Majorări de 87% la pensii, din septembrie! Peste 53.000 de pensionari ieșeni trăiesc cu mai puțin de 43 de lei pe zi
Dimensiune font:
* începând cu 1 septembrie 2024, celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile, conform noii legislații * conform simulărilor, un pensionar care primește o indemnizaţie minimă socială, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, va beneficia de o majorare de 87%, adică peste 1.900 de lei
Mulți dintre cei 160.392 pensionari ieșeni au primit deja, prin intermediul Poștei Române, pensiile mărite cu 13,8%, indexare în urma căreia valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.785 de lei, la 2.032 de lei.
Începând de săptămâna viitoare vor intra pe card și drepturile bănești ale pensionarilor care au ales această modalitate de încasare, termene identice cu cele de dinainte de majorare.
Chiar dacă toate pensiile au fost majorate, o treime dintre pensionari vor încasa pensii foarte mici. Este vorba despre pensionarii care primeau o plată de 300 sau 500 lei și care, potrivit ultimelor reglementări, vor primi pensia minimă, de 1.281 lei lunar.
Practic, peste 53 de mii de pensionari ai Iașului vor fi nevoiți să trăiască cu mai puțin de 43 de lei pe zi, în condițiile în care, marea majoritate, au nevoie de medicamente, iar cheltuielile cu utilitățile sunt foarte mari.
Însă, multe dintre inechitățile care continuă să se înregistreze în sistemul de pensii vor fi eliminate în acest an, mai precis începând cu luna septembrie a acestui an. „Anul acesta 2024 vor fi doua creșteri ale pensiilor. Prima deja s-a făcut. Suntem în plin proces de achitare și, începând cu 1 septembrie, tuturor celor aproximativ 5 milioane de pensionari li se vor recalcula pensiile, astfel încât, în septembrie, oamenii să primească aceste taloane deja recalculate, cu noile pensii, conform noii formule de calcul prevazute în Legea 360”, a spus Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de pensii.
Casa de Pensii își propune să finalizeze normele de aplicare a Legii 360, pentru a fi publicate în Monitorul Oficial chiar de luna aceasta. Conform legii, Casa are la dispoziție 90 de zile pentru a elabora aceste norme, dar vrea să accelereze procesul, pentru a putea realiza programul informatic, deoarece noua formulă de calcul este complet diferită față de cea actuală. „Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, iar când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație. Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle. O sa fie creșteri spectaculoase, de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a precizat șeful Casei Naționale de Pensii.
Noua lege a pensiilor ţine cont de un principiu de bază: la contributivitate şi muncă egală vor exista pensii egale, iar inechităţile apărute între pensionari, care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţi între femei şi bărnaţi şi, nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială, vor dispărea. Deja s-au făcut simulări,
iar pe o situaţie în care un pensionar primea o indemnizaţie minimă socială de 1.125 de lei pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, adică peste 1.900 de lei.
Foarte important de ştiut că apar punctele de stabilitate, prin urmare un pensionar care a muncit peste 25 de ani se va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Astfel, între 25 şi 30 de ani este vorba de 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani - 0,75 de puncte pe an şi după 35 de ani, un punct pe an. Adina MARCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau