Industria de război pentru Ucraina se mută în România

13_11zon

Dimensiune font:

| 08-02-2024 00:24

Compania germană Rheinmetall își deschide a doua bază de producție militară în România. Motivul este legat de apropierea României de Ucraina, dat fiind că toată tehnica militară produsă, cât și reparațiile vehiculelor blindate sunt dedicate Ucrainei, ne spun sindicaliștii din industria de apărare. Țara noastră devine, astfel, teritoriul industriei de război pentru Ucraina, în conflictul cu Federația Rusă.

Ca să transfere mai repede tehnica militară și ca să nu distrugă infrastructura rutieră și cea de pe calea ferată, firmele puternice din Europa din industria de armament au început să-și mute producția în România. Un exemplu în acest sens este extinderea companiei germane Rheinmetall, care a cumpărat o fabrică privată de vehicule militare din Mediaș, după ce construise o bază de reparații militare în Satu Mare.

”Este o bătălie mare a firmelor puternice din Europa de a intra în această zonă, cu un singur scop major, acela de a produce armament necesar războiului din Ucraina. Rheinmetall a făcut o expansiune puțin pe Ungaria, dar mai mult în România, la Satu Mare și la Mediaș, pentru că, intrând la noi, au acces mult mai rapid la zona războiului din Ucraina și, bineînțeles, toată lumea se gândește la un câștig rapid. Evident, au ales și o societate destul de bine pusă la punct pe sectorul militar, unde nu trebuie mari investiții ca să dea drumul la producția de vehicule militare. Totodată, vor fabrica diverse componente pentru tehnica militară pe care o au acum ucrainenii. Sigur, au ales să cumpere o firmă privată, pentru că o societate de stat, ca să o scoată la privatizare, durează între 5 și 7 ani”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA).

Directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger, susține că achiziția Automecanica Mediaș ar contribui la consolidarea capacităților defensive ale UE și NATO pe flancul estic al Europei. La Satu Mare, Rheinmetall a făcut o bază de reparații, atât pentru vehicule blindate, cât și pentru alte mijloace de transport militare, tot pentru Ucraina. ”Este clar că Rheinmetall încearcă să-și consolideze poziția în zona României. Cu siguranță, compania își va căuta parteneri ca să producă anumite componente militare pe teritoriul României”, ne spune Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.

Pierderi de milioane de euro

Automecanica Moreni are și ea o istorie comună cu Rheinmetall, de prin 2016, când s-a făcut o societate mixtă cu cele două companii. La vremea respectivă, România avea un program strategic de interes național, transportorul blindat TBT 8×8 – AGILIS. În cei 3 ani cât a funcționat societatea mixtă, însă, firma germană nu a investit niciun ban și asta din cauza faptului că Ministerul Apărării Naționale s-a tot eschivat să dea comenzi ferme pentru acest produs. Evident, MApN a preferat să cumpere de la americani blindatele Piranha. Pentru că atunci nu era război în Ucraina, trebuia ca MApN să cumpere transportorul blindat produs în România și, atunci când producția creștea, să-l vândă și la export, spun sindicaliștii din industria de apărare.

”Cei de la Rheinmetall au observat că statul român le trage preșul de sub picioare și nu o să se materializeze nimic. Avantajul uriaș al României ar fi fost că acel transportor era proiectat de noi și ar fi rămas al nostru, pentru că aveam drept de proprietate intelectuală. Mai mult, transportorul urma să fie produs 85% în România și doar 15% în afara țării. Și apoi, puteai să-l vinzi peste granițe și să aduci bani la bugetul de stat. În cele din urmă, societatea mixtă s-a dizolvat, pentru că bloca activitatea Automecanica, dat fiind că în contract era prevăzut că, pe perioada cât există firma mixtă, compania noastră nu putea să producă nimic similar cu transportorul”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA. Pierderile statului român după abandonarea proiectului s-au ridicat la câteva milioane de euro, bani utilizați pentru cercetare, proiectare și dezvoltarea acestuia.

Fabricile de armament duduie

Electromecanica Ploiești, Mija, UPC Dragomirești, UMC Cugir și Carfil Brașov au peste 100% comenzi la export, ne spun sindicaliștii din industria de apărare. Acestea produc în special pentru Ucraina. ”UPC Dragomirești este cea mai dotată, cea mai modernă și cea mai automatizată stație de încărcare de muniție și are de lucru continuu. Mija are și ea comenzi pe loviturile anti-tanc și grenade. Singurele comenzi care lipsesc sunt cele de la Ministerul Apărării Naționale, care cumpără, aproape exclusiv, armament și tehnică militară din SUA, cu plata înainte și livrarea în 5-6 ani.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se dă a doua pensie în luna decembrie 2024! Casa Națională de Pensii a anunțat cine ia banii
15/11/2024 18:27

Casa Natională de Pensii a anuntat că se dă a doua pensie in luna decembrie 2024. Peste 200.000 de pensionari vor primi două pensii in decembrie din cauza intarzierilor la recalculare. Se dă a doua pens ...

Pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP). urmează să afle dacă vor beneficia de majorări la pensie
15/11/2024 14:31

 Iesenii care au depus la Casa Judeteană de Pensii Iasi dosarele de pensionare incepand cu 1 septembrie 2024, dată la care a intrat in vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), asteaptă si acum de ...

Trei contabile din Ilfov au furat aproape 700.000 de euro
15/11/2024 14:30

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe langă Tribunalul Ilfov, au efectuat nouă percheziţii la punctele de lucru şi sediile unor societăţi ...

Autostrada Moldovei: Săptămâna viitoare se deschid circulației loturile de la Buzău la Râmnicu-Sărat / Când se va circula complet pe A7 de la Buzău la Focșani
15/11/2024 14:16

 Săptămana viitoare se va da in circulatie tot drumul de la Buzău pană la Ramnicu-Sărat, urmand ca luna viitoare să se circule de la Buzău pană la Focsani, a anuntat vineri premierul Marcel Ciolacu ...

COMUNICAT DE PRESĂ Lansare proiect “Protetic Digital”. Numele beneficiarului: PROTETIC DESIGN S.R.L.
15/11/2024 13:51

COMUNICAT DE PRESĂ Lansare proiect “Protetic Digital”. Numele beneficiarului: PROTETIC DESIGN S.R.L.

România, al șaptelea producător agricol din Uniunea Europeană
15/11/2024 12:45

Valoarea producţiei agricole a blocului comunitar a scăzut cu 1,5% in 2023, comparativ cu 2022, pană la 537,1 miliarde de euro, insă Romania se numără printre ţările UE a căror valoare a producţiei ag ...

Până la sfârşitul anului se va putea circula pe 130 de kilometri din Autostrada Moldovei
15/11/2024 11:45

Două loturi ale Autostrăzii A7, intre Buzău şi Ramnicu Sărat, vor fi deschise circulaţiei in data de 20 noiembrie, iar pană la sfarşitul anului se va putea circula pe 130 de kilometri din Autostrada Mol ...

Profitabilitatea crescută în primele 9 luni ale anului 2024 consolidează afacerile Antibiotice Iași
15/11/2024 10:16

 Iasi, 15 noiembrie 2024   Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), vineri, 15 noiembrie 2024, raportul care cuprinde rezultatele economico-financiare aferente primelor ...

Un nou Drum Expres în România: Va costa 1,2 miliarde de euro și se va conecta cu Autostrada „Moldovei”
14/11/2024 19:58

  Drum Expres   Un nou Drum Expres va fi construit in Romania. Investitia care va costa 6 miliarde de lei, adică aproape 1,2 miliarde de euro presupune un drum expres de 51 de km care va l ...

Rezultatele LOTO de joi, 14 noiembrie - Acestea sunt numerele norocoase
14/11/2024 19:45

  Joi, 14 noiembrie 2024, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 10 noiembrie, Loteria Romană a acordat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei