Germania repornește termocentralele pe cărbune

000000  ultima-ora-480x330

Dimensiune font:

| 04-08-2022 20:55

Rusia reduce în continuare livrările de gaze, dând vina pe presupusa lipsă a unei turbine. De aceea guvernul german mizează pe termocentrale pe cărbune. Dar jumătate din cărbune era importat din Rusia. Aceste importuri se stopează, arată o analiză Deutsche Welle.


„Turbina este aici, poate fi livrată. Cineva doar trebuie să spună că o vrea şi atunci va fi foarte rapid acolo”. Demonstrativ, cancelarul federal Olaf Scholz s-a pozat la Mühlheim an der Ruhr cu o turbină de gaze construită de Siemens Energy, care trebuia să se afle iarăşi în Rusia de mai multă vreme. Acolo este necesară pentru exploatarea gazoductului Nord Stream 1.

Aproximativ 1800 de gigawaţi/oră (GWh) – aceasta este cantitatea de gaze pe care Rusia o poate pompa zilnic prin conductă către Germania. Dar actualmente pompează doar aproximativ 350 GWh. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că nu se poate mai mult din pricina lipsei turbinelor de gaze. Dar guvernul german este încredinţat că diminuarea livrărilor are motivaţie politică.

Rusia ar putea livra nelimitat
Cancelarul a dat asigurări că nimic nu stă în calea transportătii turbinei în Rusia. „Doar că beneficiarul rus trebuie să spună că vrea turbina şi va da informaţiile vamale necesare pentru transportul în Rusia”, a adăugat el. Scholz a mai evidenţiat că Gazprom îşi poate oricând onora nelimitat obligaţiile de livrare către Europa.

Este o declaraţie politică. De facto, guvernul german nu se mai aşteaptă ca Rusia să deschidă iarăşi complet robinetul de gaz. De aceea caută febril alternative. Şi termocentrale pe cărbune în conservare sau pe cale de închidere pot fi rebranşate de îndată la reţea pe o perioadă de până la nouă luni, concomitent cu închiderea termocentralelor pe gaze, care produc în prezent aproximativ 10 la sută din necesarul de curent al Germaniei.



Cărbunele este iarăşi râvnit în lume

Cancelarul Olaf Scholz vorbeşte despre „o măsură de urgenţă, limitată strict în timp, care nu are voie să ne afecteze obiectivele de mediu”. De fapt, Germania vrea să renunţe până cel târziu în 2038 la termocentralele pe cărbune. „Ceea ce nu are voie să ni se întâmple este o renaştere globală a energiei fosile, şi mai ales a cărbunelui”, avertizează Scholz.

Dar datele globale arată că tocmai asta se întâmplă. Anul trecut s-a obţinut mai mult curent din cărbune ca niciodată. În 2022 se va produce şi cumpăra mai mult cărbune decât oricând şi această tendinţă va continua în următorii ani, potrivit calculelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).

Interdicţie pentru importurile de cărbune din Rusia
Asociaţia Importatorilor de Cărbune (VDKi), cu sediul la Berlin, pleacă de la premisa că în Germania va creşte substanţial cererea pentru huilă începând din luna septembrie. „Iarna viitoare vom importa precis peste 30 de milioane de tone de huilă pentru termocentrale”, a declarat preşedintele VDKi, Alexander Bethe. Aceasta ar însemna cu 11 la sută mai mult decât în 2021.

50 la sută din cărbunele pentru termocentrale a fost până acum importat din Rusia. Dar asta se va încheia. Pe 9 aprilie, UE a sancţionat Rusia prin interdicţia importurilor de cărbune şi petrol. Contractele încheiate anterior mai pot fi derulate până la sfârşitul lunii decembrie, în cazul petrolului, şi până pe data de 10 august, în cazul cărbunelui.

Suficienţi noi furnizori
Găsirea unor înlocuitori nu constituie o problemă, spun importatorii germani de cărbune. Există suficienţi furnizori în Africa de Sud, Austrlia, SUA, Columbia şi Indonezia, după cum afirmă Alexander Bethe. Dar, dat fiind că în funcţie de ţara de provenienţă cărbunele are calităţi şi proprietăţi diferite, trebuie văzut ce amestec este cel mai bun pentru termocentrale. „În prezent se efectuează deja teste”, a precizat el.



Greutăţi ar putea să apară la transportul cărbunelui. Porturile maritime din Amsterdam, Rotterdam şi Anvers sunt ocupate până pe 10 august cu descărcarea cărbunelui din Rusia, lucrând la capacitate maximă. Şi la transportul cărbunelui din porturi către termocentrale, fie cu barje fluviale, fie cu vagoane de marfă, există probleme din pricina lipsei de personal.

Nivelul scăzut al apelor fluviale împiedică transportul
În plus, navigaţia fluvială a demontat deja unele capacităţi, fiindcă s-a importat în ultimii ani tot mai puţin cărbune şi Germania vrea să renunţe din motive de mediu la cărbune până cel târziu în 2038. Aproximativ două treimi din importurile de cărbune ale Germaniei sunt transportate către termocentrale cu barje pe Rin.

Momentan, nivelul apei este foarte scăzut în Rin, astfel încât barjele nu pot fi încărcate decât la 30-40 la sută din capacitate. „De aceea este nevoie de o capacitate de transport de 3-4 ori mai mare”, a socotit Bethe, care speră că nivelul apei va creşte iarăşi curând.

Huila a ajuns la un preţ record
În plus, huila se scumpeşte accentuat. La începutul anului 2021, o tonă costa încă pe piaţa mondială 64 de dolari americani. Acum costă 400. Anul trecut, la nivel mondial s-au extras aproximativ 7,4 miliarde de tone, dintre care aproape jumătate în China. Partea leului din această cantitate au consumat-o ţările producătoare, numai un miliard de tone au fost vândute pe piaţa globală.

Pentru operatorii termocentralelor în conservare repornirea lor este rentabilă în ciuda scumpirii cărbunelui, fiindcă şi curentul s-a scumpit la fel de mult. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Trageri la Loteria Română: Vezi aici lista completă a numerelor câștigătoare la toate categoriile
17/11/2024 20:32

  Noi trageri la sorti au avut loc la Loteria Romană, duminică seara. Joi seară, un roman a castigat aproape 10 milioane de euro. Loteria Romană anunţă, joi seară, că s-a caştigat marele pre ...

Drumul expres Bacău – Piatra Neamț, scos la licitație!
17/11/2024 20:16

Consiliul de Administratie al CNIR a aprobat, la sfarsitul săptămanii trecute, lansarea licitatiei pentru proiectarea si executia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamt, o investitie de peste 6 miliarde lei (fă ...

Leul rezistă la presiunile economice și politice
17/11/2024 20:06

Banca Natională continuă să monitorizeze cu atentie piata valutară pentru a proteja cursul leu/euro, principalul său instrument in lupta cu inflatia, si pentru a evita eventualele derapaje in perioada aleg ...

Ajutoare de la stat pentru hainele copiilor sărmani. Fiecare copil va primi 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte
17/11/2024 15:20

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămana viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe un card special. Banii pot fi folosiţi doar pentru achiziţionarea de rechizite ...

Trucurile prin care supermarketurile te păcălesc să cumperi mai mult decât ai nevoie. Iată de ce ajungi să pleci cu portofelul gol
17/11/2024 11:05

  De la cardurile de fidelizare pană la asezarea pe rafturi, de la lipsa ferestrelor către exterior pană la schimbare pozitiei unor produse esentiale, supermarketurile folosesc toate str ...

Contract semnat pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: O etapă crucială pentru energia românească
16/11/2024 00:36

Contractul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă a fost semnat la Baku, in cadrul COP 29, marcand un moment istoric pentru energia romanească. Proiectul va adăuga 1.400 MW capacitate instalată, va gener ...

Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China.
16/11/2024 00:27

Emmanuel Macron a avertizat că Europa riscă să fie divizată de politica economică a lui Donald Trump şi să fie aruncată intr-un război comercial simultan cu Washingtonul şi Beijingul. Următoarea adm ...

Se dă a doua pensie în luna decembrie 2024! Casa Națională de Pensii a anunțat cine ia banii
15/11/2024 18:27

Casa Natională de Pensii a anuntat că se dă a doua pensie in luna decembrie 2024. Peste 200.000 de pensionari vor primi două pensii in decembrie din cauza intarzierilor la recalculare. Se dă a doua pens ...

Pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP). urmează să afle dacă vor beneficia de majorări la pensie
15/11/2024 14:31

 Iesenii care au depus la Casa Judeteană de Pensii Iasi dosarele de pensionare incepand cu 1 septembrie 2024, dată la care a intrat in vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), asteaptă si acum de ...

Trei contabile din Ilfov au furat aproape 700.000 de euro
15/11/2024 14:30

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe langă Tribunalul Ilfov, au efectuat nouă percheziţii la punctele de lucru şi sediile unor societăţi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei