Economist american: Nu copiați China, e o mare greșeală / De ce nu este China o poveste de succes economic și care este problema cu implicarea statului în economie
Dimensiune font:
Nu vrem ca Guvernul să încerce să ajute afacerile, ci să se dea din calea lor oferind astfel o piață liberă pentru ca antreprenorii să înflorească fără autorități, a declarat Dan Mitchell, public policy economist în Washington DC, în cadrul unui eveniment la care au participat antreprenori români.
„În SUA această dezbatere se numește politică industrială. Avem republicani și democrați care spun: Trebuie ca guvernul să ofere subvenții acestor afaceri, în anumite industrii și lucruri de genul acesta” afirmă el.
Politica industrială, spune el este o versiune slabă a planificării centrale.
„Am văzut asta din eșecul Uniunii Sovietice: planificarea centrală nu merge. Am văzut din China lui Mao”, a spus el.
„Birocrați și politicieni care încearcă să determine ce ar trebui produs și unde, lucruri de genul acesta. Politica industrială este o versiune modestă a acestui lucru. Nu merge cu totul în direcția greșită, dar merge într-un mod semnificativ către direcția greșită”, a explicat economistul.
Diferența dintre capitalism și corporatism. Corporatismul înseamnă mituirea politicienilor
Capitalismul și Corporatism seamănă.
„Diferența este că în privința capitalismului este vorba despre distrugerea creativă. Poți veni cu o nouă idee, poți deveni bogat, dar mai devreme sau mai târziu cineva va veni cu o nouă idee și să te înlocuiască. Ai putea pierde toți banii dacă nu diversifici sau nu găsești ceva prin care să te reinventezi” a precizat el.
În Corporatism, spune el, ai o idee și te îmbogățești.
„Apoi folosești banii să mituiești politicienii pentru a-ți păstra locul în economie. Este evident greșit. Ce se întâmplă? Când poticienii intervin, îngheți dezvoltarea economică pentru că blochezi noile idei, inovațiile pe care antreprenorii le produc” afirmă el.
E ca un iceberg. Vezi ceva la suprafață, planuri de salvare, dar dedesubt există protecționism, monopoluri, adică tot felul de lucruri prin care politicienii își înfig mâinile în economie și intervin.
„Multă lume spune că China este viitorul (adică modelul economic n.r.). Nu este adevărat. Au liberalizat puțin comparativ cu perioada lui Mao, dar nu e un bun studiu de caz”, a mai declarat Dan Mitchell.
Favoritismul, spune el, nu reprezintă același lucru cu piața liberă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau