Marea Neagră s-a răcit cu 10 grade peste noapte și nimeni nu mai intră în apă. Ce este fenomenul de "upwelling" care a înghețat litoralul în plin sezon estival
Dimensiune font:
Turiștii care s-au dus pe litoral în această perioadă au sesizat că apa Mării Negre este foarte rece, lucru ciudat pentru perioada lunii și pentru temperaturile afișate de termometre.
Ei bine, acest lucru este cât se poate de posibil, iar apa poate deveni peste noapte ”rece ca gheața” din cauza fenomenului de upwelling care duce la scăderea temperaturilor cu circa 10 grade Celsius.
”27 - 30 Iulie
Marea Neagră rece ca "gheața"‼️
Ca urmare a fenomenului de "upwelling", curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime spre țărm. Astfel, în această perioadă temperatura apei mãrii nu va avea mai mult de 13...15 grade la mal, valori comparabile cu lunile martie, aprilie. Avem o scădere accentuată comparativ cu zilele trecute când am avut temperaturi de 24...25 grade în apa mării”, a scris pe Facebook Meteoplus.
Ce este fenomenul de upwelling
În Marea Neagră a avut loc fenomenul Upwelling, un fenomen destul de rar, în care vântul bate atât de puternic încât schimbă direcția curenților din mare și ridică la suprafață apa foarte rece de la fund.
De vină a fost vântul, care a bătut în sens invers faţă de mişcarea mării. Rafelele de peste 60 de kilometri pe oră, combinate cu nişte curenţi violenţi, au adus la suprafaţă apa de la fund, care era rece. Temperatura mării a săzut de la 23 de grade Celsius la 13.
Upwelling este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Marea Neagră s-a răcit cu 10 grade peste noapte și nimeni nu mai intră în apă. Ce este fenomenul de "upwelling" care a înghețat litoralul în plin sezon estival
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau