional.
Dar și președintele Băncii Centrale Europene spune că intrarea în zona euro se va realiza curând, mai ales că Bulgaria îndeplinește criteriile pentru a adopta moneda unică.
Ce monedă vom folosi
Dacă România va îndeplini condițiile,Fondul Monetar Internațional va da undă verde trecerii către moneda europeană, astfel că din 2025 vom folosi doar Euro ca monedă de tranzacționare, atât pe piețele interne de desfacere, cât și pe cele europene, ca și până acum.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau