În 2021, în startup-uri NFT au fost investite peste 2,1 miliarde de euro, de 50 de ori mai mult față de 2020
Dimensiune font:
Peste 2,1 miliarde de euro au fost investiți în 2021 în start-up-uri NFT, o creștere de 49 de ori față de anul trecut, când au fost investiți aproximativ 44 milioane de euro, arată cel mai recent raport realizat de Dealroom. Volumul vânzărilor pe piețele NFT a sărit la 10,7 miliarde de dolari în T3 2021, de 8 ori mai mult decât în T2.
De asemenea, potrivit Reuters, care citează platforma DappRadar, în tot anul 2021, pe piaţa NFT-urilor au avut loc tranzacţii de peste 25 de miliarde de dolari. Spre comparație, în 2020 valorea totală a fost de nici 100 de milioane de dolari (94,49 milioane).
NFT (acronim pentru non-refundable tokens) sunt jetoane digitale unice bazate pe blockchain, cel mai adesea pe blockchain-ul Ethereum. Aceste jetoane pot reprezenta aproape orice pe internet, dar au devenit din ce în ce mai populare în lumea artei și a muzicii. Caracterul non-fungibil presupune că token-urile nu pot fi replicate, fiecare are o valorea distinctă și nu poate fi reprodus. Nu există două la fel. Aceste caracteristici fac din NFT-uri bunuri digitale unice, ceea ce a trezit interesul investitorilor.
NTF-urile permit, de fapt, cumpărătorilor să achiziționeze dreptul de proprietate asupra unui bun digital, de obicei o imagine, o animație sau un videoclip, sub forma unui token digital unic stocat într-un registru digital, numit blockchain. NFT-urile permit cumpărătorilor să sprijine artiștii, dar le oferă, de asemenea, cumpărătorilor câteva lucruri în schimb.
NFT-urile sunt, de asemenea, un bun speculativ și au apărut multe piețe care oferă posibilitatea de a le revinde – teoretic, pentru mult mai mult, atât timp cât continuă agitația din jurul NFT-urilor. Dar, mai mult decât atât, NFT-urile au devenit o modalitate prin care oamenii își pot arăta apartenența la noile comunități din lumea web 3.0.
De exemplu, notează raportul, Grimes (Claire Elise Boucher, fosta iubită a lui Elon Musk) a vândut lucrări de artă digitală în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari după ce le-a scos la licitație în februarie. Muzicianul 3LAU ar fi obținut peste 11 milioane de dolari din vânzarea de albume și bunuri digitale în doar un weekend. Renumitul artist digital Beeple a intrat în istorie când a vândut recent o colecție NFT pentru aproape 70 de milioane de dolari la licitația Christies, devenind astfel a treia cea mai scumpă operă de artă vândută de un artist în viață.
Directorul executiv al Binance X, Teck Chia, a descris recent NTF-urile ca fiind noua poartă de intrare în cripto. Bursa cripto cu sediul în SUA, Gemini a fost un pionier care a achiziționat piața NFTs Nifty Gateway în 2019. Acum, alte companii prind trendul din urmă: Coinbase a anunțat în octombrie 2021 că va lansa o piață NFT, FTX lansează o piață Solana NFT, și multe altele.
Potrivit sursei citate, există deja branduri consacrate care au experimentat cu NFT-urile, cum ar fi: Adidas, Vodafone, Samsung, McDonalds, Lamborghini, precum și cluburile de fotbal Juventus, Real Madrid, Liverpool și FC Bayern.
Există o sumedenie de marketplace-uri de unde pot fi cumpărate: OpenSea (cea mai cunoscută platformă la ora actuală), Rarible, Nifty Gateway, Foundation, Crypto.com, VeVe, NiftyKit, MakersPlace, Arkane, SuperRare, KnowOrigin, etc. La începutul anului platforma online OpenSea, unde artiștii și colecționarii vând și se cumpără bunuri digitale NFT, a anunțat că a ajuns să valoreze 13,3 miliarde de dolari, în numai 4 ani de existență, în urma celei mai recente runde de finanțare obținute de 300 de milioane de dolari, condusă de fondurile de capital de risc Paradigm și Coatue.
Autorii raportului spun că în curând nume mari din retail vor lansa marketplace-uri pentru NFT-uri: eBay, Shopify, Alibaba sau Taobao.
În timp ce cea mai scumpă vânzare NFT cunoscută a fost de 69,3 milioane de dolari, un interval de preț obișnuit a fost între 100 și 1.000 de dolari, potrivit NonFungible.com.
Și dacă unii văd în NFT-uri viitorul proprietății în lumea online, cumpărând NFT-uri ca pe un vot de încredere în dezvoltarea „Web.3” sau a metaversului, alții sunt nedumeriți de ce se cheltuiesc atât de mulți bani pe obiecte care nu există fizic. Doar 10% dintre comercianți au reprezentat 85% din toate tranzacțiile NFT, potrivit cercetării publicate în revista Nature, scrie Reuters.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau