Dulciurile s-au scumpit cu 25%
Dimensiune font:
Scumpirile lovesc puternic şi în industria dulciurilor. Analiştii anunţă majorări de preturi de pana la 25%. Pentru a face faţă scumpirilor materiei prime, comercianții și producătorii recurg şi la alte practici: reduc cantitățile, orele de program sau folosesc cât mai puțin utilajele speciale.
Concret, dacă anul trecut o felie de tort de 100-150 de grame costa 20 de lei, acum, iubitorii de dulciuri trebuie să scoată din buzunar 25 de lei, iar la finalul anului s-ar putea să o găseasca la preţul de 30 de lei.
Materia primă pentru dulciuri s-a scumpit cel mai mult. Potrivit datelor INS, zahărul şi uleiul sunt, pracic, cu 50% mai scumpe, iar pentru făină şi unt, preţurile au crescut cu 34 şi, respectiv, 35 la sută.
”În fiecare an de sărbători noi facem aici cozonaci şi într-adevăr, dacă facem comparaţie cu anul trecut, preţul la materia primă pentru cozonac s-a dublat.
Prin urmare, acest lucru se va reflecta şi în preţul produsului finit” a explicat Medeea Piron, proprietar cafenea.
Pentru a reduce costurile, unii proprietari taie din gramajul prăjiturilor, alţii reduc orele de program sau încearcă să folosească frigiderele mai puţin.
La nivelul Uniunii Europene, preţul zahărului este de aproape trei ori mai ridicat fata de anul trecut.
Cu cât s-au scumpit produsele pentru cofetărie
Zahăr +50%
Ulei +47%
Făină +35%
Unt +34%
sursa: INS
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau